fbpxTelegraph: Τα Airbnb οδηγούν σε μαζικές εξώσεις | Economistas.gr
Skip to main content

Telegraph: Τα Airbnb οδηγούν σε μαζικές εξώσεις

Telegraph: Τα Airbnb οδηγούν σε μαζικές εξώσεις
Φώτο:Shutterstock

Σε «μαζικές εξώσεις» στις οποίες οδηγεί το «κυβερνητικό πλάνο για χορήγηση βίζας σε μη πολίτες της ΕΕ, έναντι επενδύσεων ύψους 250.000 ευρώ σε ακίνητα» και το AirBnB αναφέρεται σε εκτενές δημοσίευμά της η κυριακάτικη έκδοση της βρετανικής Telegraph. 

Στο δημοσίευμα τονίζεται ότι οι ενοικιαστές αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους «προκειμένου να ανοίξουν τον δρόμο για την ένταξη των κατοικιών στο AirBnB. [...] Τα σπίτια (σ.σ. στην Αθήνα), όπως και στην AirBnB “επιδημία” στη Βαρκελώνη, αγοράζονται και μετατρέπονται σε κατοικίες AirBnB, κυρίως από Κινέζους επενδυτές, οι οποίοι χρησιμοποιούν το “παράθυρο” της “χρυσής” βίζας που προμοτάρει ενεργά η ελληνική κυβέρνηση» σημειώνει ο συντάκτης.

Αίσθηση προκαλεί η αναφορά της Telegraph σε περιοχές στην Αθήνα όπου το AirBnB έχει «καταλάβει» από 81% έως και 95% των συνολικών ενοικίων, προσθέτοντας ότι τα τελευταία δυο χρόνια οι κατοικίες που βρίσκονται στην πλατφόρμα αυξήθηκαν από 9.000 σε 129.000. 

«Οι “χρυσές” βίζες τα τελευταία πέντε χρόνια αναζωογόνησαν το Real Estate στην Ελλάδα, και η κυβέρνηση σκέφτεται να επεκτείνει το πρόγραμμα. Οι βίζες (σ.σ. στην Ελλάδα) είναι οι φθηνότερες στην Ευρώπη -μια αντίστοιχη βίζα στη Βρετανία κοστίζει 2 εκατομμύρια λίρες- και επιτρέπουν σε επενδυτές που δεν είναι πολίτες της ΕΕ να ζήσουν και να δραστηριοποιηθούν επαγγελματικά στην Ελλάδα, να ταξιδέψουν σε κάθε χώρα της Ευρώπης και να υποβάλλουν αίτηση για να λάβουν υπηκοότητα της ΕΕ» αναφέρει στη συνέχεια η Telegraph. 

Πέρα από τους Κινέζους, υποστηρίζει το δημοσίευμα, τις ελληνικές «χρυσές» βίζες «κυνηγούν» Ρώσοι και Τούρκοι, που δελεάζονται από το χαμηλό κόστος απόκτησής τους. 

Τι λένε εκδιωχθέντες Αθηναίοι

Στην Telegraph μίλησε η 22χρονη Νάντια, η οποία  υποστήριξε ότι αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το σπίτι της στο Παγκράτι, όπου διέμενε τα τελευταία τρία χρόνια. «Ο ιδιοκτήτης του σπιτιού της την ενημέρωσε ότι θα πρέπει να φύγει, καθώς το πούλησε ώστε να μετατραπεί σε κατοικία AirBnB.  Ενα σπίτι που (σ.σ. η Νάντια) επισκέφθηκε για να δει αν μπορεί να μείνει, κοστολογείται στα 1.100 ευρώ, πάνω από πέντε φορές την αξία του ενοικίου που έδινε μέχρι σήμερα. “Αν δεν βρω κάτι θα πρέπει να φύγω από τη γειτονιά”» είπε η 22χρονη στην Telegraph. 

Η βρετανική εφημερίδα κάνει λόγο για αυξήσεις 200 και 300 ευρώ στα ενοίκια περιοχών όπου ανθεί το AirBnB.

Παρά ταύτα, «από τον Ιούνιο, στην κεντρική στάση του Τραμ στο Σύνταγμα, μπροστά από τα γραφεία της Κομισιόν και απέναντι από τη Βουλή, έχει αναρτηθεί μια διαφήμιση στα αγγλικά, στα ρωσικά και τα κινέζικα, με ένα βέλος που οδηγεί σε παρακείμενο γραφείο το οποίο υπόσχεται πως θα αναλάβει όλες τις διαδικασίες για τους επενδυτές που χρειάζονται “χρυσή” βίζα» λέει η εφημερίδα. 

