Τσίπρας: Η Ελλάδα ανακτά σημαντικό ρόλο στα Βαλκάνια

NEWSROOM
Τσίπρας: Η Ελλάδα ανακτά σημαντικό ρόλο στα Βαλκάνια
Φωτο: Eurokinissi

«Η Ρουμανία και η Ελλάδα αποτελούν τις δύο οικονομικά ισχυρότερες χώρες της Βαλκανικής, της Νοτιανατολικής Ευρώπης, και βεβαίως η συνεργασία μας παίζει κομβικό ρόλο για τη σταθερότητα αλλά και την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μετά τη συνάντηση που είχε, σήμερα το πρωί, στην έδρα της ρουμανικής κυβέρνησης, στο Βουκουρέστι, με τη Ρουμάνα ομόλογό του Βιόριτσα Νταντσίλα.

Ο κ. Τσίπρας, ο οποίος πραγματοποιεί την πρώτη επίσημη επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού στη Ρουμανία από το 2008, σημείωσε ότι σε αυτά τα έντεκα χρόνια που μεσολάβησαν, υπήρξαν «χρόνια δύσκολα και για την Ευρώπη και την Ελλάδα που πέρασε μια κρίση οικονομική, από την οποία όμως εξήλθε και σήμερα με περισσότερη δύναμη και πολύ περισσότερη αισιοδοξία ατενίζει το μέλλον και ανακτά έναν σημαντικό ρόλο που πάντοτε είχε στην περιοχή των Βαλκανίων», και ο οποίος περνούσε πάντα από τη συνεργασία.

«Η Ελλάδα έχει μια σημαντική παρουσία στην επιχειρηματική ζωή στη Ρουμανία», τόνισε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας πως οι ελληνικές επενδύσεις ανέρχονται σε δισ. ευρώ σε τομείς-κλειδιά της οικονομίας, όπως οι επικοινωνίες, οι υποδομές και ο τραπεζικός τομέας, ενώ έχουν δημιουργηθεί και 20 χιλιάδες θέσεις εργασίας από Έλληνες επενδυτές. «Δική μας επιθυμία είναι μέσα από αυτή τη συνεργασία να αυξήσουμε τις εμπορικές συναλλαγές, να αυξήσουμε τις επενδύσεις Ελλήνων στη Ρουμανία αλλά και Ρουμάνων στην Ελλάδα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας επισήμανε το γεγονός ότι η χώρα μας αποτελεί εκ των κορυφαίων προορισμών για τους Ρουμάνους που ταξιδεύουν εκτός συνόρων. Περίπου 1 εκατ. Ρουμάνοι ταξιδεύουν κάθε χρόνο στην Ελλάδα και «θα θέλαμε ο αριθμός αυτός να αυξηθεί καθώς η Ελλάδα αποτελεί έναν πολύ σημαντικό, ελκυστικό προορισμό», τόνισε. Σημείωσε δε, ότι θα πρέπει να υπάρξει συντονισμός των προσπαθειών για την ενδυνάμωση της συνεργασίας στο εμπόριο και τις επενδύσεις, ιδιαίτερα στους τομείς της γεωργίας, της ενέργειας, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και του τουρισμού ώστε να καταστεί δυνατή η ποιοτική και ποσοτική αναβάθμιση των οικονομικών σχέσεων.

Όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός, με τη Ρουμάνα ομόλογό του συμφώνησαν ακόμα την ανάγκη προώθησης της διμερούς συνεργασίας σε ακαδημαϊκό - ερευνητικό επίπεδο με σχέδια κοινού ενδιαφέροντος σε αντικείμενα όπως η περιβαλλοντική προστασία, η διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς, αλλά και στον τομέα της ψηφιακής πολιτικής, όπου υπάρχουν μεγάλες προοπτικές για συνέργειες.

Στη συνάντηση τέθηκαν επί τάπητος και οι περιφερειακές εξελίξεις αλλά και η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, ιδιαίτερα δε με δεδομένο το γεγονός της ρουμανικής Προεδρίας στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ υπογραμμίστηκαν και οι σημαντικές, όπως τονίστηκε, προοπτικές που ανοίγονται με τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Όπως είπε ο κ. Τσίπρας, επισημάνθηκε ο ρόλος των τριμερών και τετραμερών σχημάτων στην ενίσχυση της συνεργασίας που έχει αναπτυχθεί και δήλωσε πως τα σχήματα αυτά, όπως η σημερινή τετραμερής, «συμβάλλουν όχι μόνο στην περιφερειακή σταθερότητα, αλλά και στην ευρωπαϊκή προοπτική των βαλκανικών χωρών αλλά και ιδιαίτερα των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων». Παράλληλα, όπως είπε ο κ. Τσίπρας, συμβάλλουν στη στήριξη της ρουμανικής Προεδρίας, η οποία, όπως και η προηγούμενη βουλγαρική, «είναι εστιασμένη και σε ζητήματα που αφορούν τη γειτονιά μας και σε ζητήματα που αφορούν τα Βαλκάνια και ιδιαίτερα την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων».

Για τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο πρωθυπουργός είπε ότι δίνει μία ιδιαίτερη δυναμική στα Βαλκάνια, είναι ένα μοντέλο συνεργασίας και αναδεικνύει ότι μέσα από την επίλυση των διαφορών και τη συνεργασία «μπορούμε να δώσουμε μια προοπτική ειρήνης, σταθερότητας και οικονομικής ανάπτυξης για όλα τα Βαλκάνια». Ελλάδα και Ρουμανία στηρίζουμε την ευρωπαϊκή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας αλλά και άλλων βαλκανικών χωρών, της Σερβίας και της Αλβανίας, ανέφερε ακόμα ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Στηρίζουμε την προσπάθεια των χωρών αυτών να αντιμετωπίσουν τις μεγάλες προκλήσεις που έχουν μπροστά τους» σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις για να μπορούν να πληρούν τα ενταξιακά τους κριτήρια στην ευρωπαϊκή τους προοπτική.

ΣΧΕΤΙΚΑ