Με διπλό στόχο σε Βερολίνο και Βιέννη ο πρωθυπουργός

NEWSROOM
Με διπλό στόχο σε Βερολίνο και Βιέννη ο πρωθυπουργός
Από τη συνάντηση Μητσοτάκη - Μέρκελ τον περασμένο Αύγουστο / Eurokinissi

Το μεταναστευτικό και η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα ελληνοτουρκικά σύνορα θα αποτελέσουν κεντρικά σημεία της ατζέντας της συνάντησης που θα έχει σήμερα στις 15:30 (ώρα Ελλάδας) ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με την Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, στο περιθώριο του Ελληνογερμανικού Οικονομικού Φόρουμ, στο Βερολίνο.

Ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ επισήμανε ήδη την περασμένη Παρασκευή ότι «η τρέχουσα κατάσταση κατά μήκος των ελληνικών θαλασσίων και χερσαίων συνόρων» αναμένεται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο κατά την συνάντηση των δύο ηγετών. Υπενθύμισε δε ότι η καγκελάριος εκφράστηκε ''πολύ ξεκάθαρα'' σε ό,τι αφορά την πρακτική του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν και του άσκησε κριτική ότι έστειλε τους μετανάστες και τους πρόσφυγες σε αδιέξοδο και σε κλειστά για εκείνους σύνορα».

Πράγματι, την προηγούμενη Δευτέρα η κυρία Μέρκελ χαρακτήρισε για πρώτη φορά -με καθυστέρηση, σύμφωνα με την κριτική που της ασκήθηκε και στο εσωτερικό της Γερμανίας- «απαράδεκτο» το παιχνίδι της Τουρκίας «στην πλάτη» προσφύγων και μεταναστών. Νωρίτερα ο εκπρόσωπός της είχε εκφράσει την αλληλεγγύη του Βερολίνου προς την Ελλάδα, αποφεύγοντας ωστόσο να απαντήσει σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ εάν ο Ταγίπ Ερντογάν χρησιμοποιεί τους πρόσφυγες ως εργαλείο για την πολιτική του και ως μοχλό πίεσης προς την Ευρώπη, κάτι που δήλωσε κατόπιν ευθαρσώς ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας.

Σε κάθε δήλωσή της για το θέμα, η κυρία Μέρκελ δεν παραλείπει πλέον να εκφράσει ταυτόχρονα και την «κατανόησή» της προς την τουρκική πλευρά, η οποία «σηκώνει μεγάλο βάρος», καθώς φιλοξενεί 3-4 εκατομμύρια πρόσφυγες και διακηρύσσει την δυσαρέσκειά της για την αντιμετώπισή της από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Την περασμένη εβδομάδα μάλιστα δήλωσε ότι εάν Ευρωπαϊκή Ένωση και Τουρκία δεν καταφέρουν να συμφωνήσουν, η Γερμανία είναι διατεθειμένη να προσφέρει και βοήθεια διμερώς. Ήδη, πριν από λίγες μέρες το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο ενέκρινε την εκταμίευση 32 εκατομμυρίων ευρώ, για την τεχνική αναβάθμιση της τουρκικής Ακτοφυλακής - με την ελπίδα ότι θα ελεγχθούν έτσι αποτελεσματικότερα οι ενέργειες των διακινητών στο Αιγαίο.

Η Γερμανίδα καγκελάριος αναμένεται σήμερα στη συνάντησή της με τον κ. Μητσοτάκη να επαναλάβει την στήριξή της προς την Ελλάδα, η οποία γίνεται πλέον απολύτως κατανοητό από την γερμανική κυβέρνηση ότι προστατεύει τα ευρωπαϊκά εξωτερικά σύνορα.

Αντικείμενο της σημερινής συζήτησης αναμένεται να είναι και η γερμανική πρόταση για το ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου, η οποία ενδεχομένως να αντικαταστήσει τον Κανονισμό του Δουβλίνου και θα αποτελέσει σημείο αιχμής της γερμανικής προεδρίας στην ΕΕ το β' εξάμηνο του έτους.

