Τριήμερη κόντρα στη Βουλή για πτωχευτικό και ελληνοτουρκικά

NEWSROOM
Τριήμερη κόντρα στη Βουλή για πτωχευτικό και ελληνοτουρκικά
Φωτογραφία: Eurokinissi

Καταψηφίστηκε από την ολομέλεια της Βουλής η πρόταση δυσπιστίας κατά του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, που υπέβαλε ο Αλέξης Τσίπρας και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Επί 291 ψηφισάντων, την πρόταση δυσπιστίας καταψήφισε το σύνολο της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ (158), ενώ την υπερψήφισαν 133 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, του Κινήματος Αλλαγής, του ΚΚΕ και της Ελληνικής Λύσης. Απείχαν οι 9 βουλευτές του ΜέΡΑ25.

Προηγήθηκε μια σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ των πολιτικών αρχηγών που ξεκίνησε με τον πτωχευτικό νόμο αλλά διευρύνθηκε σε όλη την ανοιχτή πολιτική ατζέντα με αιχμή του δόρατος τα Ελληνοτουρκικά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέθεσε ο πρόεδρος της Βουλής Κ. Τασούλας, η τριήμερη συνεδρίαση διήρκεσε συνολικά 35 ώρες, που ήταν ο μεγαλύτερος χρόνος συζήτησης ποτέ, πρότασης δυσπιστίας κατά υπουργού ή κυβέρνησης. Συνολικά μίλησαν 141 βουλευτές, 24 υπουργοί, μία πρώην πρόεδρος κοινοβουλευτικής ομάδας (Αλ. Παπαρήγα, ΚΚΕ), ένας πρώην πρόεδρος Βουλής (Ν. Βούτσης) και έξι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι κομμάτων.

Τις δύο προηγούμενες φορές που διεξήχθησαν συζητήσεις επί προτάσεων δυσπιστίας κατά υπουργών, το 1991 οι συνεδριάσεις κράτησαν 19 ώρες με 46 ομιλητές, και το 2001, 18 ώρες με 53 ομιλητές.

Τα στοιχεία, επισήμανε ο κ. Τασούλας, δείχνουν ότι παρά τους περιορισμούς, η συζήτηση ήταν άπλετη και εκτεταμένη σε "απαράμιλλο σημείο".

Τέλος, σημειώνεται ότι η ψηφοφορία της Κυριακής διεξήχθη με τη φυσική παρουσία μόνο 60 βουλευτών - λόγω των υγειονομικών μέτρων - ενώ οι υπόλοιποι βουλευτές συμμετείχαν με επιστολικές ψήφους που εστάλησαν στο προεδρείο της Βουλής και συνυπολογίστηκαν στην καταμέτρηση.

Ο πρωθυπουργός έχοντας τον «αέρα» των δημοσκοπήσεων που συνεχίζουν να τον εμφανίζουν κυρίαρχο του πολιτικού παιχνιδιού, κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα πως επιχειρεί να εξάγει την εσωκομματική του κρίση στην κοινωνία. Έτσι, διερωτήθηκε γιατί ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν έβαλε στο κάδρο των ευθυνών και τον ίδιο, εκτιμώντας πως δεν τολμά να μιλήσει για δυσαρμονία της λαϊκής βούλησης και των κοινοβουλευτικών συσχετισμών. «Τρέμετε να ζητήσετε εκλογές», είπε και πρόσθεσε: «το δικό μου μέλημα θα είναι πάντα να ενώνω και συνθέτων όχι να διχάζω και διαιρώ. Σταματήστε να οξύνετε αναίτια τη πολιτική αντιπαράθεση».

Ο κ. Μητσοτάκης πάντως δεν άφησε ασχολίαστες και αναφορές της κ. Γεννηματά, καλώντας την να αφήσει κατά μέρους τους ασυνήθιστα υψηλούς τόνους με τις γενικόλογες και ανεδαφικές αναφορές. «Να σας θυμίσω ότι θα πρέπει να σας προβληματίζει ότι 7/10 συμπολίτες μας που δηλώνουν ότι ψηφίζουν το κόμμα σας έχουν θετική άποψη για τη κυβέρνηση και τις κεντρικές πολιτικές επιλογές», πρόσθεσε. Επιπλέον, σχολίασε και τις εξελίξεις στην πανδημία, λέγοντας πως στόχος είναι να αποφευχθεί ένα συνολικό lockdown που θα είχε δραματικές συνέπειες για την οικονομία. Όπως σημείωσε, απαιτείται συλλογική συστράτευση αν και παραδέχθηκε πως αναφαίνεται η ελπίδα στο βάθος του τούνελ μέσω του εμβολίου.

Ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ πως ήταν αυτός που οδήγησε σε χρεοκοπία τις επιχειρήσεις με την υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Μάλιστα στηλίτευσε τις αναφορές του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη σημασία του νόμου Κατσέλη, λέγοντας πως το κόμμα του το 2010 τον είχε καταψηφίσει.

«Απαντάμε με ενεργητική διπλωματία. Δεν έχετε αντιληφθεί τι έχει κάνει η χώρα διπλωματικά τους τελευταίους 6 μήνες; Μετατράπηκε μια ελληνοτουρκική διαφορά σε ευρωτουρκική διαφορά. Δεν έχετε αντιληφθεί ότι σε μεγάλη προσπάθεια έχουμε όριο στη Τουρκία τον Δεκέμβριο που αν συνεχίσει τη στάση αυτή μπορούν να δρομολογηθούν κυρώσεις;», απάντησε ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας πως οι ΗΠΑ για πρώτη φορά άφησαν τη λογική της ουδετερότητας και ότι η χώρα έκανε νέες συμμαχίες όπως αυτή με τα ΗΑΕ.

