Nvidia: Προσεγγίζει τα 2 τρισ. η αξία της - Τα μεγαλύτερα ημερήσια κέρδη στην ιστορία της Wall Street

NEWSROOM
Nvidia, άγγιξε τα 2 τρισ. η αξία της
Η μετοχή της Nvidia σε επενδυτική πλατφόρμα σε smartphone / Φωτογραφία: Shutterstock

Πολλοί επενδυτές ανησυχούν για τον γρήγορο ρυθμό αύξησης των κερδών της Nvidia.

Η Nvidia πρόσθεσε 277 δισεκατομμύρια δολάρια στη χρηματιστηριακή αξία την Πέμπτη, το μεγαλύτερο ημερήσιο κέρδος στην ιστορία της Wall Street, αφού η τριμηνιαία έκθεση της εταιρείας κατασκευής τσιπ ξεπέρασε τις προσδοκίες και αναζωπύρωσε ένα ράλι που τροφοδοτείται από την αισιοδοξία για την τεχνητή νοημοσύνη.

Η μετοχή της εταιρείας σημείωσε άνοδο 16,4% και έκλεισε στα 785,38 δολάρια, σε επίπεδο ρεκόρ, ανεβάζοντας την κεφαλαιοποίησή της στα 1,93 τρισ. δολάρια, αφού η έκθεση για το τρίμηνο Ιανουαρίου, αργά την Τετάρτη, έδειξε ότι η ζήτηση για τα εξειδικευμένα τσιπ της που χρησιμοποιούνται στους υπολογιστές τεχνητής νοημοσύνης συνέχισε να ξεπερνά τις ήδη υψηλές προσδοκίες των αναλυτών.

Ανοδος 58% για την μετοχή της Nvidia το 2024

Τα αποτελέσματα της εταιρείας με έδρα τη Σάντα Κλάρα της Καλιφόρνιας, έδωσαν νέα «τροφή» σε ένα παγκόσμιο ράλι των μετοχών τεχνολογίας που συνδέονται με την τεχνητή νοημοσύνη, ωθώντας τον S&P 500, τον ευρωπαϊκό STOXX 600 και τον Nikkei της Ιαπωνίας σε υψηλά ρεκόρ.

Η Microsoft και η Apple, που αποτιμώνται σε 3,06 τρισ. δολάρια και 2,85 τρισ. δολάρια αντίστοιχα, είναι οι δύο πιο πολύτιμες εταιρείες της Wall Street, σημειώνει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

Η μετοχή της Nvidia έχει πλέον σημειώσει άνοδο 58% το 2024, αντιπροσωπεύοντας περισσότερο από το ένα τέταρτο της αύξησης του S&P 500 από την αρχή του έτους.

«Οι άνθρωποι που έβγαλαν τα περισσότερα χρήματα στην εξόρυξη του χρυσού στα μέσα της δεκαετίας του 1800 ήταν εκείνοι που παρείχαν τα εργαλεία για να γίνει η δουλειά, όχι εκείνοι που κυνηγούσαν το πολύτιμο μέταλλο», δήλωσε ο Russ Mould, διευθυντής επενδύσεων στην AJ Bell.

«Η Nvidia παίζει ουσιαστικά τον ίδιο ρόλο σήμερα σε αυτή την τεχνολογική επανάσταση», πρόσθεσε.

Η ραγδαία αύξηση της ζήτησης για τα τσιπ της Nvidia που χρησιμοποιούνται από εταιρείες που σπεύδουν να αναβαθμίσουν τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης τους, βοήθησε την εταιρεία της Silicon Valley να προβλέψει μια εντυπωσιακή αύξηση 233% στα έσοδα του τρέχοντος τριμήνου, πάνω από τις προσδοκίες της αγοράς για αύξηση 208%.

Ράλι στις μετοχές τεχνητής νοημοσύνης

Άλλοι κατασκευαστές τσιπ για τεχνητή νοημοσύνη, σημείωσαν επίσης ράλι, με την Advanced Micro Devices να σημειώνει άλμα περίπου 11% και την Broadcom να κινείται ανοδικά 6,3%. Ο δείκτης τσιπ της Φιλαδέλφειας σημείωσε ράλι 4,97% σε υψηλό ρεκόρ, στη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδό του από τον Μάιο του 2023.

Ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 2,11% σε υψηλό ρεκόρ και ο Nasdaq σημείωσε άλμα σχεδόν 3%.

Επιπλέον, η Super Micro Computer, η οποία πωλεί εξοπλισμό διακομιστών που σχετίζεται με την Τεχνητή Νοημοσύνη, σημείωσε άλμα άνω του 30%, ανεβάζοντας τα κέρδη της φέτος σε πάνω από 240%.

Δείκτες αγοράς / Φωτογραφία: Shutterstock
Δείκτες αγοράς / Φωτογραφία: Shutterstock

Αλμα κερδών

Η Nvidia, η οποία ελέγχει περίπου το 80% της αγοράς τσιπ υψηλής τεχνολογίας AI, ανακοίνωσε ότι τα έσοδα του τέταρτου τριμήνου αυξήθηκαν περισσότερο από τρεις φορές σε σχέση με ένα χρόνο πριν, στα 22,10 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ορισμένοι αναλυτές, ωστόσο, ανησυχούν ότι οι περιορισμοί των ΗΠΑ στις πωλήσεις τσιπ στην Κίνα μπορεί να πλήξουν την αύξηση των εσόδων της. Οι πωλήσεις στην Κίνα ανήλθαν περίπου στο 9% των πωλήσεων της Nvidia το τέταρτο τρίμηνο, από 22% το προηγούμενο τρίμηνο.

Οι ραγδαίες αυξήσεις στις οικονομικές εκτιμήσεις των αναλυτών σημαίνουν ότι η αποτίμηση των μελλοντικών κερδών της Nvidia έχει μειωθεί, ακόμη και μετά τον υπερτριπλασιασμό της μετοχής της πέρυσι. Πριν από την έκθεση της Nvidia, αποτιμήθηκε περίπου 30 φορές τα αναμενόμενα κέρδη, από 49 φορές ένα χρόνο πριν, σύμφωνα με τα στοιχεία της LSEG.

Παρόλα αυτά, πολλοί επενδυτές ανησυχούν για τον γρήγορο ρυθμό αύξησης των κερδών της Nvidia.

ΣΧΕΤΙΚΑ