fbpxΞέσπασε πόλεμος για τον κατώτατο μισθό! | Economistas.gr
Skip to main content

Ξέσπασε πόλεμος για τον κατώτατο μισθό!

Ξέσπασε πόλεμος για τον κατώτατο μισθό!
Φωτό: Shutterstock

Οι βιομήχανοι καταγγέλλουν το υπουργείο Εργασίας για «λαθροχειρία» στην εφαρμογή του νόμου για τον κατώτατο μισθό, οι μικρομεσαίοι σιγοβράζουν για την εκτόξευση του κόστους εργασίας, οι εργαζόμενοι αναρωτιούνται τι θα πληρωθούν στο τέλος του μήνα, το υπουργείο Εργασίας ετοιμάζεται να ρίξει πρόστιμα επί δικαίους και αδίκους, το ΚΕΠΕ τονίζει ότι η αγορά εργασίας παραμένει υπερυθμισμένη και οι Ευρωπαίοι ετοιμάζονται να στάξουν «δηλητήριο» για τις ανατροπές στον κατώτατο μισθό.

Κι όλα αυτά ενώ υποτίθεται ότι η ελληνική οικονομία θέλει να προσελκύσει ξένες επενδύσεις, να λειτουργήσει ως «φάρος» σταθερότητας κι ηρεμίας στην περιοχή, να γυρίσει μια καλή σελίδα αφήνοντας πίσω τον εφιάλτη της πιο «αιματηρής» κρίσης εν καιρώ ειρήνης.

Η εγκύκλιος, με την οποία το υπουργείο Εργασίας επιχειρεί να ερμηνεύσει επί της ουσίας για πρώτη φορά τις διατάξεις του 2014, που αφορούν στις τριετίες αλλά και στο επίδομα γάμου, άναψε το φυτίλι και η «έκρηξη» στις σχέσεις με τους βιομήχανους, έρχεται σε μια συγκυρία όπου και οι σχέσεις με τους Ευρωπαίους δεν είναι στο καλύτερο σημείο.

Με μια ανακοίνωση- που σημειωτέον δεν συνυπογράφει ο Σύνδεσμος Βιομηχάνων Βορείου Ελλάδας- οι βιομήχανοι ούτε λίγο ούτε πολύ προαναγγέλλουν νομικές κινήσεις, εφόσον το υπουργείο Εργασίας δεν «διορθώσει» την εγκύκλιο για τις τριετίες.

Από την άλλη μεριά, η κυβέρνηση ούτε καν συζητά το ενδεχόμενο να καταργήσει την προσαύξηση λόγω προϋπηρεσίας, καταγγέλλει τον ΣΕΒ και προειδοποιεί με κυρώσεις εάν δεν καταβληθούν στους εργαζόμενους τα προβλεπόμενα. Κάπου στη μέση, οι νομικοί εμφανίζονται διχασμένοι για το κατά πόσο ο μνημονιακός νόμος 4254/2014 έβαλε τέλος στις τριετίες, άρα αν η αναπροσαρμογή  λόγω αύξησης του κατώτατου μισθού είναι νόμιμη ή όχι.

Αιχμές από το ΚΕΠΕ

Η κόντρα για τις τριετίες είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου των προβλημάτων στην αγορά εργασίας και είναι ενδεικτικό ότι ακόμα και το «φιλικό» προς την κυβέρνηση ΚΕΠΕ, σε νέα του μελέτη υποστηρίζει ότι «η ελληνική οικονομία συνεχίζει να έχει μια σχετικά μη ανταγωνιστική αγορά εργασίας που την κατατάσσει πολύ πίσω από όλες τις ευρωπαϊκές οικονομίες ως μια αγορά ανελαστική και μη ευέλικτη» και συστήνει μεταρρυθμίσεις ουσιαστικές, που να αφορούν στα κίνητρα για εργασία και καινοτομία αλλά και τη σύνδεση της αμοιβής με την παραγωγικότητα.  

