Συγκατοίκηση: Ήρθε στο προσκήνιο μετά την εκτίναξη των τιμών στα ενοίκια

Φωτογραφία: ΙΝΤΙΜΕ

H εύρεση φθηνής στέγης σήμερα αποτελεί έναν πραγματικό άθλο λόγω του αυξημένου κόστους ενοικίασης. Χαρακτηριστική του αδιεξόδου που επικρατεί σήμερα στην ενοικίαση ακινήτων είναι η πρόσφατη έρευνα της Eurostat, σύμφωνα με την οποία 7 στους 10 Έλληνες ηλικίας 18-34 ετών ζουν στο παιδικό τους δωμάτιο.

Γι' αυτόν τον λόγο ολοένα και περισσότεροι στρέφονται πλέον σε ένα φαινόμενο που δεν ήταν ιδιαίτερα διαδεδομένο στην Ελλάδα. Αυτό της συγκατοίκησης, το οποίο τα τελευταία χρόνια φαίνεται να κερδίζει έδαφος και να έρχεται ως «απάντηση» στις απλησίαστες τιμές των ενοικίων και των αυξημένων πάγιων εξόδων.

Στην άνθιση του φαινομένου συνέβαλαν επίσης σημαντικό βαθμό οι διάφορες πλατφόρμες εύρεσης συγκατοίκου που υπάρχουν στο διαδίκτυο, αλλά και οι αγγελίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που καθημερινά πληθαίνουν. Έτσι, αρκετά άτομα -κυρίως φοιτητές- που η τσέπη τους... αδυνατεί να καλύψει την ενοικίαση ενός διαμερίσματος, επιλέγουν την εναλλακτική να συγκατοικήσουν με ένα ή και περισσότερα άγνωστα άτομα, νοικιάζοντας ένα υπνοδωμάτιο με κοινόχρηστους τους άλλους χώρους.

Διαβάστε επίσης: Η «τρελή» ιδέα που έκανε την Airbnb... χρυσωρυχείο - Αυτή είναι η ιστορία των ιδρυτών της

«Διατίθεται υπνοδωμάτιο σε διαμέρισμα μεταξύ Δάφνης και Νέου Κόσμου έναντι 300 ευρώ το μήνα», «Ενοικιάζεται μικρό δωμάτιο σε κοινόχρηστο διαμέρισμα στην περιοχή της Καλλιθέας με τιμή 180 ευρώ μηνιαίως», «Αναζητώ συγκάτοικο για το σπίτι που νοικιάζω στα Εξάρχεια. Επιπλωμένο με ενοίκιο 200 ευρώ συν τους λογαριασμούς». Αυτές είναι μερικές από τις χιλιάδες αγγελίες εύρεσης συγκατοίκου που υπάρχουν αναρτημένες στο ίντερνετ.

Όπως λέει στο economistas.gr o πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μεσιτών Ελλάδας, κ.Δημήτρης Μπινιάρης «πρόκειται για μια τάση της εποχής, πρωτόγνωρη για την Ελλάδα, γιατί πρόκειται για ένα φαινόμενο που είναι συνηθισμένο σε άλλες χώρες της Ευρώπης, όπως για παράδειγμα στην Αγγλία». Όπως αναφέρει «πρόκειται κυρίως για παλιά ακίνητα» που οι ιδιοκτήτες τους νοικιάζουν σε χαμηλότερες τιμές «δωμάτια σε διαμέρισμα με κοινόχρηστο μπάνιο και κουζίνα».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «το φαινόμενο παρατηρείται σε μεγαλύτερο βαθμό στις περιοχές που υπάρχει και έξαρση των βραχυχρόνιων μισθώσεων». Όπως εξηγεί, η «στροφή» στην συγκατοίκηση εντοπίζεται κυρίως σε τουριστικές περιοχές και σε περιοχές που είναι κοντά πανεπιστημιακά ιδρύματα, όπως για παράδειγμα γύρω από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών στα Ιλίσια.

Ειδικότερα, στο κέντρο της Αθήνας το φαινόμενο φαίνεται να ανθίζει σταδιακά σε Σύνταγμα, Μοναστηράκι, Θησείο, Κουκάκι, Παγκράτι, Ζωγράφου, αλλά και Αιγάλεω.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, η χώρα μας είναι πρωταθλήτρια στο κόστος στέγασης στο σύνολο των χωρών της Ευρωζώνης, τόσο για όσους ζουν στα αστικά κέντρα όσο και για εκείνους που ζουν σε αγροτικές περιοχές. Επομένως, το φαινόμενο του flat-sharing από ό, τι φαίνεται ήρθε για να μείνει...

ΣΧΕΤΙΚΑ