Η σημερινή ατζέντα καθορίζεται ωστόσο ταυτόχρονα και από την παγκόσμια κρίση της επιδημίας του νέου κοροναϊού και τις ήδη διαφαινόμενες επιπτώσεις στην οικονομία - και της Ευρωζώνης. Η Γερμανία ετοιμάζει ήδη δέσμη μέτρων στήριξης των επιχειρήσεών της, οι οποίες πλήττονται από την αναστολή των εμπορικών δραστηριοτήτων και των μετακινήσεων και παρακολουθεί με αυξημένο ενδιαφέρον τις εξελίξεις, ενόψει πιθανής ανάγκης παρεμβάσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η επίσκεψη του Πρωθυπουργού στη γερμανική πρωτεύουσα είχε προγραμματιστεί στο πλαίσιο του «Ελληνογερμανικού Οικονομικού Φόρουμ - Όραμα και Ευκαιρίες Επενδύσεων», το οποίο υλοποιείται ύστερα από κοινού απόφαση με την Άνγκελα Μέρκελ, πέρυσι, στο Βερολίνο, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του Έλληνα Πρωθυπουργού. Έτσι λοιπόν δεν θα λείψει και η οικονομία από την ατζέντα της επίσκεψης Μητσοτάκη στο Βερολίνο. Θα μιλήσουν μαζί με την κα Μέρκελ στο Φόρουμ δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην αγορά ενέργειας, τις πράσινες επενδύσεις, την καινοτομία και τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Θεωρείται πολύ πιθανό να υπάρξουν και ανακοινώσεις για άμεσες γερμανικές επενδύσεις στην Ελλάδα στον τομέα της ενέργειας, πεδίο στο οποίο υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον από γερμανικές επιχειρήσεις. Το ενδιαφέρον των Γερμανών για να επενδύσουν στην ενεργειακή αγορά μας, είναι μεγάλο, λόγω της γεωπολιτικής θέσης, που κατέχει η Ελλάδα στη ΝΑ Ευρώπη, των καλών κλιματολογικών συνθηκών που επικρατούν στη χώρα και προσφέρονται για εγκαταστάσεις ΑΠΕ, των αναβαθμίσεων, που πραγματοποιούνται στις υποδομές φυσικού αερίου, των έργων ηλεκτρικής διασύνδεσης των νησιών, τα οποία ήδη δρομολογούνται και της απολιγνιτοποίησης της ΔΕΗ.

Σε κάθε περίπτωση, η Αθήνα στοχεύει «να ακουστεί η «φωνή» της ελληνικής οικονομίας σε όλη τη Γερμανία», όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές. Το μήνυμα που θέλουν να σταλεί στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, είναι ότι η Ελλάδα βρίσκεται πλέον σε φάση σταθερής ανάπτυξης καθώς και ότι προσδοκά ταχύτερους ρυθμούς αύξησης του ΑΕΠ με τη στήριξη και των νέων ξένων επενδύσεων.

Σε επίπεδο κυβέρνησης Ελλάδα και Γερμανία θα εκπροσωπηθούν ως εξής: Πέραν του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, που θα τοποθετηθεί στο πλαίσιο της διοργάνωσης, στο Φόρουμ θα συμμετάσχουν: ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Ιωάννης Τσακίρης, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Χρίστος Δήμας, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης, ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Κώστας Φραγκογιάννης, ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γεράσιμος Θωμάς, η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Αλεξάνδρα Σδούκου και ο Γενικός Γραμματέας Ιδιωτικών Επενδύσεων και ΣΔΙΤ, Νίκος Μαντζούφας.

Από τη Γερμανία, μεταξύ άλλων, θα συμμετάσχουν: ο Ομοσπονδιακός Υπουργός Οικονομίας και Ενέργειας, Peter Almaier, ο Επίτροπος του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Οικονομικών Υποθέσεων και Ενέργειας για την Ψηφιακή Βιομηχανία και τις Νεοσύστατες Επιχειρήσεις, Thomas Jarzombek, ο Υφυπουργός του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Οικονομίας και Ενέργειας, Andreas Feicht και η Κοινοβουλευτική Υφυπουργός του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Οικονομίας και Ενέργειας, Elisabeth Winkelmeier.

Επίσης, στο Φόρουμ θα συμμετάσχουν ανώτατοι εκπρόσωποι φορέων της αγοράς και των δύο κρατών, Πρόεδροι και CEO’s μεγάλων ελληνικών ομίλων αλλά και ισχυρών γερμανικών εταιριών με παρουσία στην Ελλάδα, ενώ πολυπληθής και σε ανώτατο επίπεδο θα είναι η εκπροσώπηση και του γερμανικού επιχειρείν. Στο Φόρουμ θα έχουν επίσης παρουσία φορείς χρηματοδότησης (ελληνικές τράπεζες, KfW Banking Group, European Investment Bank) και επενδυτές με ενδιαφέρον να τοποθετηθούν στην Ελλάδα.

ΣΧΕΤΙΚΑ