Ο πόλεμος στην Ουκρανία εκτόξευσε τις αμυντικές δαπάνες

Φωτο: Eurokinissi

Η σουηδική, Saab, επένδυσε δισεκατομμύρια για να αυξήσει τις δυνατότητες παραγωγής.

Οι αμυντικές βιομηχανίες της Δύσης εκτοξεύτηκαν από την ημέρα που η Ρωσία ξεκίνησε την εισβολή στην Ουκρανία πριν από δύο χρόνια, ενώ η αύξηση των γεωπολιτικών απειλών πιθανότατα θα διατηρήσει τη βιομηχανία σε άνθηση, παρά τις αμφιβολίες για περαιτέρω στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ προς το Κίεβο.

Από τις 23 Φεβρουαρίου του 2022 – μία ημέρα πριν ξεκινήσει η ρωσική εισβολή σε πολλές ουκρανικές πόλεις – οι τιμές των πέντε μεγαλύτερων αμυντικών βιομηχανιών της Ευρώπης και των ΗΠΑ άρχισαν την ανοδική τους πορεία.

Οι εταιρείες – οι ευρωπαϊκές BAE Systems, Thales και Rheinmetall και οι αμερικανικές, Lockheed Martin και Northrop Grumman – έχουν όλες παράξει όπλα για να σταλούν στα μέτωπα της Ουκρανίας ή έχουν υπογράψει σχετικές συμφωνίες.

Οι δυτικές κυβερνήσεις έχουν δωρίσει πυρομαχικά, τανκ και πολεμικά αεροσκάφη στο Κίεβο, εφοδιάζοντας εκ νέου τα δικά τους αποθέματα που εξαντλούνται, ενώ ταυτόχρονα έχουν δεσμεύσει δισεκατομμύρια από τους κρατικούς προϋπολογισμούς για να αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες.

Ο Καναδάς και οι ευρωπαϊκές χώρες που είναι μέλη του ΝΑΤΟ αύξησαν τις αμυντικές τους δαπάνες κατά μέσο όρο κατά 11% το 2023 σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Η αύξηση αυτή είναι «πρωτοφανής», σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα της Συμμαχίας, Γενς Στόλτεμπεργκ.

Μάλιστα, το ΝΑΤΟ εκτιμά ότι ένας αριθμός – ρεκόρ 18 χωρών από τα 31 μέλη του θα φτάσουν ή θα ξεπεράσουν το όριο του 2% του ΑΕΠ σε αμυντικές δαπάνες φέτος – ένας στόχος που τέθηκε από τις κυβερνήσεις το 2014 όταν η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία.

Κερδισμένη η Saab

Αυτό, βέβαια, έχει ως αποτέλεσμα να αυξηθούν σημαντικά οι θέσεις εργασίας στον τομέα. Η σουηδική, Saab, επένδυσε δισεκατομμύρια για να αυξήσει τις δυνατότητες παραγωγής. Από τις αρχές του 2022, αύξησε το εργατικό της δυναμικό κατά 3.600 άτομα και αναμένεται να προσλάβει φέτος άλλους 2.000 υπαλλήλους.

Ταυτόχρονα, τα κέρδη της εταιρείας αυξήθηκαν πέρυσι κατά 30% σε ιστορικά υψηλά. Ο σημαντικότερος πελάτης της Saab είναι η ίδια η σουηδική κυβέρνηση, η οποία ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα ένα νέο πακέτο στρατιωτικής στήριξης στην Ουκρανία, στο οποίο περιλαμβάνονται πυρομαχικά και αντι-αρματικά όπλα. Σημαντικός πελάτης της Saab έχει γίνει το τελευταίο διάστημα και η γειτονική, Πολωνία.

Αντίστοιχη είναι η εικόνα των αποτελεσμάτων και των άλλων εταιρειών. Για παράδειγμα, η βρετανική, BAE Systems, ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα κέρδη 2,6 δισεκατομμυρίων στερλινών για το 2023, αυξημένα κατά 8% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Το μεγάλο θέμα για τις αμερικανικές εταιρείες είναι αν θα συνεχιστεί η αμερικανική βοήθεια στην Ουκρανία, δεδομένου ότι το πακέτο βοήθειας ύψους 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων έχει κολλήσει στη Βουλή. Αυτό συμβαίνει επειδή οι βουλευτές που στηρίζουν τον Ντόναλντ Τραμπ έχουν μπλοκάρει την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου, με παρότρυνση του πρώην προέδρου, ώστε να ωφεληθεί πολιτικά ο ίδιος εν όψει των εκλογών του Νοεμβρίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