fbpxΠέτσας: Η κυβέρνηση βγάζει βάρη από την πλάτη των φορολογούμενων | Economistas.gr
Skip to main content

Πέτσας: Η κυβέρνηση βγάζει βάρη από την πλάτη των φορολογούμενων

Πέτσας: Η κυβέρνηση βγάζει βάρη από την πλάτη των φορολογούμενων
INTIME

Μήνυμα σιγουριάς και αισιοδοξίας χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ. Όπως υποστήριξε, ήδη η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει να βγάζει από την πλάτη των φορολογουμένων δυσβάσταχτα βάρη, ενώ στο επόμενο διάστημα ψηφίζονται νέα μέτρα για την τόνωση της ανάπτυξης, την αύξηση του εισοδήματος κ.λπ.

Έτσι, σύμφωνα με τον κ. Πέτσα:

1. Διατηρείται το αφορολόγητο και μειώνεται ο εισαγωγικός φορολογικός συντελεστής για τα εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ στο 9%, από 22% που είναι σήμερα. Αυτό σημαίνει όφελος για όλους τους φορολογούμενους. Για τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους, τους αγρότες και τους ελεύθερους επαγγελματίες. Ένας επαγγελματίας -για παράδειγμα- που δηλώνει κέρδη 10.000 ευρώ επιβαρύνεται σήμερα με φόρο 2.200 ευρώ, ενώ με τη θέσπιση του νέου κλιμακίου η επιβάρυνση θα πέσει στα 900 ευρώ. Όφελος 1.300 ευρώ. Ένας επαγγελματίας με κέρδη 7.000 ευρώ, που τώρα πληρώνει φόρο 1.540 ευρώ, θα πληρώνει 630 ευρώ. Όφελος 910 ευρώ.

2. Μειώνεται ο φόρος στις επιχειρήσεις, από το 28% στο 24%, για τα εισοδήματα του 2019, με προοπτική να μειωθεί τελικά στο 20%, ενώ ο φόρος στα μερίσματα μειώνεται από 10% σε 5%. Και αυτά δεν αφορούν μόνο μεγάλες επιχειρήσεις αλλά εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας και ένα σημαντικό τμήμα της μεσαίας τάξης.

3. Αναστέλλεται για τρία χρόνια ο ΦΠΑ στις νέες οικοδομές και ο φόρος υπεραξίας των ακινήτων, ενώ δίνεται έκπτωση 40% στις δαπάνες για την ενεργειακή αναβάθμιση και την ανακαίνιση κτιρίων. Και αυτά τα μέτρα, μαζί με τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, συμβάλλουν ώστε να ανακτήσουν τα σπίτια μας την αξία που έχασαν, δίνοντας «τριπλό μέρισμα»: Πρώτον, για τους πολίτες που βλέπουν ήδη τον μειωμένο ΕΝΦΙΑ, που σημαίνει αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματός τους. Δεύτερον, στην αγορά κατοικίας και σε όλα τα επαγγέλματα που σχετίζονται με αυτήν, καθώς θα αυξηθεί η οικοδομική δραστηριότητα για νέες και υφιστάμενες κατοικίες και επαγγελματικούς χώρους. Και τρίτον, για τις τράπεζες που θα δουν την αξία των υποθηκών να αυξάνεται με θετικό αποτέλεσμα στον ισολογισμό τους, ώστε να μπορέσουν να επιτελέσουν τον ρόλο τους, δηλαδή να χρηματοδοτήσουν την πραγματική οικονομία.

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση προχωρά σε στοχευμένα μέτρα για τη στήριξη της οικογένειας, που είναι άλλωστε βασική προϋπόθεση για την ανάσχεση του δημογραφικού προβλήματος, που απειλεί τα θεμέλια του έθνους. Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο:

- Παρέχουμε πρόσθετο αφορολόγητο 1.000 ευρώ για κάθε παιδί.

- Καταβάλλουμε μηνιαία ενίσχυση 180 ευρώ για θέση σε παιδικό σταθμό.

- Χορηγούμε επίδομα 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται στην πατρίδα μας, με εξαίρεση όσους ανήκουν σε πολύ υψηλή εισοδηματική κατηγορία.

- Μεταφέρουμε τα βρεφικά είδη, καθώς και τα κράνη, στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 13%.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε πως στόχος για την κυβέρνηση είναι η προσέλκυση και το ξεμπλοκάρισμα επενδύσεων, φέρνοντας ως παράδειγμα τις επενδύσεις σε Ελληνικό, Πειραιά και Σκουριές αλλά και στη μεγάλη επένδυση της PFIZER, μίλησε για 17 φαρμακοβιομηχανίες που κατέθεσαν επενδυτικά σχέδια ενώ, όπως είπε, είναι έτοιμος ο διαγωνισμός για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και Ελευσίνας. Παράλληλα, αναφέρθηκε σε επενδύσεις που προωθούνται σε τουρισμό και τηλεπικοινωνίες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πέτσας: Η κυβέρνηση απάντησε στους Financial Times
Πέτσας: Η κυβέρνηση απάντησε στους Financial Times
Οι FT δεν έχουν λάβει καθόλου υπόψιν τη μεταβατική διάταξη για τις παρελθούσες υποθέσεις που δίνει χρονικό όριο τριών μηνών στον ανακριτή ή στο δικαστικό συμβούλιο, υποστήριξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Πέτσας: Η κυβέρνηση απάντησε στους Financial Times
Πέτσας: Πιθανό μεγαλύτερο κοινωνικό μέρισμα
Πέτσας: Πιθανό μεγαλύτερο κοινωνικό μέρισμα
Μακάρι το οικονομικό επιτελείο να έχει το περιθώριο για μια καλύτερη εισήγηση, ευχήθηκε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, υπενθυμίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν έχει πει πόσα χρήματα θα διαθέσει.
Πέτσας: Πιθανό μεγαλύτερο κοινωνικό μέρισμα
Πέτσας: Στο επίδομα θέρμανσης το ποσό που θα δινόταν στον Τύπο
Πέτσας: Στο επίδομα θέρμανσης το ποσό που θα δινόταν στον Τύπο
Το αδιάθετο για το 2019 ποσό για την ενίσχυση του Τύπου, θα διατεθεί τελικά στο επίδομα θέρμανσης, όπως γνωστοποίησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας στη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.
Πέτσας: Στο επίδομα θέρμανσης το ποσό που θα δινόταν στον Τύπο
Πέτσας: Ανοικτό το ενδεχόμενο νέων θετικών μέτρων
Πέτσας: Ανοικτό το ενδεχόμενο νέων θετικών μέτρων
Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο ανακοίνωσης νέων θετικών μέτρων από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά την αυριανή παρέμβασή του στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Πέτσας: Ανοικτό το ενδεχόμενο νέων θετικών μέτρων