fbpxΒρούτσης: Η Ελλάδα θα είναι το αναπτυξιακό παράδειγμα της Ευρώπης | Economistas.gr
Skip to main content

Βρούτσης: Η Ελλάδα θα είναι το αναπτυξιακό παράδειγμα της Ευρώπης

Βρούτσης: Η Ελλάδα θα είναι το αναπτυξιακό παράδειγμα της Ευρώπης
Φωτογραφία: Eurokinissi

«Ξεπερνώντας την κρίση, η Ελλάδα θα αποτελέσει αναπτυξιακό παράδειγμα στην Ευρώπη. Μέσα από αυτή την ανάπτυξη, θα υπάρξουν θέσεις εργασίας, θα υπάρξουν μεγάλες αλλαγές στην οικονομία», δήλωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης, κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού.

«Ο προϋπολογισμός του 2021 είναι βαθιά κοινωνικός και έντονα αναπτυξιακός. Δεν έχει κανένα νέο φόρο, έχει μειώσεις εισφορών και έχει την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης. Αυτά τα τρία στοιχεία σηματοδοτούν ότι ο προϋπολογισμός του 2021 έχει πυξίδα την επένδυση και τη μεταρρύθμιση, για να πάμε τη χώρα εκεί που της αξίζει και για να προστατεύσουμε κάθε Έλληνα πολίτη με πολιτικές που είναι βαθιά κοινωνικές», ανέφερε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

Αναφερόμενος σε όσα έγιναν το 2020, στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής, της κοινωνικής ασφάλισης και εργασίας, ο Γιάννης Βρούτσης είπε ότι:

-ψηφίστηκε η ασφαλιστική μεταρρύθμιση που «απελευθέρωσε τις παραγωγικές δυνάμεις από το εισόδημα που είχε μετατραπεί από ασφαλιστικό σε φορολογικό» και που «είναι ο πρώτος νόμος που ήρθε στη Βουλή με αναλογιστική μελέτη, που δημιουργεί νέες προϋποθέσεις, δίνει δύναμη σε ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους και δημιουργεί, για πρώτη φορά στη χώρα, έναν μοναδικό εθνικό φορέα κοινωνικής ασφάλισης που ενοποιεί όλους τους ασφαλιστικούς φορείς».

-στη βάση του νόμου αυτού, καταβλήθηκαν 250.000 επικουρικές συντάξεις ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ σε συνταξιούχους.

-Πήραν αναδρομικά 1.152.000 συνταξιούχοι συνολικού ύψους 1,4 δισ.

-δρομολογήθηκε η εξόφληση υποχρεώσεων σε κληρονόμους που θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Φεβαρουαρίου του 2021.

-αποκαταστάθηκαν από το 50% στο 70% οι συντάξεις χηρείας.

-η κυβέρνηση αν και «κληρονόμησε» 45.000 υποθέσεις καταβολής εξόδων κηδείας, «σήμερα δεν χρωστάει ούτε μια περίπτωση εξόδων κηδείας».

-Ενοποιήθηκε το σύστημα κύριας και επικουρικής σύνταξης και πλέον οι κύριες συντάξεις καταβάλλονται μαζί με τις επικουρικές.

-δημιουργήθηκαν νέες υποδομές, όπως η υποδομή για το επίδομα ασθένειας και ατυχήματος, όπως η πλατφόρμα των εξόδων θανάτου, της κηδείας ώστε ο συγγενής του θανόντα να πληρώνεται αυτόματα.

-δόθηκε ανταποδοτικότητα, δημιουργήθηκαν οι ελεύθερες κατηγορίες, γεγονός που «δίνει νέα δυναμική στον ασφαλιστικό νόμο».

-Δημιουργήθηκε η ψηφιακή σύνταξη ΑΤΛΑΣ που ολοκληρώνεται μέχρι το τέλος του 2021.

-παρουσιάστηκε το πληροφοριακό σύστημα ΑΤΛΑΣ με το οποίο να μην χρειάζεται πλέον να ξαναγίνει ερώτηση στη Βουλή για το πόσες είναι οι εκκρεμείς συντάξεις, πόσες βγαίνουν, πόσες αιτήθηκαν οι εργαζόμενοι. Μηνιαία θα εκδίδεται δελτίο.

Ο υπουργός είπε ότι το 2021 ολοκληρώνεται το ψηφιακό σύστημα ΑΤΛΑΣ, ώστε να αποδοθούν οι εκκρεμείς κύριες συντάξεις όλων των συνταξιούχων.

«Μια παθογένεια 50 ετών, θα τη λύσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, για πρώτη φορά, μέσα στο 2021», είπε ο κ. Βρούτσης.

Για τα θέματα της εργασίας, ο υπουργός είπε ότι η πρωτοφανής υγειονομική κρίση, «μετά την υγεία χτύπησε την εργασία», αλλά τόνισε ότι σε συνεργασία με τον υπουργό Οικονομικών και το υπουργείο Ανάπτυξης, η κυβέρνηση «μεθοδικά, υπεύθυνα και λελογισμένα χειρίστηκε καλά τα πράγματα». Ο κ. Βρούτσης επικαλέστηκε γι΄ αυτό τις δημόσιες τοποθετήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις πολιτικές που ακολούθησε η Ελλάδα.

Ειδικότερα για τον προϋπολογισμό του 2021, ο υπουργός επισήμανε ότι προβλέπει την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων εκκρεμών συντάξεων.

Ο κ. Βρούτσης ανέφερε τέλος, ότι με τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών που πρόσφατα ψηφίστηκε από τη Βουλή θα συντελεστεί έμμεσα αύξηση των μισθών των εργαζομένων. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν την ψήφισε λέγοντας ότι τα μειωθούν τα έσοδα του ΟΑΕΔ, αλλά «σήμερα πρέπει να ζητήσει συγνώμη», διότι ο προϋπολογισμός προβλέπει ενίσχυση του ΟΑΕΔ από τον κρατικό προϋπολογισμό για να καλυφθεί το κενό, είπε ο Γιάννης Βρούτσης.

«Θα κάνουμε και το 2021 και για όσο χρειαστεί, ό,τι είναι δυνατό να στηρίζουμε τους εργαζόμενους, τους αδύναμους, τους ανέργους. Το κάναμε πράξη το 2020, θα το κάνουμε πράξη και το 2021. Ξεπερνώντας την κρίση, η Ελλάδα θα αποτελέσει αναπτυξιακό παράδειγμα στην Ευρώπη. Μέσα από αυτή την ανάπτυξη, θα υπάρξουν θέσεις εργασίας, θα υπάρξουν μεγάλες αλλαγές στην οικονομία», είπε ο υπουργός Εργασίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γ. Βρούτσης: Αυστήρη τήρηση της νομοθεσίας της εργασίας
Γ. Βρούτσης: Αυστήρη τήρηση της νομοθεσίας της εργασίας
Τις προτεραιότητες του υπουργείου Εργασίας, παρουσίασε ο νέος υπουργός, Γιάννης Βρούτσης που στόχο έχει την 1η Ιουνίου 2020, το 34% των νέων συντάξεων να εκδίδεται πλέον ψηφιακά.
Γ. Βρούτσης: Αυστήρη τήρηση της νομοθεσίας της εργασίας
Βρούτσης: Αυξήσεις στις συντάξεις και καμία μείωση
Βρούτσης: Αυξήσεις στις συντάξεις και καμία μείωση
Καμία περικοπή σε καμία σύνταξη, αντίθετα θα υπάρχουν αυξήσεις στις κύριες και επικουρικές συντάξεις στο νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, όπως διαβεβαίωσε στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης.
Βρούτσης: Αυξήσεις στις συντάξεις και καμία μείωση
Βρουτσης: Οι πολιτικές μας για την απασχόληση αποδίδουν
Βρουτσης: Οι πολιτικές μας για την απασχόληση αποδίδουν
Η συνεχόμενη δυναμική μείωση του γενικού ποσοστού ανεργίας οφείλεται στη σταθερότητα και στο μεταρρυθμιστικό έργο, που έχει υλοποιήσει η νέα κυβέρνηση από τον πρώτο μήνα διακυβέρνησης, είπε ο υπουργός Εργασίας.
Βρουτσης: Οι πολιτικές μας για την απασχόληση αποδίδουν
Βρούτσης: Εκτακτο επίδομα για δικηγόρους και οικονομολόγους
Βρούτσης: Εκτακτο επίδομα για δικηγόρους και οικονομολόγους
Για το νέο ασφαλιστικό, τις συντάξεις και όλες τις οικονομικές ρυθμίσεις που εξετάζει η κυβέρνηση για την στήριξη των εργαζομένων και ανέργων, μίλησε ο υπουργός Εργασίας.
Βρούτσης: Εκτακτο επίδομα για δικηγόρους και οικονομολόγους