Το Eurogroup προειδοποιεί: Σε κίνδυνο 750 εκατ. ευρώ

Πηγή: Eurokinissi

Στο υπουργείο Οικονομικών και στην κυβέρνηση είναι βέβαιοι ότι δεν υπάρχει ο παραμικρός φόβος να χαθεί η πρώτη μεταμνημονιακή δόση από τα κέρδη του Ευρωσυστήματος, παρά τα ηχηρά καμπανάκια κινδύνου από τους Ευρωπαίους για τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται. Ωστόσο, το «φάντασμα» των χαμένων SMP- ANFA από τα προηγούμενα χρόνια, έχει αρχίσει να στοιχειώνει την Αθήνα.

Το Δεκέμβριο του 2013 ήταν η τελευταία φορά που έφτασαν κέρδη από το Ευρωσύστημα στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της συμφωνίας του 2012 για το Χρέος. Αυτή η τελευταία δόση ήταν 500 εκατ. ευρώ, ενώ μαζί με τις προηγούμενες θετικές αξιολογήσεις, είχαν εκταμιευθεί συνολικά περί τα 2,5 δις στη διάρκεια του 2013. Για το 2014, είχαν προγραμματιστεί άλλα 2,4 δις ευρώ. Δεν ήρθαν ποτέ, καθώς το ναυάγιο της καταραμένης 5ης αξιολόγησης του 2ου Μνημονίου παρέσυρε και τα SMP- ANFA.

Η απώλεια ολοκληρώθηκε στο πρώτο εξάμηνο του 2015, σε εκείνες τις φοβερές διαπραγματεύσεις, που κατέληξαν στην τυπική ολοκλήρωση του 2ου Μνημονίου, χωρίς η Ελλάδα να πάρει ούτε σεντ από τα κέρδη του Ευρωσυστήματος.

«Δεν υπήρξε επιτυχής επανεξέταση που να ολοκληρώθηκε μετά την 1η Ιουλίου 2014 και μέχρι τη λήξη του προγράμματος του ΕΤΧΣ στις 30 Ιουνίου 2015, όταν έληξαν όλες οι σχετικές με το πρόγραμμα διευθετήσεις. Ως εκ τούτου, δεν υπάρχουν εκκρεμείς πολιτικές δεσμεύσεις των κρατών μελών για εκταμίευση ποσών ισοδύναμων των κερδών από τη συμφωνία για τα καθαρά χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία (ANFA) και το SMP στην Ελλάδα αφότου εξέπνευσε το πρόγραμμα του ΕΤΧΣ», ήταν η τυπική απάντηση του Π. Μοσκοβισί στον ευρωβουλευτή Ν. Χουντή. Πώς μεταφράζεται αυτό; Πολύ απλά ότι με τη λήξη του 2ου Μνημονίου, έπαυσαν να ισχύουν όλες οι δεσμεύσεις για εκταμιεύσεις.

Το θέμα επανήλθε σε καθεστώς 3ου Μνημονίου, στο Eurogroup του Μαΐου του 2016, ως πιθανό μέτρο ελάφρυνσης του Χρέους, χωρίς έκτοτε να έχει γίνει το παραμικρό, συνεπώς θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς ότι χάθηκαν κέρδη 3- 4 ετών, δηλαδή τουλάχιστον 6 δις ευρώ.

Η πρώτη μεταμνημονιακή δόση ανέρχεται σε περίπου 750 εκατ. Ευρώ, καθώς πέρα από τα κέρδη του Ευρωσυστήματος, ενσωματώνει και την κατάργηση της «ποινής» στα επιτόκια της επαναγοράς Χρέους του 2012.

Το γενικό κλίμα ως πριν από δύο- τρεις εβδομάδες ήταν ότι κουτσά- στραβά οι εκκρεμότητες θα θεωρηθούν κλεισμένες κι ότι η δόση θα εγκριθεί στις 11 Μαρτίου. Πλέον, υπάρχει ένα μεγάλο ερωτηματικό, καθώς παρά την ανοχή που έχουν επιδείξει οι Ευρωπαίοι και παρά την προφανή διάθεση τους να μην ξαναφέρουν στο προσκήνιο με αρνητικό τρόπο το ελληνικό ζήτημα, τα «κενά» στις εκκρεμότητες είναι πολλά.

Μετά από το αυστηρό μήνυμα που έλαβε ο Γ. Χουλιαράκης στο Euroworking Group, ανάλογο μήνυμα αναμένεται να λάβει σήμερα και ο Ε. Τσακαλώτος στο Eurogroup, καθώς πλέον απομένουν μόλις 15 ημέρες για τη δημοσίευση της Έκθεσης Αξιολόγησης από την Κομισιόν…

ΣΧΕΤΙΚΑ