Πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού κατά της Τουρκίας

NEWSROOM
Πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού κατά της Τουρκίας
Το Oruc Reis / AP Images

Η απόφαση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να στείλει ξανά το Oruc Reis για έρευνες ανοιχτά του Καστελλόριζου οδήγησε στην άμεση αντίδραση της ελληνικής πλευράς με τον πρωθυπουργό να ενημερώνει τηλεφωνικά τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Ο πρωθυπουργός θα θέσει το ζήτημα των ενεργειών της Τουρκίας ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο τέλος της εβδομάδας, ενώ είχε και τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ σήμερα το μεσημέρι.

Όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο πρωθυπουργός θα θέσει στον κ. Μισέλ το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας με βάση τις τελευταίες κινήσεις της Άγκυρας ενόψει της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την Πέμπτη και την Παρασκευή.

Οι ενέργειες της Τουρκίας τη θέτουν στο περιθώριο, είπε ο κ. Πέτσας και παρέπεμψε και στη δήλωση του Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ ότι ένα από τα βασικά θέματα, στο οποίο θα στρέψουν την προσοχή τους οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ στη σημερινή τους συνεδρίαση, θα είναι οι «τουρκικές γεωτρήσεις στη Μεσόγειο».

Είχε προγηθεί η έκδοση ελληνικής αντι-Navtex, όπου αναφέρεται ότι η τουρκική NAVTEX είναι «παράνομη» και αφορά «σε μη εγκεκριμένη δραστηριότητα» που «επικαλύπτει την ελληνική υφαλοκρηπίδα». Επίσης, τονίζεται ότι ο σταθμός του Ηρακλείου έχει τη δικαιοδοσία για την έκδοση μηνυμάτων στη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή.

Εξάλλου, το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών είχε χαρακτηρίσει ευθεία απειλή την παράνομη τουρκική Navtex. Σε ανακοίνωσή του, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι η Τουρκία «εμμένει σε επιθετικές και έκνομες τακτικές παρελθόντων αιώνων, επιβεβαιώνοντας περίτρανα τον ρόλο της ως του κατεξοχήν παράγοντα αστάθειας και παραβατικότητας στην περιοχή».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατηγόρησε για αναξιοπιστία την Τουρκία, απαντώντας στις ερωτήσεις κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, ανακοινώνοντας ότι η κυβέρνηση θα ξεδιπλώσει τις επόμενες ώρες και ημέρες τις πρωτοβουλίες και τις κινήσεις της. «Όσοι πίστεψαν ότι η Τουρκία εννοούσε όλα όσα έλεγε πριν από το ευρωπαϊκό συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε 1 και 2 Οκτωβρίου διαψεύστηκαν. Είδαμε κινήσεις και στα δύο μέτωπα, τα οποία είχε ρητά αναφέρει το κείμενο των συμπερασμάτων του ευρωπαϊκού συμβουλίου. Μιλούσε για αποφυγή οποιασδήποτε ενέργειας που ερχόταν σε αντίθεση με τα ψηφίσματα και τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας στο Κυπριακό και μιλούσε ρητά για την ανάγκη αποκλιμάκωσης στο ζήτημα με την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Και στα δύο ζητήματα, και στην Αμμόχωστο και με την παράνομη Νavtex είδαμε την Τουρκία να κάνει το αντίθετο από αυτό που κάποιοι στην ευρωπαϊκή ένωση πίστευαν ότι θα έκανε» είπε.

Επισήμανε ότι η Τουρκία βρίσκεται απέναντι σε όλους τους Ευρωπαίους, δεν είναι θέμα Ελλάδας και Κύπρου. «Είναι απέναντι η Ευρώπη με την Τουρκία σε μια απαράδεκτη κλιμάκωση, σοβαρή κλιμάκωση και επομένως ο πρωθυπουργός αναλαμβάνει πρωτοβουλίες τόσο άμεσα όσο και την Πέμπτη και Παρασκευή» σημείωσε.

Για τις διερευνητικές επαφές ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι είναι μέσα στη στρατηγική της κυβέρνησης και αναμένει να δει πως θα κινηθεί η Τουρκία σε αυτό το ζήτημα. «Εμείς έχουμε πει σε κάθε τόνο ότι είμαστε έτοιμοι να πιάσουμε το νήμα των διερευνητικών επαφών, όμως έχουμε δύο γεγονότα μέσα στα τελευταία 24ωρα για τα οποία θα δείτε τις αντιδράσεις μας τις επόμενες ώρες. Οι διερευνητικές επαφές θα δούμε πως θα εξελιχθούν μετά το ευρωπαϊκό συμβούλιο της 15ης και 16ης Οκτωβρίου» είπε.

Επίσης πρόσθεσε ότι στο προηγούμενο ευρωπαϊκό συμβούλιο δόθηκε ένας χρονικός ορίζοντας δύο μηνών μέχρι το ευρωπαϊκό συμβούλιο του Δεκεμβρίου προκειμένου να φανεί η συνέπεια και η συνέχεια από πλευράς Τουρκίας στην αποκλιμάκωση. «Δεν πέρασαν παρά λίγες μέρες προκειμένου να δούμε ότι δεν υπάρχει ούτε συνέπεια ούτε συνέχεια. Υπάρχει ακριβώς το αντίθετο, υπάρχει κλιμάκωση. Άρα δεν χρειάζεται να φτάσουμε στο ευρωπαϊκό συμβούλιο του Δεκεμβρίου. Γι' αυτό το επόμενο ευρωπαϊκό συμβούλιο θα είναι πολύ σημαντικό και για την εργαλειοθήκη των κυρώσεων» είπε, τονίζοντας ότι η Τουρκία έκανε το αντίθετο ακριβώς από αυτό που υπέδειξε το ευρωπαϊκό συμβούλιο και άρα θα πρέπει να υπάρξει ενεργοποίηση πιο δραστικών λύσεων προκειμένου η Τουρκία να δει το «μαστίγιο» των κυρώσεων.

Ο κ. Πέτσας σημείωσε ότι είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο επικοινωνιών με ευρωπαίους ηγέτες και όχι μόνο με την καγκελάριο Μέρκελ, διότι η Τουρκία με την συμπεριφορά της τα τελευταία 24ωρα απέδειξε την αναξιοπιστία της. «Επομένως, ενώ υπήρχε ένα ισορροπημένο μίγμα στο προηγούμενο ευρωπαϊκό συμβούλιο μεταξύ της στήριξης της Τουρκίας και των κυρώσεων φαίνεται ότι η Τουρκία επιδιώκει το δεύτερο» είπε.

Σε ερώτηση για το τι θα κάνει η Ελλάδα σε επιχειρησιακό επίπεδο υπογράμμισε «θα κάνουμε ότι χρειαστεί για να αντιμετωπίσουμε επιχειρησιακά το Oruc Reis». Για την ενεργοποίηση του μηχανισμού στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ είπε «θα το δούμε, μακάρι να μην χρειαστεί».

ΣΧΕΤΙΚΑ