fbpxΜητσοτάκης για Σύνοδο Κορυφής: Δεν αρκούν τα εργαλεία του χτες | Economistas.gr
Skip to main content

Μητσοτάκης για Σύνοδο Κορυφής: Δεν αρκούν τα εργαλεία του χτες

Μητσοτάκης για Σύνοδο Κορυφής: Δεν αρκούν τα εργαλεία του χτες
Ο Κυρ. Μητσοτάκης στη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής που πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη / Eurokinissi

«Η χθεσινή Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπήρξε κατώτερη των περιστάσεων», αναφέρει σε ανάρτησή του στο Facebook ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σχετικά με το ναυάγιο στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη των ηγετών της ΕΕ.

«Η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με την μεγαλύτερη κρίση από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Και δεν αναφέρομαι μόνο στην ανείπωτη ανθρώπινη τραγωδία, όπου ανεπτυγμένες χώρες αναγκάζονται να επιλέγουν ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει. Αλλά και στην οικονομική τραγωδία που προκαλεί η παράλυση της οικονομικής δραστηριότητας»

Σημειώνει ότι στο μέτωπο της δημόσιας υγείας κάθε χώρα είναι υπεύθυνη για τους πολίτες της και παίρνει τα μέτρα που θεωρεί ότι είναι πιο κατάλληλα. «Εμείς δεν διστάσαμε να λάβουμε δύσκολες αποφάσεις περιορισμού της κίνησης νωρίτερα από σχεδόν όλες τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Μέχρι στιγμής, δικαιωνόμαστε για την επιλογή μας. Αλλά τα μέτρα πρέπει να παραμείνουν σε ισχύ μέχρι να είμαστε σίγουροι ότι τα δύσκολα πέρασαν» σημειώνει.

Επίσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισημαίνει ότι στο μέτωπο της οικονομίας, η Ευρώπη ενωμένη μπορεί να κάνει πολλά περισσότερα.

«Θα χρειασθεί αυξημένους πόρους ώστε οι πολίτες να μην χάσουν την δουλειά τους. Αλλά και για να στηριχθούν οι επιχειρήσεις που χάνουν τον τζίρο τους. Κι όλα αυτά, σε ένα περιβάλλον κατάρρευσης των δημοσίων εσόδων. Αναπόφευκτα, η Ευρώπη θα χρειασθεί να δανειστεί περισσότερα, ώστε να ξοδέψει και περισσότερα» τονίζει.

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός αναφέρεται στην επιστολή που μαζί με άλλους 8 Ευρωπαίους ηγέτες υπέγραψαν με την οποία ζητούν την έκδοσης ενός ειδικού ευρωομολόγου για την αντιμετώπιση της πρωτοφανούς κρίσης. «Το επιχείρημα είναι απλό: Ο κορονοϊός αποτελεί ένα συμμετρικό σοκ για όλους. Άρα, χρειάζεται μια κοινή απάντηση η οποία θα επιτρέψει στην Ευρωπαϊκή Ένωση να δανειστεί φτηνά, μεγάλα ποσά για λογαριασμό όλων των κρατών-μελών» σημειώνει.

«Εδώ δεν υπάρχουν "καλοί" και "κακοί" ούτε υπεύθυνοι και ανεύθυνοι. Όλοι δεχόμαστε την ίδια απειλή, "βράζουμε στο ίδιο καζάνι". Το 2020 δεν είναι 2010…» προσθέτει ο πρωθυπουργός.

Τονίζει ότι «δυστυχώς, ορισμένες χώρες επιμένουν να αντιμετωπίζουν το σήμερα με εργαλεία του χθες. Αυτά δεν αρκούν. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν μπορεί να κάνει τα πάντα. Και ο ESM δεν σχεδιάστηκε για να αντιμετωπίζει τέτοιες πρωτόγνωρες κρίσεις».

Ο πρωθυπουργός δηλώνει ότι η συζήτηση για τα Ευρωομόλογα Ειδικού Σκοπού (corona bonds) θα ανοίξει αργά η γρήγορα και υπογραμμίζει ότι η Ευρώπη οφείλει να μην βρεθεί πίσω από τις εξελίξεις. «Οι δηλώσεις περί κοινοτικής αλληλεγγύης θα ακούγονται, τότε, χωρίς περιεχόμενο. Ενώ, η αδράνειά μας θα προσφέρει έδαφος στους κάθε είδους εχθρούς της ευρωπαϊκής ιδέας. Και όμως, αυτή μπορεί και πρέπει να ανανεωθεί μέσα από αυτήν την περιπέτεια. Και να αναδειχθεί με μία νέα δυναμική και ακτινοβολία όταν αυτή ξεπεραστεί» προσθέτει.

Ο πρωθυπουργός καταλήγοντας και αφού τονίζει ότι τα λόγια του δεν είναι, απλώς, τα λόγια του πρωθυπουργού της Ελλάδας η οποία άντεξε και νίκησε μία δεκαετή οικονομική δοκιμασία, αλλά η αποτύπωση των σκέψεων ενός πολίτη της Ευρώπης, που ενδιαφέρεται για το μέλλον, προσθέτει:

«Είναι η ώρα της αμοιβαίας κατανόησης, της κοινής δράσης και των άμεσων πρωτοβουλιών. Η ώρα της μεγάλης ευθύνης με επίκεντρο τον άνθρωπο. Γιατί οι μεγάλες κρίσεις απαιτούν και γενναίες αποφάσεις. Ας τις πάρουμε!».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μήνυμα Μητσοτάκη: Τι επιτρέπεται να κάνουμε
Μήνυμα Μητσοτάκη: Τι επιτρέπεται να κάνουμε
«Δεν συνωστιζόμαστε. Δεν μετακινούμαστε. Κρατάμε αποστάσεις. Μένουμε στο σπίτι!», αναφέρει σε μήνυμά του ο πρωθυπουργός.
Μήνυμα Μητσοτάκη: Τι επιτρέπεται να κάνουμε
Σύνοδος Κορυφής: Παραμένουν οι διαφωνίες-Νέο ραντεβού στις 6 Μαΐου
Σύνοδος Κορυφής: Παραμένουν οι διαφωνίες-Νέο ραντεβού στις 6 Μαΐου
Οι 27 ανέθεσαν στην Επιτροπή να παρουσιάσει μέχρι τις 6 Μαΐου το Ταμείο Ανάκαμψης για την από κοινού χρηματοδότηση των χωρών της ΕΕ.
Σύνοδος Κορυφής: Παραμένουν οι διαφωνίες-Νέο ραντεβού στις 6 Μαΐου
Μητσοτάκης: Αρση μέτρων από τις 4 Μαΐου- Οι ημερομηνίες
Μητσοτάκης: Αρση μέτρων από τις 4 Μαΐου- Οι ημερομηνίες
Στις 4 Μαΐου αίρονται τα περιοριστικά μέτρα, στις 11 Μαΐου ξεκινά η Γ΄ Λυκείου. «Βγαίνουμε στο σπίτι αλλά παραμένουμε ασφαλείς», το σύνθημα του πρωθυπουργού.
Μητσοτάκης: Αρση μέτρων από τις 4 Μαΐου- Οι ημερομηνίες
Τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός
Τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός
Τρίμηνη παράταση της προστασίας α' κατοικίας, συνέχιση του επιδόματος σε εργαζόμενους που πλήττονται και ρευστότητα στην αγορά. Ανακοινώσεις το απόγευμα από τους αρμόδιους υπουργούς.
Τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός