Για ποιους λόγους γίνεται η σημερινή απεργία

NEWSROOM
Για ποιους λόγους γίνεται η σημερινή απεργία
Φωτογραφία: ΙΝΤΙΜΕ

Η σημερινή απεργία της ΑΔΕΔΥ, στην οποία συμμετέχει το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, αντιδρώντας στο αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο το οποίο δεν έχει κατατεθεί ακόμη στη Βουλή, αποτελεί την πρώτη σύγκρουση των συνδικάτων με την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Αιχμή της σύγκρουσης αποτελούν κυρίως οι διατάξεις που αφορούν σε αυστηρές ρυθμίσεις για τον τρόπο που λαμβάνονται οι αποφάσεις για τις απεργίες με προφανή στόχο να μπει τέλος στις απεργίες που αποφασίζονται από μικρές μειοψηφίες.

Σε αυτό το πλαίσιο, εισάγεται η ηλεκτρονική ψηφοφορία ώστε να υπάρχει, όπως αναφέρει το σχέδιο νόμου, «ανεμπόδιστη καθολική συμμετοχή των εργαζομένων στις αρχαιρεσίες και στην άσκηση του σχετικού δικαιώματός τους». Παράλληλα, διατηρείται η ήδη ψηφισθείσα υποχρεωτικότητα παρουσίας του 50%+1 των οικονομικών ενεργών μελών μιας πρωτοβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης στη γενική συνέλευση, προκειμένου να ληφθεί έγκυρη απόφαση.

Η δεύτερη παρέμβαση του νομοσχεδίου αφορά στη δημιουργία ενός ηλεκτρονικού μητρώου για τις συνδικαλιστικές οργανώσεις των εργαζομένων και των εργοδοτών. Σύμφωνα με το υπουργείο, ο στόχος είναι η διαφάνεια στη συμμετοχή των συνδικαλιστών σε όλες τις αποφάσεις που λαμβάνονται.

Η τρίτη παρέμβαση σχετίζεται με τη δημιουργία ειδικής ιστοσελίδας, όπου οι συνδικαλιστικές οργανώσεις θα μπορούν να δημοσιοποιούν τις ανακοινώσεις τους ηλεκτρονικά, ώστε να περιοριστεί το φαινόμενο της αφισοκόλλησης.

Τέλος, προβληματικές κρίνουν οι συνδικαλιστές τις διατάξεις για την επεκτασιμότητα των κλαδικών συμβάσεων, όπως και για την προσφυγή στη διαιτησία.

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.

ΣΧΕΤΙΚΑ