Οι υποστηρικτές του Τραμπ βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να πληρώσουν τους δικηγόρους του

Ντόναλντ Τραμπ/ Φωτογραφία ΙΝΤΙΜΕ NEWS

Οι υποστηρικτές του Τραμπ πλήρωσαν –μέσω των δωρεών για την εκστρατεία– 52.431.858 δολάρια το 2023 για τα νομικά έξοδά του.

Είναι γνωστό ότι ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, έχει πάρα πολλά νομικά προβλήματα. Το ίδιο ισχύει για την εταιρεία του, αλλά και για τα τρία μεγαλύτερα παιδιά του. Και ο λογαριασμός των δικηγόρων… πηγαίνει στους δωρητές της προεκλογικής εκστρατείας, που είναι κυρίως απλοί άνθρωποι που δωρίζουν ποσά που κυμαίνονται κοντά στα 200 δολάρια έκαστος.

Σύμφωνα με αναλυτικό ρεπορτάζ του Business Insider, οι υποστηρικτές του Τραμπ πλήρωσαν –μέσω των δωρεών για την εκστρατεία– 52.431.858 δολάρια το 2023 για τα νομικά έξοδα του πρώην προέδρου. Περίπου 40 εκατομμύρια δόθηκαν σε νομικές εταιρείες που ασχολούνται με υποθέσεις που δεν έχουν απολύτως καμία σχέση με τις Προεδρικές εκλογές του 2024.

Οι στρατιές των φανατικών, συχνά «ψεκασμένων», ακολούθων του μάλλον δεν έχουν συνειδητοποιήσει ότι με τις μικρές του δωρεές –κατά μέσο όρο ύψους 200 δολαρίων– δεν πηγαίνουν στα έξοδα της προεκλογικής τους εκστρατείας, αλλά για τη νομική στήριξη του υποψηφίου προέδρου που μάλλον τους έχει πείσει ότι πρόκειται για «κυνήγι μαγισσών».

Μάλιστα, σημαντικό μέρος αυτών των χρημάτων πηγαίνουν σε νομικές εταιρείες που υπερασπίζονται εκτός από τον ίδιο τον Τραμπ και τα παιδιά του, όπως τον Ντόναλντ Τραμπ τζούνιορ, τον Έρικ και την Ιβάνκα.

«Κυνήγι μαγισσών»

Ο Τραμπ υποστηρίζει το «κυνήγι μαγισσών» εναντίον του λέγοντας ότι όλες οι υποθέσεις προέρχονται από τους πολιτικούς του αντιπάλους. Όμως, η αλήθεια είναι ότι μόνο η υπόθεση της αμφισβήτησης του αποτελέσματος των προηγούμενων εκλογών θα μπορούσε να χαρακτηριστεί πολιτικά υποκινούμενη, αν και δεν είναι. Οι υπόλοιπες υποθέσεις του – είτε αστικές, είτε ποινικές – αφορούν κατηγορίες από βιασμό έως απάτη σχετικά με τις επιχειρήσεις του στη Νέα Υόρκη.

Από τα στοιχεία της εκτενούς έρευνας προκύπτει ότι ο Τραμπ ξόδεψε 14 εκατομμύρια δολάρια σε νομικά έξοδα για ποινικές υποθέσεις, περίπου 19 εκατομμύρια δολάρια για αστικές υποθέσεις και άλλα 7 εκατομμύρια δολάρια σε υποθέσεις που είναι ταυτόχρονα αστικές και ποινικές.

Αρκετά γενναιόδωρος... με τα χρήματα άλλων

Επίσης, προκύπτει ότι ο Ντόναλντ Τραμπ είναι αρκετά γενναιόδωρος με τα χρήματα των άλλων, καθώς από τις δωρεές των υποστηρικτών του πληρώνονται και τα νομικά έξοδα κάποιων συγκατηγορουμένων του, όπως του Άλεν Βάισελμπεργκ, πρώην οικονομικού διευθυντή της εταιρείας του, ο οποίος τελικά καταδικάστηκε σε ποινική υπόθεση το 2022.

Ο Άλεν Βάισελμπεργκ, τα έξοδα του οπίου έφτασαν τα 345.000 δολάρια, έχει καταθέσει και για το αστικό δικαστήριο που ξεκίνησε το 2023 και σύντομα αναμένεται να αντιμετωπίσει νέες κατηγορίες για ψευδορκία. Άλλα 44.514 δολάρια πλήρωσαν οι υποστηρικτές του Τραμπ για τον Τζεφ Μακ Κόνεϊ, ακόμα ένα στέλεχος της εταιρείας του πρώην Προέδρου, ο οποίος κατέθεσε στην αστική αγωγή.

Βεβαίως, τα δύο στελέχη δεν είναι τα μόνα, τα οποία τρέχουν στα δικαστήρια, με έξοδα εκατοντάδων χιλιάδων πληρωμένα από την προεκλογική εκστρατεία.

ΣΧΕΤΙΚΑ