Αδωνις Γεωργιάδης: Αυξάνεται η κίνηση στην πλατφόρμα για την πρώτη κατοικία

NEWSROOM
Άδωνις Γεωργιάδης
Ο Άδωνις Γεωργιάδης / Φωτογραφία: INTIME NEWS

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης παραχώρησε στην ΕΡΤ ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνις Γεωργιάδης.

Ο κ. Γεωργιάδης, μέσα από την εκπομπή «Από τις έξι», αναφέρθηκε αρχικά στο ζήτημα προστασίας της πρώτης κατοικίας. Ο υπουργός υποστήριξε ότι είχε τη Δευτέρα συνάντηση με τον ΥΠΟΙΚ Χρήστο Σταϊκούρα και τις τράπεζες για το θέμα της πρώτης κατοικίας, κατά την οποία «προέκυψε ότι την τελευταία εβδομάδα η κίνηση στην πλατφόρμα (σ.σ. για την προστασία της πρώτης κατοικίας) ήταν πολύ μεγαλύτερη».

Στη συνέχεια, ο Αδωνις Γεωργιάδης είπε πως «όσοι κάνουν αίτηση στην πλατφόρμα μέχρι τις 30 Απριλίου και είναι πραγματικά φτωχοί δεν πρόκειται να χάσουν το σπίτι τους. Κανένας μας και σίγουρα όχι εγώ δεν θέλει να χάσει κανένας φτωχός άνθρωπος το σπίτι του».

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη «από τις 65 χιλιάδες περίπου που υπέβαλαν αίτηση ένταξης στην πλατφόρμα, οι 25 χιλιάδες δεν δέχθηκαν να δώσουν συναίνεση στην άρση του τραπεζικού απορρήτου, που είναι αναγκαία προκειμένου η τράπεζα να μπορεί να διαπιστώσει αν αυτός που ζητεί προστασία, έχει χρήματα στον τραπεζικό του λογαριασμό. Το ερώτημα είναι: Γιατί κάποιος που δεν έχει λεφτά, δεν δέχεται να δώσει συναίνεση; Η απάντηση είναι: δεν δέχεται να δώσει συναίνεση, επειδή έχει λεφτά. Μα, αν έχει λεφτά, γιατί να μην πληρώσει; Δηλαδή, αυτός που έχει λεφτά, απαιτεί όλοι εμείς οι υπόλοιποι να του κάνουμε δώρο το σπίτι;».

Ο Αδωνις Γεωργιάδης, ακολούθως, ερωτήθηκε για την επένδυση στο Ελληνικό, σημειώνοντας ότι κατά της επένδυσης είχε προσφύγει στο ΣτΕ η διευθύντρια της γενικής γραμματέως του υπουργείου Πολιτισμού, επί ΣΥΡΙΖΑ, Μαρία Βλαζάκη.

«Η κα Βλαζάκη ήταν –υποτίθεται- από την Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ένα από τα άτομα που δούλευε για να γίνει η επένδυση. Η δε προσφυγή της διευθύντριάς της – κι η ίδια το ξέρει- λόγω της συμβάσεως έχει ανασταλτικό χαρακτήρα για την επένδυση γιατί ο κ. Τσίπρας έβαλε όρο στη σύμβαση ότι όσο υπάρχουν προσφυγές, δεν μπορούν να μπουν οι μπουλντόζες» τόνισε ο Αδωνις Γεωργιάδης και προσέθεσε:

«Έχω ετοιμάσει βίντεο με τις δηλώσεις των ΣΥΡΙΖΑίων για το Ελληνικό. Βρήκα μέχρι και την δήλωση του κ. Σπίρτζη ότι οι μπουλντόζες στο Ελληνικό θα μπουν το 2017. Λοιπόν, οι μπουλντόζες στο Ελληνικό, θα μπουν επί Κυβέρνησης Μητσοτάκη. Θα βαρεθείτε να βλέπετε μπουλντόζες».

Στη συνέχεια, ο υπουργός Ανάπτυξης μίλησε για το μεταναστευτικό και τα κλειστού τύπου κέντρα. «Πρέπει να αποφασίσουμε και να κάνουμε το επόμενο βήμα. Να γίνουν κλειστού τύπου κέντρα και να σταλεί το μήνυμα απέναντι ότι όσοι εισέρχονται παράνομα στη χώρα μας δεν είναι ευπρόσδεκτοι» είπε ο κ. Γεωργιάδης, επισημαίνοντας ότι «αν είναι να επιλέξουμε μεταξύ του να πάρουμε χρήματα από την Ε.Ε. για το μεταναστευτικό ή να καταστραφεί η Ελλάδα, προτιμώ να μην πάρουμε ούτε ένα ευρώ. Τα κέντρα πρέπει να είναι κλειστού τύπου».