Οι ευθύνες της κυβέρνησης

Η Telegraph υπενθυμίζει ότι η Κομισιόν, τον Ιανουάριο, ζήτησε να μπουν αυστηρότεροι περιορισμοί στις «χρυσές» βίζες, οδηγία που αφορά και την Ελλάδα. 

«Πριν από δυο εβδομάδες η ελληνική κυβέρνηση πέρασε ένα νέο σχετικό νόμο, όμως πολλοί εκφράζουν τον φόβο ότι δεν θα καταφέρει να κάνει πολλά για να συγκρατήσει το “τσουνάμι” των ξένων επενδυτών» υπογραμμίζει η εφημερίδα και προσθέτει: 

«Για τον Αντώνη Ζαβιτσάνο, ωστόσο, είναι ήδη πολύ αργά. Ο 37χρονος ιχθυοπώλης είχε την οικογενειακή του επιχείρηση δίπλα στο Σύνταγμα από το 1956. Πρόσφατα του κοινοποιήθηκε έξωση, όταν μια εταιρεία αγόρασε όλο το κτήριο για να το μετατρέψει σε μπουτίκ ξενοδοχείο. Η επιχείρησή του ήταν ένα μικρό, γραφικό μαγαζί, παρόμοιο με πολλά που βρίσκονται στο κέντρο της Αθήνας, τα οποία πλέον τείνουν να εξαφανιστούν [...] “Το κέντρο έχει πεθάνει” λέει ο Αντώνης Ζαβιτσάνος».

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, τον Ιανουάριο του 2018 «η AirBnB ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα συμφώνησε σε πλήρη απελευθέρωση των βραχέων μισθώσεων, αθετόντας τις προηγούμενες δεσμεύσεις της. Ο αριθμός των ελληνική “χρυσών” βιζών τριπλασιάστηκε το 2018» καταλήγει το δημοσίευμα. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το AirBnB... βλάπτει σοβαρά την οικονομία
Το AirBnB... βλάπτει σοβαρά την οικονομία
Έκοψε 300 εκατ. ευρώ το χρόνο από τα δημόσια έσοδα και «ψαλίδισε» 36.560 θέσεις εργασίας σύμφωνα με έκθεση της Grant Thornton.
Το AirBnB... βλάπτει σοβαρά την οικονομία
Πενταπλάσια ενοίκια μέσω της Airbnb!
Πενταπλάσια ενοίκια μέσω της Airbnb!
Συντριπτικά μεγαλύτερα από τις μακροχρόνιες μισθώσεις. Τι δείχνουν στοιχεία της Grant Thornton για την Αθήνα.
Πενταπλάσια ενοίκια μέσω της Airbnb!
Προθεσμία ως 28/2 στους ιδιοκτήτες Airbnb
Προθεσμία ως 28/2 στους ιδιοκτήτες Airbnb
Προθεσμία έως τις 28/02 έχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης τύπου Airbnb, gia να οριστικοποιήσουν τα στοιχεία για τα ακίνητα και τις μισθώσεις του 2018.
Προθεσμία ως 28/2 στους ιδιοκτήτες Airbnb
Μέτωπο με το Παρίσι ανοίγει το Airbnb
Μέτωπο με το Παρίσι ανοίγει το Airbnb
Πρόστιμο ύψους 12,5 εκατ. ευρώ αντιμετωπίζει στη γαλλική πρωτεύουσα το Airbnb, που δηλώνει πως οι κανόνες που έχει θέσει το Παρίσι είναι εκτός του ευρωπαϊκού πλαισίου.
Μέτωπο με το Παρίσι ανοίγει το Airbnb
Η «έκρηξη» της Airbnb δεν πλήττει τα ξενοδοχεία
Η «έκρηξη» της Airbnb δεν πλήττει τα ξενοδοχεία
Αύξηση 9% στο μέσο ημερήσιο εισόδημα των ξενοδοχείων το 2018, «βουτιά» 28% για τα εισοδήματα ιδιοκτητών που επιλέγουν τις βραχυχρόνιες μισθώσεις.
Η «έκρηξη» της Airbnb δεν πλήττει τα ξενοδοχεία
Πρόστιμα εκατομμυρίων στην Airbnb στο Παρίσι
Πρόστιμα εκατομμυρίων στην Airbnb στο Παρίσι
Την έντονη αντίδραση της Airbnb προκάλεσε η απόφαση των γαλλικών αρχών να επιβάλουν πρόστιμο 12,5 εκατ. ευρώ στην εταιρεία που δραστηριοποιείται στην ενοικίαση ιδιωτικών κατοικιών.
Πρόστιμα εκατομμυρίων στην Airbnb στο Παρίσι