fbpxΥποσχέσεις Τσίπρα για νέες παροχές στο τέλος του '19 | Economistas.gr
Skip to main content

Υποσχέσεις Τσίπρα για νέες παροχές στο τέλος του '19

Υποσχέσεις Τσίπρα για νέες παροχές στο τέλος του '19
Φωτο: ΙΝΤΙΜΕ

Το πακέτο των μέτρων θα επιφέρει επιπλέον ανάπτυξη και θα δώσει δυνατότητες για πρόσθετα μέτρα ελάφρυνσης στο τέλος του χρόνου, τόνισε ο πρωθυπουργός στην παρέμβασή του στη Βουλή πριν από την ψήφιση του νομοσχεδίου για τις 120 δόσεις, στο οποίο κατατέθηκαν η 13η σύνταξη και οι φοροελαφρύνσεις.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι τα μέτρα που ψηφίζονται σήμερα στη Βουλή είναι μόνιμα και έχουν όχι μόνο φιλολαϊκό αλλά και φιλοαναπτυξιακό χαρακτήρα. «Το επαναλαμβάνω για να γίνει κατανοητό απ' όσους μιλούν για κόλπα και για προεκλογικές παροχές», είπε ο κ. Τσίπρας και προσέθεσε ότι τα μέτρα θα επιφέρουν επιπλέον ανάπτυξη και θα δώσουν δυνατότητες για πρόσθετα μέτρα ελάφρυνσης στο τέλος του χρόνου.

Στην αρχή της ομιλίας του παρέθεσε τα μέτρα που έφερε τους προηγούμενους 9 μήνες, λέγοντας τα εξής:

 • Επαναφέραμε την ισχύ των βασικών αρχών των συλλογικών διαπραγματεύσεων
 • Αυξήσαμε τον κατώτατο μισθό κατά 11%
 • Καταργήσαμε τον υποκατώτατο για τους νέους
 • Αποδώσαμε ξανά για τρίτη συνεχόμενη χρονιά το ποσό της υπεραπόδοσης στους πολλούς
 • Δεσμευθήκαμε στη ΔΕΘ και υλοποιήσαμε μέτρα στήριξης της κοινωνικής πλειοψηφίας
 • Δεσμευθήκαμε και υλοποιούμε τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, την ελάφρυνση των ασφαλιστικών εισφορών, τις 4.500 προσλήψεις εκπαιδευτικών στην ειδική αγωγή, την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Ακολούθως ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα μέτρα που ψηφίζονται σήμερα παραθέτοντας:

 • Την ευνοϊκή ρύθμιση των 120 δόσεων σε ταμεία, εφορίες και ΟΤΑ
 • Τη μείωση του ΦΠΑ στη εστίαση, τα τρόφιμα και τον καφέ από το 24% στο 13%, αλλά και στο ρεύμα και το φυσικό αέριο από το 13% στο 6%
 • Την απόδοση 13ης σύνταξης σε όλους τους συνταξιούχους

Επίσης αναφέρθηκε (για το 2020) στην κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης εισοδημάτων ως 20.000 ευρώ και τη δραστική μείωσή της για το σύνολο των εισοδημάτων:

 •  Την επιπρόσθετη υπερέκπτωση για νέες επενδύσεις
 • Την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών επιχειρήσεων για πρόσληψη νέων εργαζόμενων μέχρι 25 ετών με ποσοστό 80% τόσο για τον εργοδότη όσο και για τον εργαζόμενο.
 • Την περαιτέρω μείωση συντελεστών ΦΠΑ.
 • Τις φορολογικές ελαφρύνσεις στους νησιώτες
 • Την περαιτέρω μείωση του κόστους θέρμανσης για τους κατοίκους των ορεινών περιοχών
 • Την απαλλαγή των τόκων στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας από το φορολογητέο εισόδημα
 • Τη μείωση φόρου συνεταιρισμών και συνεταιρισμένων αγροτών.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας στην απόδοση 13ης σύνταξης, η οποία - όπως είπε - με τις σημερινές δυνατότητες που έχει η οικονομία μας, το συνολικό διαθέσιμο ποσό θα αντιστοιχεί «στο ύψος του Δώρου Πάσχα».

Τσίπρας σε ΝΔ: Κατανοώ τη μεγάλη σας αμηχανία

Ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε και στην αξιωματική αντιπολίτευση υποστηρίζοντας ότι πέφτει σε αντιφάσεις καθώς από τη μία καταγγέλλει τα μέτρα της κυβέρνησης και από την άλλη τα ψηφίζει. Ανέφερε χαρακτηριστικά: «Θα περίμενα από την αξιωματική αντιπολίτευση μια λίγο πιο σοβαρή στάση. Μια μας καταγγέλλετε για παροχές και λαϊκισμό. Την άλλη ότι δεν δίνουμε αρκετές παροχές και λαϊκισμό. Μια μας λέτε ότι δεν εγγυάστε για τη μονιμότητα της 13ης σύνταξης. Την άλλη έρχεστε και την ψηφίζετε στη Βουλή διαμαρτυρόμενοι ότι έπρεπε να είναι παραπάνω. Κατανοώ τη μεγάλη σας αμηχανία. Ευτυχώς, δεν κάνατε τα ίδια με το '16 όταν δίναμε εφάπαξ 13η σύνταξη και μας λέγατε ότι βάζουμε σε κίνδυνο τα δημόσια οικονομικά της χώρας. Έσπευσε ο κ. Βέμπερ ο φίλος σας να το κάνει».

