Πώς θα βρει τα χρήματα ο Τραμπ για να πληρώσει το μισό δισ. δολάρια που χρωστάει

AP Photo/ Susan Walsh

Δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι ο πρώην Πρόεδρος διαθέτει τα χρήματα σε ρευστό για να τα καταθέσει.

Ο Ντόναλντ Τραμπ πρέπει να λάβει πολλές σημαντικές οικονομικές αποφάσεις το επόμενο διάστημα, μετά την απόφαση του δικαστηρίου να του επιβάλει πρόστιμο 350 εκατομμυρίων δολαρίων για τις απάτες με τις επιχειρήσεις του στη Νέα Υόρκη – και η αλήθεια είναι ότι δεν έχει πολύ χρόνο…

Ουσιαστικά ο υπόδικος πρώην Πρόεδρος έχει δύο επιλογές με βάση την αμερικανική νομοθεσία: να πληρώσει τώρα ή να πληρώσει αργότερα πολύ περισσότερα χρήματα.

Το δικαστήριο έδωσε προθεσμία 30 ημερών στον Τραμπ – που λήγει στις 17 Μαρτίου – για να αποφασίσει τι θα κάνει. Ωστόσο, η ετυμηγορία των 350 εκατομμυρίων δολαρίων είναι μόνο η αρχή, καθώς ο δικαστής διέταξε τον Τραμπ να πληρώσει τόκους από το 2019 που ξεκίνησε η συγκεκριμένη έρευνα.

Το γραφείο της εισαγγελέως υπολόγισε τους τόκους, πράγμα που σημαίνει ότι χρωστάει περισσότερα από 450 εκατ. δολάρια. Το ετήσιο επιτόκιο του 9% σημαίνει ότι πρέπει να πληρώνει 600.000 δολάρια σε τόκους κάθε βδομάδα, εκτός και αν καταθέσει τώρα ολόκληρο το ποσό.

Δεδομένου ότι ο Τραμπ έχει δηλώσει ότι θα ασκήσει έφεση, ο μόνος τρόπος για να σταματήσουν να υπολογίζονται τόκοι θα είναι να καταθέσει το συνολικό ποσό που χρωστάει σε μία τράπεζα της Νέας Υόρκης και σε ένα λογαριασμό όψεως.

Η δεύτερη επιλογή είναι να βρει μία εταιρεία που θα του στήσει ένα ομόλογο για να διασφαλίσει την πληρωμή των χρημάτων σε περίπτωση που η έφεσή του απορριφθεί.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian, αλλά και ρεπορτάζ σε πολλά αμερικανικά μέσα, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι ο πρώην Πρόεδρος διαθέτει τα χρήματα σε ρευστό για να τα καταθέσει.

Πέρυσι, είχε δηλώσει σε δικαστήριο – ενώ είχε ορκιστεί – ότι διαθέτει ρευστότητα περίπου 400 εκατομμυρίων δολαρίων, ποσό που δεν αρκεί για να καλύψει τα χρήματα που απαιτείται να κατατεθούν στον λογαριασμό όψεως.

Ο ίδιος, φυσικά, δε θέλει να χρησιμοποιήσει δικά του χρήματα για να πληρώσει. Ούτως ή άλλως έχει ήδη χρεώσει την προεκλογική του εκστρατεία με περισσότερα από 50 εκατομμύρια δολάρια – από δωρεές υποστηρικτών – για να πληρωθούν οι λογαριασμοί των δικηγόρων που τον υπερασπίζονται.

Επίσης, δεν μπορεί να πάρει ακόμα ένα δάνειο, καθώς η απόφαση του δικαστηρίου απαγορεύει στην εταιρεία του να κάνει αίτηση σε ίδρυμα που δραστηριοποιείται στη Νέα Υόρκη για τα επόμενα τρία χρόνια, γεγονός π[ου περιορίζει ακόμα και τη δυνατότητά του να φτιάξει κάποιο ομόλογο που θα χρησιμοποιηθεί ως εγγύηση πληρωμής.

Και ας μην ξεχνάμε ότι αυτός δεν είναι ολόκληρος ο λογαριασμός του Τραμπ από τις αναρίθμητες κατηγορίες που αντιμετωπίζει. Ήδη κατέθεσε 5,5 εκατ. δολάρια σε κρατικό λογαριασμό όψεως για την υπόθεση της συκοφαντικής δυσφήμισης και της σεξουαλικής κακοποίησης της δημοσιογράφου, Τζιν Κάρολ. Ωστόσο, χρωστάει άλλα 83 εκατ. δολάρια, μετά την τελευταία απόφαση του δικαστηρίου.

Ο ίδιος έχει αρνηθεί να απαντήσει σε σχετικές ερωτήσεις, για το πώς θα πληρώσει τα χρωστούμενα. Εισαγγελέας της Νέας Υόρκης είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να κατασχέσει περιουσιακά του στοιχεία, αν δεν καταθέσει τα χρήματα, όμως αυτή η κίνηση θεωρείται από πολλούς ιδιαιτέρως ακραία.

Η ελπίδα του Τραμπ είναι να επανεκλεγεί Πρόεδρος και από το Οβάλ Γραφείο να σταματήσει όλες τις υποθέσεις εναντίον του. Σε διαφορετική περίπτωση, τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά…

ΣΧΕΤΙΚΑ