Λουκέτο στο βρετανικό Fox News βάζει ο μεγιστάνας των media, Ρούπερτ Μέρντοχ

Το λογότυπο του Fox News σε οθόνη κινητού τηλεφώνου / Φωτογραφία: Shutterstock

Ο Μέρντοχ επιχείρησε να μπει και στη βρετανική τηλεόραση αντιγράφοντας το φορμάτ του αμερικανικού καναλιού με τις συντηρητικές απόψεις.

Ένα νέο πλήγμα για τη φήμη του δέχτηκε ο μεγιστάνας των Μέσων Ενημέρωσης, Ρούπερτ Μέρντοχ, ο οποίος ανακοίνωσε ότι βάζει λουκέτο στο βρετανικό δίκτυο, TalkTV, ένα τηλεοπτικό κανάλι που άνοιξε πριν από δύο χρόνια με σκοπό να δημιουργήσει ένα δεξιό μέσο για να μιμηθεί της επιτυχία του αμερικανικού, Fox News, που επηρεάζει το πολιτικό σκηνικό της συντηρητικής παράταξης στις ΗΠΑ.

Με ανακοίνωση που εστάλη στο προσωπικό και αποκάλυψε το αμερικανικό δίκτυο, CNN, ο Σκοτ Τάουντον, Πρόεδρος του TalkTV, ανακοινώνει ότι το δίκτυο θα κλείσει το καλοκαίρι τις τηλεοπτικές του υπηρεσίες και όλη η λειτουργία του θα μεταφερθεί στο διαδίκτυο, επικεντρωμένο σε πλατφόρμες streaming.

«Παρά το γεγονός ότι η παραδοσιακή τηλεόραση έχει αποτελέσει σημαντική ευκαιρία για το Talk, πλέον πρέπει να επικεντρώσουμε την προσοχή μας εκεί που είναι στραμμένα τα βλέμματα όλων και εκεί από όπου προέρχονται τα έσοδα. Για να είμαστε επιτυχημένοι, πρέπει να δώσουμε προτεραιότητα στο πού βρίσκονται οι τηλεθεατές αντί να τους ζητάμε να έρθουν αυτοί να μας βρουν», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Το άνοιγμα στη Βρετανία

Αφότου έχτισε μία παγκόσμια αυτοκρατορία στον Τύπο και είδε τα νούμερα τηλεθέασης και την επιτυχία του αμερικανικού καναλιού, Fox News, να εκτοξεύονται, ο Μέρντοχ επιχείρησε να μπει και στη βρετανική τηλεόραση αντιγράφοντας το φορμάτ του αμερικανικού καναλιού με τις συντηρητικές απόψεις.

Όμως, το κανάλι, που βγήκε στον αέρα το 2022, με μεταγραφές πολύ σημαντικών δημοσιογράφων και παρουσιαστών, δεν κατάφερε ποτέ να τραβήξει το κοινό ούτε να απειλήσει την κυριαρχία των κεντρώων δικτύων, όπως το BBC και το Sky News.

Η απόφαση να κλείσει το τηλεοπτικό δίκτυο έρχεται μερικές εβδομάδες αφότου ο Πιρς Μόργκαν, ο προκλητικός πολιτικός σχολιαστής και πρώην παρουσιαστής στο CNN, ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από το TalkTV και μεταφέρει την εκπομπή του, με τον τίτλο «Uncensored» στο YouTube, όπου διαθέτει ήδη τουλάχιστον 2,4 εκατομμύρια συνδρομητές.

Ο Μόργκαν δήλωσε σε συνέντευξή του τον περασμένο μήνα ότι η εκπομπή του τον περασμένο μήνα δεν έφτανε στο ευρύ κοινό στο συγκεκριμένο δίκτυο, με την συντριπτική πλειονότητα των τηλεθεατών να το παρακολουθεί στις ψηφιακές πλατφόρμες.

Οι προκλήσεις της παραδοσιακής τηλεόρασης

Οι κινήσεις αυτές του Ρούπερτ Μέρντοχ αντανακλούν τις δραματικές αλλαγές που επηρεάζουν την παραδοσιακή τηλεόραση, με το κοινό να φαίνεται να απομακρύνεται από την τηλεόραση και να κατευθύνεται στο streaming και τις διαδικτυακές υπηρεσίες.

Ενώ ταυτόχρονα, οι διαφημιστές αυξάνουν τα χρήματα που δίνουν στις διαδικτυακές πλατφόρμες μειώνοντας τις διαφημίσεις στην παραδοσιακή τηλεόραση.

Κατά τη διάρκεια της περασμένης χρονιάς, ο πρώην παρουσιαστής του Fox News, Τάκερ Κάρλσον, και ο πρώην παρουσιαστής του CNN, ντον Λέμο, που απολύθηκαν από τα δίκτυα στα οποία εργάζονταν ξεκίνησαν διαδικτυακές εκπομπές σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ελπίζοντας να αυξήσουν το κοινό τους με αυτόν τον τρόπο.

ΣΧΕΤΙΚΑ