Meta: Ο Ζούκερμπεργκ κερδίζει ξανά τους επενδυτές για το Metaverse με «σύμμαχο» και την Apple

Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ σε εκδήλωση της Meta/ Φωτογραφία AP

Όταν ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ ανακοίνωσε για πρώτη φορά τα πλάνα του για το Metaverse οι μέτοχοι του Facebook δεν φάνηκαν ιδιαίτερα «ζεστοί». Δυο χρόνια αργότερα τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά.

Η Meta ανακοίνωσε ισχυρά αποτελέσματα τέταρτου τριμήνου που περιλάμβαναν μια σημαντικά ενισχυμένη επαναγορά μετοχών και το πρώτο μέρισμα της εταιρείας. Η Meta σχεδόν τριπλασίασε την αξία της μέσα στο 2023 και έχει και πάλι χρηματιστηριακή αξία πάνω από 1 τρισεκατομμύριο δολάρια, επιστρέφοντας σε ένα κλαμπ με εταιρείες όπως η Apple, η Microsoft, η Amazon, η Nvidia και η Alphabet (μητρική της Google).

Θυμίζουμε ότι η αξία της Meta είχε υποχωρήσει κάτω από το 1 τρισεκατομμύριο στα τέλη του 2021 όταν ο Ζούκερμπεργκ είχε αρχίσει να μιλάει ανοιχτά για τα πλάνα του για το Metaverse, έναν εικονικό κόσμο στον οποίο ο χρήστης έχει πρόσβαση με συσκευές εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας. Ο τομέας της εικονικής πραγματικότητας, μέχρι εκείνο το σημείο, θεωρούταν «νεκρός», αλλά ο CEO του Facebook δεν ήταν διατεθειμένος να παρατήσει το όραμα του.

Ο CEO της Meta
Ο CEO της Meta

Το «έτος αποτελεσματικότητας»

Ο Ζούκερμπεργκ δεν εγκατέλειψε το όραμα του, αλλά γνώριζε ότι θα πρέπει να προχωρήσει σε σημαντικές αλλαγές εντός της εταιρείας. Μέσα στο 2023 άρχισε να μιλάει για το «έτος αποτελεσματικότητας» μειώνοντας τον αριθμό των εργαζομένων της εταιρείας κατά 22%. Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι η Meta σταμάτησε να επενδύει.

Η Meta επένδυσε πάνω στην ανάπτυξη των κέντρων δεδομένων, στους servers, και σε άλλα εργαλεία απαραίτητα για την τεχνητή νοημοσύνη. Ο Ζούκερμπεργκ, σε κλήση με τους επενδυτές, δήλωσε ότι η εταιρεία αναμένεται να έχει περίπου 350.000 από τα ακριβά και δυσεύρετα τσιπ H100 της Nvidia μέχρι το τέλος του έτους. Το συνολικό ποσό που θα δαπανήσει η Meta υπολογίζεται στα 37 δισεκατομμύρια δολάρια.

Την ίδια ώρα η Microsoft, η Google και η Amazon δήλωσαν επίσης ότι σχεδιάζουν να αυξήσουν τις επενδύσεις τους φέτος, καθώς θέλουν να αναπτύξουν τις δικές τους δυνατότητες στην τεχνητή νοημοσύνη.

Παρά τις απολύσεις που πραγματοποίησε μέσα στο 2023, η Meta ξεκίνησε και πάλι να προσλαμβάνει κόσμο. Η οικονομική διευθύντρια Σούζαν Λι δήλωσε ότι «θα μετατοπίσει περαιτέρω τη σύνθεση του εργατικού δυναμικού προς τεχνικούς ρόλους υψηλότερου κόσμους».

Ο ίδιος ο Ζούκερμπεργκ στην κλήση με τους επενδυτές μίλησε και πάλι για το Metaverse αλλά και για την τεχνητή νοημοσύνη, τονίζοντας ότι πρόκειται για «δυο σημαντικά μέρη του μακροπρόθεσμου οράματος μας».

Το λογότυπο της Meta
Το λογότυπο της Meta

Ο Μαρκ κέρδισε ξανά την εμπιστοσύνη

Σε αντίθεση με το παρελθόν, η Wall Street δεν ανησυχεί τόσο αυτή τη φορά. Οι αναλυτές αναφέρουν ότι με τη μειωμένη δομή του κόστους, τη βελτίωση των διαφημιστικών εσόδων και τις φιλικές προς τους μετόχους κινήσεις, όπως το μέρισμα, ο Ζούκερμπεργκ κερδίζει και πάλι την εμπιστοσύνη.

Φυσικά, αυτή η εμπιστοσύνη θα κρατήσει όσο τα νούμερα είναι καλά. Τα διαφημιστικά έσοδα, τα οποία μειώθηκαν σε ετήσια βάση για πρώτη φορά το 2022, αυξήθηκαν κατά 16% το 2023, σημειώνοντας άνοδο όσο προχωρούσε η χρονιά.

Επίσης, η μονάδα Reality Labs που είναι σημαντική για το Μetaverse έκανε ένα τρομερό άλμα στα έσοδα στο τέταρτο τρίμηνο καθώς για πρώτη φορά ξεπέρασε το 1 δισεκατομμύριο δολάριο χάρη στις ισχυρές πωλήσεις των headset εικονικής πραγματικότητας Meta Quest. Βέβαια η συγκεκριμένη επιχείρηση εξακολουθεί αν είναι δαπανηρή για την εταιρεία με λειτουργικές ζημιές άνω των 16 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2023.

Το Quest 3 της Meta
Το Quest 3 της Meta

Ο καλοδεχούμενος «πόλεμος» με την Apple

Μπορεί οι περισσότερες εταιρείες να μη θέλουν να ανοίξουν έναν «πόλεμο» με την Apple ωστόσο η Meta βλέπει με θετικό μάτι τον ανταγωνισμό, από την κατασκευάστρια του iPhone, με το Vision Pro που κυκλοφόρησε επίσημα πριν από λίγες ημέρες.

Στη Meta πιστεύουν ότι η επιλογή της Apple να φέρει το δικό της headset εικονικής και μεικτής πραγματικότητας αποτελεί επιβεβαίωση των λεγομένων του Ζούκερμπεργκ ότι εκεί βρίσκεται το μέλλον της τεχνολογίας.

Παράλληλα οι εργαζόμενοι της Meta, σύμφωνα με την Wall Street Journal, πιστεύουν ότι όλο και περισσότερος κόσμος θα στραφεί στα προϊόντα της ψάχνοντας μια πιο προσιτή οικονομικά λύση. Το δημοσίευμα αναφέρει ότι η δική τους συσκευής, το Quest, μπορεί να γίνει το αντίπαλο δέος, όπως είναι οι Android συσκευές σε σχέση με το iPhone.

Η είσοδος της Apple, μπορεί να ωθήσει την Meta σε μεγαλύτερες επενδύσεις καθώς όταν όλο και περισσότεροι θα δίνουν βάση σε αυτή την τεχνολογία, τόσο θα μεγαλώνει και η ανάγκη για συνεργασίες που θα «γεννήσουν» εφαρμογές που θα κάνουν πιο ολοκληρωμένη την εμπειρία των χρηστών.

Αυτή τη στιγμή στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής το Quest 3 κοστίζει 500 δολάρια σε αντίθεση με το Vision Pro των 3.500 δολαρίων.

Με πληροφορίες από την Wall Street Journal

ΣΧΕΤΙΚΑ