Ο άγνωστος «κόφτης» ξένων επενδύσεων

Φωτο: Shutterstock

Τι αναζητά μια μεγάλη εταιρία για να φέρει κεφάλαια σε μια χώρα; Ένα απλό και φιλικό φορολογικό σύστημα, που δεν θα επιφυλάσσει εκπλήξεις κάθε εξάμηνο, όσο το δυνατόν λιγότερη γραφειοκρατία και διαφθορά, σταθερότητα. Τι από όλα αυτά προσφέρει η Ελλάδα; Ειδικά όσον αφορά στο «ευαίσθητο» θέμα της φορολογίας, μάλλον ελάχιστα.

Σε πρόσφατη μελέτη του, το Tax Foundation ανέδειξε το πρόβλημα του πολύ υψηλού συντελεστή φορολογίας νομικών προσώπων, που όπως σημειώνει και ο ΟΟΣΑ, είναι ο πιο επιζήμιος για την ανάπτυξη. Με συντελεστή 29%, η Ελλάδα καταλαμβάνει τη διόλου περίοπτη 23η θέση. Σε νέα του μελέτη, το Ινστιτούτο ρίχνει φως σε μια ακόμα πτυχή της φορολογικής νομοθεσίας, που αποτελεί κλειδί για την προσέλκυση επενδύσεων και όπου δυστυχώς η Ελλάδα μένει πάλι μετεξεταστέα: την φοροαπαλλαγή για επενδυτικές δαπάνες.

«Αν και κάποιες φορές παραβλέπεται στις συζητήσεις για τη φορολογία των επιχειρήσεων, οι εκπτώσεις δαπανών παίζουν σημαντικό ρόλο στη φορολογική βάση μιας χώρας και μπορούν να επηρεάσουν τις επενδυτικές αποφάσεις», σημειώνει η αναλύτρια Elke Asen, που υπογράφει το σημείωμα. Στην ανάλυση, δε, του σκεπτικού γίνεται σαφές ότι όσο μεγαλύτερη είναι η έκπτωση των επενδυτικών δαπανών, τόσο πιο ελκυστική γίνεται μια χώρα.

Σε ποια θέση βρίσκεται η Ελλάδα στον ευρωπαϊκό χάρτη; Στη 18η, καθώς οι εκπτώσεις των επενδυτικών δαπανών από τα φορολογητέα έσοδα των επιχειρήσεων, δεν ξεπερνούν το 63,1%, ποσοστό που κρίνεται χαμηλό για μια χώρα που «καίγεται» να φέρει ξένες επενδύσεις. Χάριν σύγκρισης, στην Πορτογαλία το ποσοστό έκπτωσης φτάνει στο 72,6%, ενώ σε Εσθονία και Λετονία στο 100%, καθώς εκεί εκπτίπτουν όλα τα κέρδη που επανεπενδύονται και φορολογούνται μόνο τα μερίσματα!

Σύμφωνα με τη μελέτη, στις περισσότερες περιπτώσεις, όπου προβλέπεται απόσβεση των επενδυτικών δαπανών σε βάθος κάποιων ετών, δεν λαμβάνεται υπόψιν η πραγματική αξία της έκπτωσης, με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις τελικά να μην μπορούν να εκπέσουν την καθαρή παρούσα αξία της επενδυτικής δαπάνης κι αυτό οδηγεί μοιραία σε μείωση των επενδύσεων, της παραγωγικότητας και φυσικά των μισθών.

Στις μετρήσεις, όπου η Ελλάδα συμπεριλαμβάνεται στην ομάδα κρατών με τις πιο «τσιγκούνικες» φοροαπαλλαγές για τις επιχειρήσεις, λαμβάνονται υπόψιν οι επενδυτικές δαπάνες για μηχανολογικό εξοπλισμό, που εκπτίπτουν σε ποσοστό 84,2% κατά μέσο όρο, για πατέντες-τεχνογνωσία (79,5%) και για βιομηχανικά κτίρια (49,9%). Ο μέσος όρος των φοροεκπτώσεων για τέτοιου είδους δαπάνες στην Ευρώπη είναι 69,4% κι αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα περνάει κάτω από τον πήχη.

ΣΧΕΤΙΚΑ