fbpxΠέτσας: Βασικός άξονας η μείωση των πλεονασμάτων | Economistas.gr Skip to main content

Πέτσας: Βασικός άξονας η μείωση των πλεονασμάτων

Πέτσας: Βασικός άξονας η μείωση των πλεονασμάτων
Φωτο: Eurokinissi

Η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων είναι βασικός άξονας της κυβέρνησης δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, στην καθιερωμένη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, αναφορικά με την ατζέντα του πρωθυπουργού στις επαφές που θα έχει με ξένους ομολόγους του.

Όπως είπε, η μείωση του κόστους δανεισμού, όπως αυτή αποτυπώνεται στην αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ομολόγων επηρεάζει θετικά την ανάλυση βιωσιμότητας χρέους και αυτό είναι ένα στοιχείο που ενισχύει τα επιχειρήματα της χώρας για μείωση του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα κάτω από το 3,5% τα επόμενα χρόνια.

Σχετικά με τα ταξίδια του Κυριάκου Μητσοτάκη στο εξωτερικό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε ότι στις 29 Αυγούστου θα μεταβεί στο Βερολίνο, στις 2 και 3 Σεπτεμβρίου θα μεταβεί στην Ολλανδία και από τις 24 έως τις 27 Σεπτεμβρίου θα βρίσκεται στη Νέα Υόρκη όπου θα συμμετάσχει στις εργασίες της 74ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Όπως είπε ο κ. Πέτσας, όλα τα ζητήματα συζητούνται με τους εταίρους.

Απαντήσεις για Θάνου, Σαμαρά και Γραφείο ΠΘ στη Θεσσαλονίκη

«Όλες οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης κατατείνουν στην αποκομματικοποίηση της δημόσιας διοίκησης. Η κα Θάνου είναι πρώην πρωθυπουργός και ήταν σύμβουλος του Αλέξη Τσίπρα. Έχει ταυτιστεί με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και τον τότε πρωθυπουργό. Κάνουμε αυτό που είχαμε δεσμευτεί. Αποκομματικοποιούμε τις ανεξάρτητες αρχές» τόνισε ο Στέλιος Πέτσας απαντώντας στις καταγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ για την απομάκρυνση της.

Αναφερόμενος στην απόφαση της κας Τουλουπάκη να μπει στο αρχείο η υπόθεση Σαμαρά για τη Novartis είπε «ότι δείχνει ότι μπαίνει στο αρχείο η σκευωρία εκείνων που νόμιζαν πως ανακάλυψαν το μεγαλύτερο σκάνδαλο», αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο απόδοσης ευθυνών. Απαντώντας στο ερώτημα αν θα αποδοθούν ευθύνες σε δικαστικούς είπε πως το θέμα το ερευνά η δικαιοσύνη.

Σχετικά με την απόφαση της κυβέρνησης να διατηρήσει το Γραφείο του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη παρά τα όσα έλεγε προεκλογικά ο κ. Πέτσας τόνισε πως από τότε μεσολάβησε η Συμφωνία των Πρεσπών, υπενθυμίζοντας πως ο πρωθυπουργός έχει θέσει ως προτεραιότητα την προστασία του brand Μακεδονία. «Έκρινε σκόπιμο να διατηρηθεί ο θεσμός ώστε να υπάρξει πρόσωπο δίαυλος του πρωθυπουργού για το επιθυμητό αποτέλεσμα» είπε χαρακτηριστικά.

Δέκα πρωτοβουλίες σε ένα μήνα

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση, ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, καθώς αύριο συμπληρώνεται ένας μήνας από την εκλογή της.

