Οι ξένοι επενδυτές φεύγουν ανεπιστρεπτί από την κινεζική αγορά

Shutterstock/ Dilok Klaisataporn

Οι ξένοι επενδυτές έχουν απογοητευτεί από τις καθυστερημένες αντιδράσεις του Πεκίνου.

Η κατάρρευση των κινεζικών χρηματιστηριακών αγορών θα συνεχιστεί για μεγάλο διάστημα, καθώς οι ξένοι επενδυτές φεύγουν και δεν φαίνεται να έχουν την πρόθεση να επιστρέψουν, υποστηρίζει το Atlantic Council.

Σύμφωνα με την οικονομική του ανάλυση, στους τοπικούς, αλλά και τους αμερικανικούς δείκτες, οι κινεζικές εταιρείες έχουν χάσει σχεδόν 7 τρισεκατομμύρια δολάρια από τη χρηματιστηριακή τους αξία από τις αρχές του 2021.

Οι επιπτώσεις φαίνεται να είναι το αποκορύφωμα για τους ξένους επενδυτές, οι οποίοι σπεύδουν εδώ και καιρό να αποχωρήσουν από τη χώρα εν μέσω των αρνητικών προοπτικών για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Μάλιστα, οι ειδικοί εκτιμούν ότι η Κίνα θα μπει στο επίκεντρο των κερδοσκόπων και των hedge funds το επόμενο διάστημα, καθώς η οικονομία της δε φαίνεται να προσφέρεται για «μακροπρόθεσμα στοιχήματα» ή «σταθερή οικονομική ανάπτυξη».

Το Πεκίνο αναλαμβάνει δράση

Σε μία προσπάθεια να δώσει απάντηση στις ανησυχίες, το Πεκίνο προχώρησε τις τελευταίες εβδομάδες στη λήψη μίας σειράς μέτρων για να μειωθούν οι απώλειες στις αγορές. Σε αυτά περιλαμβάνεται η αγορά μετοχών από την κυβέρνηση, καθώς και ο περιορισμός της πρόσβασης σε ξένες αγορές ώστε να μειωθεί το σορτάρισμα.

Σε πρώτη φάση, τα μέτρα αυτά έφεραν σημαντική άνοδο στους κινεζικούς δείκτες, ωστόσο ειδικοί τονίζουν ότι με αυτόν τον τρόπο δεν αντιμετωπίζεται σε βάθος η κρίση.

Τα ακίνητα παραμένουν ανεπίλυτο πρόβλημα

Η βασική αιτία ανησυχίας των επενδυτών είναι η κινεζική αγορά ακινήτων, με δεδομένο ότι ο τομέας αντιστοιχεί περίπου στο ένα τέταρτο του ΑΕΠ της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου.

Κάποτε, το real estate άκμαζε στην Κίνα, όμως η εξάρτησή του από πολύ υψηλή μόχλευση έχει οδηγήσει σε ένα τεράστιο κύμα χρεοκοπιών, με τους γίγαντες των ακινήτων να αναγκάζονται να κηρύξουν πτώχευση.

Οι ξένοι επενδυτές επίσης έχουν απογοητευτεί από τις καθυστερημένες αντιδράσεις του Πεκίνου, ενώ τα αυστηρά μέτρα που πήρε η κυβέρνηση το 2020 για τον τεχνολογικό τομέα ήταν μία ακόμα αιτία για να αποχωρήσουν οι ξένοι επενδυτές.

Οι εισροές κεφαλαίων πέρυσι στην Κίνα μόλις και μετά βίας έφτασαν τα 6,1 δισεκατομμύρια δολάρια, που αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο από το 2017.

Αυτό επηρέασε σημαντικά και τον τομέα των νεοφυών επιχειρήσεων, με τις δημόσιες εγγραφές στα χρηματιστήρια να στεγνώνουν και τις εταιρείες να αναζητούν απεγνωσμένα ρευστότητα για να αναπτυχθούν.

ΣΧΕΤΙΚΑ