fbpxΠέτσας: Τις επόμενες μέρες το σχέδιο της κυβέρνησης για τον τουρισμό | Economistas.gr
Skip to main content

Πέτσας: Τις επόμενες μέρες το σχέδιο της κυβέρνησης για τον τουρισμό

Πέτσας: Τις επόμενες μέρες το σχέδιο της κυβέρνησης για τον τουρισμό
Ο Στ. Πέτσας / ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η ελληνική κυβέρνηση χαιρετίζει το πλαίσιο κατευθυντήριων γραμμών και συστάσεων για τον τουρισμό και τις μεταφορές εν μέσω κορωνοϊού που παρουσίασε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας λίγο μετά τις ανακοινώσεις από την Κομισιόν για τον τουρισμό και τις μεταφορές δήλωσε, μεταξύ άλλων, πως «η διαμόρφωση ενός κοινού ευρωπαϊκού πλαισίου δεν ήταν αυτονόητη. Η Ελλάδα έθεσε πρώτη το ζήτημα του τουρισμού στον ευρωπαϊκό δημόσιο διάλογο. Και σε συνεργασία με άλλες χώρες και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταλήξαμε στο σημερινό πλαίσιο που σέβεται μία από τις τέσσερις θεμελιώδεις ελευθερίες πάνω στις οποίες οικοδομήθηκε η ΕΕ: την ελεύθερη κυκλοφορία των προσώπων».

Στόχος η αποκατάσταση των μεταφορών και του τουρισμού

Στη δήλωσή του ο κ. Πέτσας τονίζει: «Στόχος είναι η σταδιακή, με κοινούς κανόνες και προϋποθέσεις, αποκατάσταση των μεταφορών και του τουρισμού σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτή η αποκατάσταση θα επιτρέψει την ταχύτερη δυνατή ανάκαμψη της απασχόλησης και της οικονομικής δραστηριότητας. Στο πλαίσιο που παρουσιάστηκε σήμερα ενσωματώνονται πολλές από τις προτάσεις μας. Το πλαίσιο αυτό περιλαμβάνει προτάσεις για υγειονομικά και ταξιδιωτικά πρωτόκολλα, για εργαλεία ιχνηλάτησης, για κοινά χρηματοδοτικά εργαλεία, καθώς και για μια πανευρωπαϊκή καμπάνια για την ανάδειξη της Ευρώπης ως παγκόσμιου τουριστικού προορισμού.

Συνεκτικός κρίκος του όλου πλαισίου είναι η "αρχή της μη-διάκρισης". Με βάση αυτή την αρχή, διευκολύνεται η μετακίνηση μεταξύ χωρών και περιοχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με παρόμοια επιδημιολογικά χαρακτηριστικά και όχι με βάση τη γεωγραφική απόσταση, ή το μέσο μεταφοράς.

Η Ελλάδα έχει τη χαμηλότερη διασπορά του ιού

Στην κατεύθυνση αυτή, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δημιουργήσει ειδική ιστοσελίδα στην οποία οι Ευρωπαίοι πολίτες και κάθε ενδιαφερόμενος μπορούν να ενημερώνονται με διαφάνεια και εγκυρότητα για τα επιδημιολογικά δεδομένα κάθε χώρας. Όπως φαίνεται, η Ελλάδα χάρη στην ταχεία και αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, είναι από τις χώρες με τη χαμηλότερη διασπορά του ιού ανά 100.000 κατοίκους. Και αυτός είναι - ένας ακόμη - παράγοντας προσέλκυσης τουριστών στη χώρα μας.

Με το σημερινό πλαίσιο εμπεδώνεται η εμπιστοσύνη ότι οι μετακινήσεις θα είναι ασφαλείς, σε μια πρωτόγνωρη κατάσταση που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού.

Η κυβέρνηση θα παρουσιάσει το δικό της πρόγραμμα

Ακόμη και σε αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση, η Ελλάδα είναι έτοιμη. Τις επόμενες ημέρες θα παρουσιαστεί το συνολικό σχέδιο της Κυβέρνησης για την επανεκκίνηση του τουρισμού, με γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας και τη στήριξη της απασχόλησης. Αλλά, ας μην έχουμε αυταπάτες. Το φετινό καλοκαίρι, δεν θα είναι σαν το περσινό».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πέτσας: Σταδιακή άρση των μέτρων με διάγγελμα Μητσοτάκη
Πέτσας: Σταδιακή άρση των μέτρων με διάγγελμα Μητσοτάκη
Η σταδιακή άρση των μέτρων για τον κορωνοϊό θα ξεκινήσει από την Δικαιοσύνη, καθώς στις 27 Απριλίου θα ανοίξουν τα υποθηκοφυλακεία, τα Πρωτοδικεία και Ειρηνοδικεία.
Πέτσας: Σταδιακή άρση των μέτρων με διάγγελμα Μητσοτάκη
Πέτσας: Μέτρα στήριξης του καλλιτεχνικού κόσμου
Πέτσας: Μέτρα στήριξης του καλλιτεχνικού κόσμου
Aποζημίωση ειδικού σκοπού των 800 ευρώ και στους ωρομίσθιους. Ανεργοι ή και μακροχρόνια άνεργοι θα ενταχθούν σε όλα τα προγράμματα του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.
Πέτσας: Μέτρα στήριξης του καλλιτεχνικού κόσμου