Γιατί η Ινδία εξελίσσεται στην καλύτερη εναλλακτική στην Κίνα

Το Νέο Δελχί της Ινδίας

Όπως όλα δείχνουν, η Ινδία δείχνει να είναι η επόμενη μηχανή παγκόσμιας ανάπτυξης.

Η ποιότητα των υποδομών της Ινδίας έχει εκτοξευτεί από την ημέρα που ανέλαβε την πρωθυπουργία ο Ναρέντα Μόντι, γεγονός που έχει δώσει σημαντική ώθηση στην οικονομία της χώρας – είτε χάρη στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, στην καλύτερη μετακίνηση των εργαζομένων και στη διαρκή άνοδο του ΑΕΠ.

Οικονομολόγοι σε ολόκληρο τον κόσμο μιλούν συχνά για τη διαρκή ανάπτυξη της Ινδίας από το 2014 κατά τη διάρκεια των δύο θητειών του Μόντι, ο οποίος μάλιστα έχει δηλώσει ότι το ΑΕΠ της χώρας της Νότιας Ασίας θα φτάσει τα 5 τρισεκατομμύρια δολάρια έως το 2025.

Η αισιοδοξία για την πολυπληθέστερη πλέον χώρα του πλανήτη έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το κλίμα που υπάρχει για την Κίνα, η οποία παλεύει να αντιμετωπίσει αμέτρητες οικονομικές προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένης για την επιταχυνόμενης φυγής κεφαλαίων από τη χώρα.

Τα χρηματιστήρια της Κίνας βρίσκονται σε παρατεταμένη πτώση από τα υψηλά του 2021, έχοντας χάσει περισσότερα από 5 τρισεκατομμύρια δολάρια από την κεφαλαιοποίηση τους, δηλαδή στις αγορές της Σανγάη, της Σενζέν και του Χονγκ Κονγκ. Οι άμεσες ξένες επενδύσεις διολίσθησαν κατά την προηγούμενη χρονιά και συνέχισαν την πτώση και τον Ιανουάριο, καταγράφοντας υποχώρηση κατά 12% σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2023.

Την ίδια ώρα, το Χρηματιστήριο της Ινδίας σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, με την αξία των εταιρειών που διαπραγματεύονται σε αυτό να έχει ξεπεράσει τα 4 τρισεκατομμύρια δολάρια στα τέλη της προηγούμενης χρονιάς.

Και το μέλλον φαντάζει ακόμα πιο λαμπρό. Αναλυτές εκτιμούν ότι η κεφαλαιοποίηση της χρηματιστηριακής αγοράς της Ινδίας θα φτάσει τα 10 τρισεκατομμύρια δολάρια έως το 2030, γεγονός που θα την καταστήσει μία αγορά που «θα είναι αδύνατο να αγνοήσουν» οι διεθνείς επενδυτές.

Ήδη η Ιαπωνία έχει επωφεληθεί από τους επενδυτές που αναζητούν εναλλακτική στην Κίνα, με το δείκτη του Τόκιο να βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο εδώ και 34 χρόνια.

Και καθώς η Ινδία οδεύει τους επόμενους μήνες σε εκλογές, οι παρατηρητές ελπίζουν σε νέα επικράτηση του κόμματος του Ναρέντα Μόντι ώστε να συνεχιστεί η προβλεψιμότητα στην Ινδική οικονομία.

Όπως όλα δείχνουν, η Ινδία δείχνει να είναι η επόμενη μηχανή παγκόσμιας ανάπτυξης. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προβλέπει ανάπτυξη 6,5% το επόμενο οικονομικό έτος σε σχέση με το 4,6% της Κίνας. Ενώ κάποιοι αναλυτές προβλέπουν ότι η Ινδία θα γίνει η τρίτη μεγαλύτερη οικονομική δύναμη στον κόσμο έως το 2027.

Σχεδόν όπως η Κίνα πριν από τρεις δεκαετίες, η Ινδία βρίσκεται απλά στην αρχή της μεταμόρφωσης των υποδομών της, ξοδεύοντας δισεκατομμύρια για την κατασκευή δρόμων, λιμανιών, αεροδρομίων και σιδηροδρομικών σταθμών.

Η ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία του κόσμου προσπαθεί επίσης να επωφεληθεί – και το καταφέρνει σε μεγάλο βαθμό – από την αποχώρηση πολλών εταιρειών από την Κίνα και οι οποίες μεταφέρουν παραγωγικές δομές σε άλλες χώρες.

Ήδη εταιρείες όπως η Foxconn, που συνεργάζεται με την Apple ή η Tesla έχουν ξεκινήσει μονάδες παραγωγής ή αναζητούν τρόπους να λειτουργήσουν στην Ινδία.

ΣΧΕΤΙΚΑ