Ο Αδωνις Γεωργιάδης αναγνώρισε ότι είναι «ένα μέτρο επώδυνο και επαχθές για τις τοπικές κοινωνίες, οι οποίες δεν το θέλουν. Είναι όμως μια λύση έκτακτης ανάγκης» υπογράμμισε και προσέθεσε:

«Λέτε στον ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν θέλετε να γίνουν “φυλακές” τα νησιά. Αυτά γιατί δεν τα λέγατε όταν έγινε η συμφωνία Ε.Ε. -Τουρκίας, η οποία στο άρθρο 1 προβλέπει ότι δεν θα υπάρχουν μετακινήσεις από τα νησιά στην ενδοχώρα; Δεν γνωρίζετε ότι το 2016 με Πρωθυπουργό τον κ. Αλέξη Τσίπρα έγινε συμφωνία στην οποία απαγορεύεται η μεταφορά τους; Τώρα το θυμηθήκατε; Δεν το καταλάβατε επί κυβερνήσεως Τσίπρα αλλά επί κυβερνήσεως Μητσοτάκη;»

Ο υπουργός Ανάπτυξης και επενδύσεων μίλησε εκτενώς και για την υπόθεση του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου. «Η Προκαταρκτική ξεκίνησε ως κάτι μικρό και έχει εξελιχθεί σε κάτι μεγάλο. Κατά τη χθεσινή εξέταση της κ. Τσατάνη όλοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έφυγαν περίπου στο δεκάλεπτο. Δεν έδωσαν μάχη ούτε για την τιμή των όπλων υπέρ του κ. Παπαγγελόπουλου. Τείνω να πιστέψω ότι η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει τα όπλα της» σημείωσε αρχικά.

Ο Αδωνις Γεωργιάδης στη συνέχεια είπε ότι «ήταν πολύ διαφορετικό όταν ήταν μόνο ένας εισαγγελέας, ο κ. Αγγελής που κατηγορούσε τον κ. Παπαγγελόπουλο και την κ. Τουλουπάκη και είναι πολύ διαφορετικό να έχουμε τώρα τέσσερις εισαγγελείς, ίσως και πέμπτο. Ή όλοι οι εισαγγελείς στην Ελλάδα είναι ψεύτες ή κάτι μεγάλο συμβαίνει. Δεν γίνεται ο ένας μετά τον άλλο να καταγγέλλουν τα ίδια ακριβώς πράγματα για διαφορετικές υποθέσεις σχετικά με τον τρόπο που κυβερνούσε ο κ. Παπαγγελόπουλος».

Σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης, «όλο αυτό δεν έχει να κάνει πια με τη Novartis, τον Σαμαρά, τον Γεωργιάδη και τον Λοβέρδο. Μιλάμε πλέον για μια συμμορία που είχε σκοπό την κατάλυση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα. Όπως ισχυρίζονται οι εισαγγελείς, στοχοποιούσαν όσους τους ενοχλούσαν». Κλείνοντας ο Αδωνις Γεωργιάδης είπε ότι δεν είναι καθόλου πεπεισμένος ότι «ήταν μόνο ο κ. Παπαγγελόπουλος σε αυτό το κύκλωμα» και κατέληξε ως εξής:

«Σύμφωνα με τον νόμο, η προκαταρκτική εξέταση ενός πολιτικού προσώπου διαρκεί το πολύ έξι μήνες. Εμένα η κ. Τουλουπάκη αφού άνοιξε τον λογαριασμό μου, έλεγξε την εταιρία μου και έκανε ότι άλλο είχε να κάνει, με κρατάει δύο χρόνια σε αναμονή. Το βρίσκετε λογικό; Δεν έχω στραφεί δικαστικά εναντίον της κ. Τουλουπάκη για έναν και μόνο λόγο. Περιμένω να ολοκληρώσει για να μη μου πει κανείς ότι κάνω κάποια κίνηση εναντίον της ενώ κρατάει τον φάκελό μου στα χέρια της».

ΣΧΕΤΙΚΑ