Συγκεκριμένα σημείωσε ότι «η κυβέρνηση έκανε γρήγορα, αλλά όχι βιαστικά, βήματα για την υλοποίηση του κυβερνητικού προγράμματος που ενέκριναν οι πολίτες με την ψήφο τους» και αναφέρθηκε σε δέκα σημαντικές πρωτοβουλίες: «Ταχεία συγκρότηση κυβέρνησης και στελέχωση γενικών γραμματειών, υπεύθυνη αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων, άμεσες αποφάσεις για το Μάτι, ξεμπλοκάρισμα της εφαρμογής του 112 και ενδιάμεση λύση, άμεσο νομοθετικό έργο με το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος και το διυπουργικό νομοσχέδιο, δράσεις για την ασφάλεια και τη δικαιοσύνη, αναβάθμιση λειτουργιών του υπουργείου Οικονομικών, αποκατάσταση εμπιστοσύνης καθώς η Ελλάδα δανείστηκε με επταετές ομόλογο 2,5 δισ. ευρώ, με ιστορικά χαμηλό επιτόκιο 1,9%, Ελλάδα 2021, και ταξίδι του πρωθυπουργού στην Κύπρο για λόγους συμβολικούς, αλλά και πολύ ουσιαστικούς».

Στη συνέχεια επισήμανε ότι η Ελλάδα μαζί με την Ισπανία είναι οι μόνες χώρες που δεν μετέφεραν στο εθνικό Δίκαιο -εντός της προθεσμίας που είχε τεθεί- το κοινοτικό κεκτημένο και συγκεκριμένα την Οδηγία 680/2016 για την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και ο πρωθυπουργός -μόλις ενημερώθηκε για την καθυστέρηση εκ μέρους της χώρας και την επιβολή προστίμων- έδωσε οδηγίες στο αρμόδιο υπουργείο Δικαιοσύνης να προβεί σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες. «Έτσι τις αμέσως προσεχείς ημέρες θα κατατεθεί νομοσχέδιο με το οποίο θα συμμορφώνεται η χώρα μας στο κοινοτικό κεκτημένο και θα διασφαλίζεται απολύτως η προστασία των προσωπικών δεδομένων» είπε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πέτσας: Η κυβέρνηση βγάζει βάρη από την πλάτη των φορολογούμενων
Πέτσας: Η κυβέρνηση βγάζει βάρη από την πλάτη των φορολογούμενων
Ta νέα μέτρα για την τόνωση της ανάπτυξης, την αύξηση του εισοδήματος κ.λπ., παρουσίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
Πέτσας: Η κυβέρνηση βγάζει βάρη από την πλάτη των φορολογούμενων
Πέτσας: Έρχονται μέτρα 1,2 δισ. για αναθέρμανση της οικονομίας
Πέτσας: Έρχονται μέτρα 1,2 δισ. για αναθέρμανση της οικονομίας
«Μέσα σε 100 ημέρες η χώρα άλλαξε ταχύτητα», δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
Πέτσας: Έρχονται μέτρα 1,2 δισ. για αναθέρμανση της οικονομίας
Η ατζέντα της επίσκεψης Μητσοτάκη στην Κίνα
Η ατζέντα της επίσκεψης Μητσοτάκη στην Κίνα
Στην Κίνα μεταβαίνει την Παρασκευή ο πρωθυπουργόςμε στόχο να παρουσιάσει το μεγάλο αριθμό δυναμικών κλάδων που διαθέτει η ελληνική οικονομία και τις ευκαιρίες που προσφέρονται
Η ατζέντα της επίσκεψης Μητσοτάκη στην Κίνα
Κυβέρνηση: Ετσι θα γίνει ο διαμοιρασμός μεταναστών στην ενδοχώρα
Κυβέρνηση: Ετσι θα γίνει ο διαμοιρασμός μεταναστών στην ενδοχώρα
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι πως πρέπει «να στηρίξουμε τα νησιά. Ολοι οι Ελληνες θα το πράξουν γιατί αντιλαμβάνονται την έννοια της αλληλεγγύης» προσέθεσε. 
Κυβέρνηση: Ετσι θα γίνει ο διαμοιρασμός μεταναστών στην ενδοχώρα