Έλον Μασκ: Δικαστής ακυρώνει το πακέτο αμοιβής των 56 δισ. δολαρίων του δισεκατομμυριούχου στην Tesla

NEWSROOM
elon musk tesla
Ο ηγέτης της Tesla, Ελον Μασκ / Φωτογραφία: AP Images

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα ο Μασκ ζήτησε από το ΔΣ της Tesla να καταλήξει σε ένα νέο σχέδιο αποζημίωσής του, που θα του έδινε μερίδιο 25% στην εταιρεία.

Δικαστής στην πολιτεία του Ντέλαγουερ ακύρωσε την Τρίτη το πακέτο αποζημίωσης 56 δισεκατομμυρίων δολαρίων του διευθύνοντος συμβούλου της Tesla, Έλον Μασκ, αποφαινόμενος υπέρ μετόχου της εταιρείας που ισχυρίστηκε ότι είναι υπερβολική η αμοιβή του δισεκατομμυριούχου επιχειρηματία.

Ο δικαστής χαρακτήρισε «δυσβάστακτο ποσό», που δεν ήταν δίκαιο για τους μετόχους της Tesla την αποζημίωση του Μασκ, σύμφωνα με τα δικόγραφα. Οι μετοχές της αυτοκινητοβιομηχανίας ηλεκτρικών αυτοκινήτων υποχώρησαν κατά πάνω από 3% στις συναλλαγές μετά το πέρας του ωραρίου λειτουργίας μετά τη δημοσίευση της απόφασης των 200 σελίδων.

Η αγωγή κατά του Μασκ

Η απόφαση της δικαστού Κάταλιν Μακ Κόρμικ έρχεται πέντε και πλέον χρόνια μετά από μια αγωγή μετόχων εις βάρος του Μασκ, διευθύνοντος συμβούλου της Tesla Musk και των διευθυντών της εταιρείας.

Στην αγωγή κατηγορήθηκαν για παραβίαση των καθηκόντων τους έναντι του κατασκευαστή ηλεκτρικών οχημάτων και ηλιακών συλλεκτών, με αποτέλεσμα τη σπατάλη εταιρικών περιουσιακών στοιχείων και τον αδικαιολόγητο πλουτισμό του Μασκ. Οι δικηγόροι των μετόχων υποστήριξαν ότι το πακέτο αποζημίωσης πρέπει να ακυρωθεί επειδή υπαγορεύτηκε από τον Μασκ και ήταν προϊόν ψευδών διαπραγματεύσεων με διευθυντές που δεν ήταν ανεξάρτητοι από αυτόν.

Η δικαστική απόφαση

Το πακέτο αποδοχών του Μασκ στην Tesla είναι το υψηλότερο για εταιρεία στις ΗΠΑ. Η δικαστής διαπίστωσε ότι το πακέτο διαπραγματεύτηκαν διευθυντές που εμφανίζονταν υπό την ευθύνη του CEO τους.

Στην απόφασή της μπορεί να ασκηθεί έφεση μόλις τα εμπλεκόμενα μέρη συμφωνήσουν σε μια οριστική εντολή και στις αμοιβές των δικηγόρων των μετόχων, τις οποίες θα καταβάλει η Tesla.

Η αντίδραση του Μασκ

«Ποτέ μην καταχωρείτε την εταιρεία σας στην πολιτεία Ντέλαγουερ», έγραψε ο Μασκ σε μήνυμα που ανήρτησε στο X, πρώην Twitter, λίγο μετά την ανακοίνωση της απόφασης. «Συνιστώ την ενσωμάτωση στη Νεβάδα ή στο Τέξας, αν προτιμάτε οι μέτοχοι να αποφασίζουν για τα θέματα», πρόσθεσε στο X αργότερα.

Μετά την εξαγορά του Twitter το 2022, ο Μασκ άλλαξε την κατάσταση σύστασης της εταιρείας από το Ντέλαγουερ στη Νεβάδα. Νωρίτερα αυτόν τον μήνα ο Μασκ ζήτησε από το ΔΣ της Tesla να καταλήξει σε ένα νέο σχέδιο αποζημίωσής του, που θα του έδινε μερίδιο 25% στην εταιρεία.

ΣΧΕΤΙΚΑ