Το ΚΕΠΕ «πατάει» πάνω στα ευρήματα της Παγκόσμιας Έκθεσης για την Ανταγωνιστικότητα, με βάση την οποία η Ελλάδα κατατάσσεται στην 107η θέση, όσον αφορά στη λειτουργία της αγοράς εργασίας, την ώρα που η Ισπανία κατατάσσεται στην 68η, η Πορτογαλία βρίσκεται στην 35η θέση, η Κύπρος στην 28η και η Ιρλανδία στην 7η.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η Έκθεση της Κομισιόν, που θα δημοσιευθεί αύριο, θα ρίξει λάδι στη φωτιά, καθώς οι παρατηρήσεις για τις επιπτώσεις από τις αλλαγές στον κατώτατο μισθό θα είναι «φαρμακερές». Αν και αναγνωρίζεται ότι τυπικά η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να προχωρήσει στις αλλαγές που κρίνει σκόπιμες, οι Βρυξέλλες θα αναδείξουν τον κίνδυνο που ελλοχεύει για το «ροκάνισμα» της ανταγωνιστικότητας και της απασχόλησης.

Σύμφωνα, μάλιστα, με το σκεπτικό των Ευρωπαίων, το επιχείρημα ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού λειτουργεί ως ασπίδα εναντίον της φτώχειας, δεν επιβεβαιώνεται από τα σχετικά στοιχεία, καθώς το αντίδοτο στον κίνδυνο φτώχειας είναι η απασχόληση. Είναι ενδεικτικό ότι το ποσοστό φτώχειας για τους μερικώς απασχολούμενους είναι 27,5% έναντι 11,2% για τους πλήρως απασχολούμενους.

Σύμφωνα με τα ευρήματα του Eurofound, η Ελλάδα έχει από τα υψηλότερα ποσοστά εργαζόμενων με τον κατώτατο μισθό στην Ευρωζώνη (21%) κι αυτό σημαίνει ότι οι όποιες αλλαγές προκαλούν ντόμινο, άρα πρέπει να μελετώνται προσεκτικά. Σημειωτέον, ότι πριν από την πρόσφατη αύξηση του κατά 10,9%, ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα αντιστοιχούσε στο 33% του μέσου μισθού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δουλεύοντας για το κράτος - Σε εισφορές το 60% των μισθών
Δουλεύοντας για το κράτος - Σε εισφορές το 60% των μισθών
Για έναν μισθό 3.000 ευρώ μια ελληνική επιχείρηση καταβάλλει 7.148 ευρώ έναντι 4.237 μια εταιρεία στην Κύπρο και 3.768 ευρώ στη Βουλγαρία. Δυσανάλογες οι εισφορές.
Δουλεύοντας για το κράτος - Σε εισφορές το 60% των μισθών
Υποχώρησε στο μισό η «μαύρη» εργασία
Υποχώρησε στο μισό η «μαύρη» εργασία
Στο 8,94% μειώθηκε το ποσοστό αδήλωτης εργασίας στους κλάδους υψηλής παραβατικότητας το 2018, από 12,4% το 2017, 13,58% το 2016, 16,48% το 2015 και 19,17% το 2014.
Υποχώρησε στο μισό η «μαύρη» εργασία
Διεθνής δυσφήμιση από τα αργά δικαστήρια!
Διεθνής δυσφήμιση από τα αργά δικαστήρια!
Ως παράδειγμα προς αποφυγή στην επίλυση πτωχεύσεων «έδειξε» την Ελλάδα η Κριστίν Λαγκάρντ. Εννιά φορές πιο αργή διαδικασία από την Ιρλανδία, δύο φορές πιο αργή από την Ιταλία. Χάνονται τα δύο τρίτα της αξίας των επιχειρήσεων που πτωχεύουν.
Διεθνής δυσφήμιση από τα αργά δικαστήρια!
Ο ΣΕΒ για τον κατώτατο μισθό και τις τριετίες
Ο ΣΕΒ για τον κατώτατο μισθό και τις τριετίες
Τι σημειώνει ο ΣΕΒ σε κοινή δήλωση με επτά περιφερειακούς βιομηχανικούς συνδέσμους ως προς τον κατώτατο μισθό που ισχύει από 1η Φεβρουαρίου.
Ο ΣΕΒ για τον κατώτατο μισθό και τις τριετίες
Υπουργείο Εργασίας: Τι απαντά στον ΣΕΒ
Υπουργείο Εργασίας: Τι απαντά στον ΣΕΒ
«Φαίνεται ότι ο ΣΕΒ αναπολεί την περίοδο 2010-2014, τότε που οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ έκαναν νόμους τις επιθυμίες του», αναφέρει το υπουργείο Εργασίας.
Υπουργείο Εργασίας: Τι απαντά στον ΣΕΒ