Ακόμα, σήκωσε το γάντι που του πέταξε ο αρχηγός της αντιπολίτευσης, για τον εθνικισμό επικαλούμενος τη συμμαχία του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ κατά την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο. Σε ότι αφορά δε τα 12 μίλια ξεκαθάρισε πως η Ελλάδα συνεχίζει να διατηρεί μονομερώς το δικαίωμα της επέκτασης.

Ο Αλέξης Τσίπρας επεφύλαξε δύο εκπλήξεις κατά την τοποθέτησή του από το βήμα: από τη μία φάνηκε να κρατά σκληρή στάση στα εθνικά, ζητώντας την επέκταση των 12 μιλίων ακόμα και στο Καστελόριζο και από την άλλη αναφέρθηκε στο τι θα πράξει το κόμμα του όταν ξαναπάρει την εξουσία. Για το πρώτο οι αναφορές του- που ουσιαστικά είχαν προαναγγελθεί και από τις τοποθετήσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ- ήταν τόσο έντονες που αναγκάστηκε να ξεκαθαρίσει πως δεν αποζητά στρατιωτική σύγκρουση, προχωρώντας και σε μια ιδιότυπη διάκριση μεταξύ της έννοιας του πατριώτη και του εθνικιστή, κατατάσσοντας τον εαυτό του στην πρώτη κατηγορία.

«Σας ρωτώ ευθέως αν αισθάνεστε τόσο άνετα με όλα όσα συμβαίνουν! Και σεις και οι υπουργοί και οι βουλευτές σας! αν αισθάνεστε υπερήφανοι με την αποτελεσματικότητά σας στην Εξωτερική πολιτική. Επί 40 μέρες το Ούρουτς Ρέις παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. Φτάσαμε στο σημείο τουρκικά πολεμικά πλοία να παραβιάζουν το όριο 12 μιλίων σε ελληνικά νησιά. Είστε περήφανοι για αυτό που συμβαίνει; Αισθάνεστε άνετα; Εσείς κ. Μητσοτάκη άβουλος ελπίζω, όχι και μοιραίος αντάμα!», είπε με νόημα.

«Δεσμευόμαστε να μην αφήσουμε αυτή τη μεγάλη αδικία να συνεχιστεί. Ο πρώτος νόμος που θα καταργηθεί όταν επανέλθουμε στη διακυβέρνηση είναι αυτός. Το πρώτο που θα κάνουμε τη δεύτερη φορά είναι να πάρουμε τα κλείδα της οικονομίας από παρασιτικό κέφαλοί και τα funds», κατέληξε, σε μια δήλωση που συζητήθηκε ποικιλοτρόπως εντός και εκτός της αίθουσας του κοινοβουλίου.

Τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης εξαπέλυσαν σφοδρή επίθεση τόσο στη κυβέρνηση όσο και στον ΣΥΡΙΖΑ τον οποίο και έψεξαν για τις πολιτικές που ακολούθησε όταν είχε αυτός την ευθύνη για την πορεία της χώρας.

Στο πλαίσιο αυτό, η Φώφη Γεννηματά του ΚΙΝΑΛ, συνέχισε τη λογική του διμέτωπου προκειμένου να δείξει πως το κόμμα της μπορεί να σταθεί ανάμεσα στη κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ. «Η αβεβαιότητα είναι στο κόκκινο και κάθε μέρα οι πολίτες βιώνουν την ανασφάλεια! Η μομφή μας είναι σε βάρος της κυβέρνησης Μητσοτάκη συνολικά. Την ώρα που η μία αποτυχία διαδέχεται την άλλη και ακούγονται φωνές στο εσωτερικό της ΝΔ εμφανίζεται ο από μηχανής θεός. Ο κ. Τσίπρας απαλλάσσει από ευθύνες του τον πρωθυπουργό και στρέφεται εναντίον μεμονωμένου υπουργού. Επιβεβαιώνεται ότι ο κ. Τσίπρας είναι ο καλύτερος πολιτικός χορηγός Μητσοτάκη και της δεξιάς», είπε η κ. Γεννηματά σε μια διμέτωπη επίθεση σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ κάλεσε τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ να …αφήσει την αντιπολίτευση επειδή «δεν το έχει», σημειώνοντας με νόημα πως το κόμμα της καλύπτει το κενό αυτό.

«Είστε βαθιά γελασμένοι του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ όταν λέτε ότι με μια βολική αντιπαράθεση θα θολώσετε τα νερά και θα καλύψετε την βασική σας σύμπλευση», είπε ο Δ. Κουτσόυμπας του ΚΚΕ.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης λίγο πριν ανακοινώσει την αποχώρηση του κόμματός του από τη διαδικασία κατήγγειλε κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση πως από κοινού εφαρμόζουν όχι απλά το 4ο αλλά και το 5ο μνημόνιο, του οποίου μέρος χαρακτήρισε το νέο πτωχευτικό κώδικα.

«Κακώς η κυβέρνηση έφερε τον πτωχευτικό τώρα που είναι αλήθεια τους παίρνουν όλα τα σπίτια. Να το φέρετε σε 15 μέρες όχι τώρα που το Ούρουτς Ρέις κόβει βόλτες. Τώρα χρειαζόμαστε εθνική ομοψυχία όλων των δυνάμεων, αριστερών και δεξιών», σημείωσε ο Κ. Βελόπουλος από την Ελ. Λύση.

ΣΧΕΤΙΚΑ