Ακολούθως ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στον Κυρ. Μητσοτάκη, λέγοντας ότι φοβίζει τον κόσμο με τα όσα λέει: «Μου αρκεί γιατί με τα όσα έχει αρχίσει να λέει πάλι ο αρχηγός σας για το πρόγραμμά του, για την 7ημερη εργασία, για την ιδιωτικοποίηση της υγείας, την κατάργηση των επιδομάτων, σας έχει φοβηθεί το μάτι των πολιτών».

Έκλεισε με αισιόδοξη νότα ενώ «ευχήθηκε με χιούμορ στους βουλευτές της αντιπολίτευσης να είναι στα ίδια έδρανα και την επόμενη τετραετία να ψηφίζει τα θετικά μέτρα που θα φέρνει η κυβέρνηση» γιατί -εξήγησε- «εμείς έχουμε σχέδιο και έγνοια για τους ανθρώπους που πλήρωσαν το μάρμαρο των δικών σας επιλογών την καταστροφική πενταετία 2010-2014. Και θα συνεχίσουμε με ακόμα μεγαλύτερη αποφασιστικότητα να οργανώνουμε την επόμενη μέρα της χώρας. Να αποκαθιστούμε αδικίες. Να επουλώνουμε τις πληγές της κρίσης. Να δίνουμε ξανά προοπτική σε ένα λαό που σηκώνει ξανά κεφάλι. Αυτό είναι το δικό μας όραμα για την Ελλάδα των πολλών».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νέο «πακέτο» Τσίπρα με 13η σύνταξη και μείωση ΦΠΑ
Νέο «πακέτο» Τσίπρα με 13η σύνταξη και μείωση ΦΠΑ
Όλες οι παροχές που ανακοίνωσε στο Ζάππειο ο πρωθυπουργός. Ανακοίνωσε και νέα συμφωνία με τους Ευρωπαίους: θα δεσμευθούν 5,55 δισ. ευρώ σε ειδικό λογαριασμό ως εγγύηση για την εξυπηρέτηση του χρέους.
Νέο «πακέτο» Τσίπρα με 13η σύνταξη και μείωση ΦΠΑ
Προσωπικές επιθέσεις και σκανδαλολογία στη Βουλή
Προσωπικές επιθέσεις και σκανδαλολογία στη Βουλή
Σε υψηλούς τόνους η συζήτηση στη Βουλή για την ψήφο εμπιστοσύνης. Τσίπρας: Είσαι πολύ λίγος εσύ για να μιλάς για την ελίτ και για τους πολλούς σε μένα. Μητσοτάκης: Άλλοι έκαναν δουλίτσες στη χούντα.
Προσωπικές επιθέσεις και σκανδαλολογία στη Βουλή
Τσίπρας: Δεν θα ζητήσω εκλογές 5 μήνες μετά την εκλογή σας
Τσίπρας: Δεν θα ζητήσω εκλογές 5 μήνες μετά την εκλογή σας
«Δεν πρόκειται εγώ να ζητήσω εκλογές μόλις πέντε μήνες μετά την εκλογή σας κύριε Μητσοτάκη», είπε μεταξύ άλλων ο Αλέξης Τσίπρας στην πρώτη του ομιλία στη Βουλή μετά τις εκλογές.
Τσίπρας: Δεν θα ζητήσω εκλογές 5 μήνες μετά την εκλογή σας
Νέα κόντρα Μητσοτάκη - Τσίπρα για το άσυλο
Νέα κόντρα Μητσοτάκη - Τσίπρα για το άσυλο
Σήμερα πρέπει να μιλάμε για την αποκατάσταση του ασύλου με τη ρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση, τόνισε ο πρωθυπουργός. Για «ιδεολογική εμμονή» έκανε λόγο ο Αλ. Τσίπρας.
Νέα κόντρα Μητσοτάκη - Τσίπρα για το άσυλο
Τσίπρας: «Θα τα ρίξετε όλα στον κορωνοϊό»
Τσίπρας: «Θα τα ρίξετε όλα στον κορωνοϊό»
Οι αρνητικές επιδόσεις είχαν σημειωθεί από τον Οκτώβριο του 2019, σύμφωνα με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Τσίπρας: «Θα τα ρίξετε όλα στον κορωνοϊό»
Ο Τσίπρας ζητά τη λίστα με τα ποσά που δόθηκαν στα ΜΜΕ
Ο Τσίπρας ζητά τη λίστα με τα ποσά που δόθηκαν στα ΜΜΕ
Kατάλογο με τα ακριβή ποσά που δόθηκαν στα ΜΜΕ, στο πλαίσιο της ενημερωτικής εκστρατείας για τον κορωνοϊό, ζητά -με ερώτησή του προς τον πρωθυπουργό- ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Τσίπρας ζητά τη λίστα με τα ποσά που δόθηκαν στα ΜΜΕ