Ευρώπη: Απειλή για ένα κύμα τρομοκρατικών επιθέσεων εξαιτίας του πολέμου στη Γάζα

NEWSROOM
Ευρώπη, τρομοκρατικές επιθέσεις
Φωτογραφία: Shutterstock

Οι δωρεές από ιδιώτες στην Ευρώπη προς τη Χαμάς και τη Χεζμπολάχ έχουν «εκτοξευθεί» μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Αρκετές τρομοκρατικές επιθέσεις δηλώνουν ότι έχουν αποτρέψει οι αρχές στην Ευρώπη, σε μερικές από τις οποίες εμπλέκονταν ύποπτοι που παρίσταναν τους πρόσφυγες, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για δυνητική εμφάνιση απειλών από εξτρεμιστικές οργανώσεις.

Όπως αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal, από τον περασμένο Δεκέμβριο διεξάγεται έρευνα και σε αυτήν διαπιστώθηκε ότι οι αστυνομικές αρχές σε Αυστρία και Βοσνία συνέλαβαν δύο ξεχωριστές ομάδες Αφγανών και Σύρων προσφύγων που μετέφεραν όπλα και πυρομαχικά, όπως τουφέκια Kalashnikov και πιστόλια.

Οι ερευνητές βρήκαν φωτογραφίες εβραϊκών και ισραηλινών στόχων στην Ευρώπη σε ορισμένα από τα κινητά τηλέφωνα των υπόπτων, τα οποία, όπως είπαν, υποδηλώνουν ότι είχαν ως κίνητρο τον πόλεμο του Ισραήλ κατά της Χαμάς στη Γάζα.

Συλλήψεις σε Γερμανία και Ιταλία

Στα τέλη του περασμένου έτους, συνελήφθη μια ομάδα από το Τατζικιστάν οι οποίοι ήταν ύποπτοι για τον σχεδιασμό επιθέσεων στον καθεδρικό ναό της Κολωνίας στη Γερμανία και στον καθεδρικό ναό του Αγίου Στεφάνου στη Βιέννη κοντά στα Χριστούγεννα. Και οι δύο εκκλησίες γεμίζουν με εκατοντάδες επισκέπτες κατά την περίοδο των εορτών.

Την περασμένη Δευτέρα, οι ιταλικές αρχές ανακοίνωσαν ότι συνέλαβαν τρεις Παλαιστίνιους οι οποίοι θεωρούνται ότι είναι μέλη της Ταξιαρχίας των Μαρτύρων του Αλ Άκσα, η οποία έχει χαρακτηριστεί ως τρομοκρατική ομάδα από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι τρεις συλληφθέντες ετοιμάζονταν να επιτεθούν σε πολιτικούς και στρατιωτικούς στόχους στην Ευρώπη, όπως ανέφερε η αστυνομία της Ιταλίας.

Η απειλή εντείνεται

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι τα ξεχωριστά περιστατικά υποδηλώνουν ότι η τρομοκρατική απειλή στην Ευρώπη όχι μόνο εντείνεται, αλλά προέρχεται και από νέες πηγές, κάτι που περιπλέκει το έργο των υπηρεσιών ασφαλείας. Ένα κύμα επιθέσεων που έπληξε τη Γηραιά Ήπειρο από το 2015 εμπνεύστηκε σε μεγάλο βαθμό, και εν μέρει κατευθύνθηκε, από το Ισλαμικό Κράτος, τη σουνιτική τρομοκρατική πολιτοφυλακή στη Συρία και το Ιράκ. Τώρα η απειλή προέρχεται όχι μόνο από το Χορανάν, τη διάδοχη οργάνωση του Ισλαμικού Κράτους με έδρα το Αφγανιστάν, αλλά και από το Ιράν και τους πληρεξουσίους του στη Μέση Ανατολή, μεταξύ άλλων της Χεζμπολάχ και της Χαμάς.

Στα τέλη του περασμένου έτους, η υπηρεσία πληροφοριών της Γερμανίας, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος, προειδοποίησε ότι μαζί με άλλους φορείς έχουν κινητοποιηθεί από τον πόλεμο στη Γάζα και ότι οι Εβραίοι και τα εβραϊκά ιδρύματα σε όλη την Ευρώπη είναι μεταξύ των πιθανών στόχων.

Στα τέλη του 2023 επίσης, η γερμανική αστυνομία εξαπέλυσε επιδρομές σε όλη τη χώρα με στόχο τη Χαμάς και τα παρακλάδια της. Γερμανοί και Ολλανδοί ερευνητές συνέλαβαν επίσης τέσσερα άτομα που φέρονται να έλαβαν εντολή από τη Χαμάς να ανοίξουν μια μυστική κρύπτη με όπλα και να επιτεθούν σε εβραϊκούς στόχους στο Βερολίνο και σε άλλα σημεία στη Δυτική Ευρώπη.

Οι εισαγγελείς στη Γερμανία, δήλωσαν ότι η Χαμάς είχε θάψει τα όπλα σε υπόγεια στην Ευρώπη πριν από χρόνια, αλλά ότι οι ύποπτοι, όλοι τους μακροχρόνια μέλη της Χαμάς που εμπλέκονται στις επιχειρήσεις της οργάνωσης σε διάφορες χώρες, δεν αποκάλυψαν πού.

Ευρώπη: Απειλή για ένα κύμα τρομοκρατικών επιθέσεων εξαιτίας του πολέμου στη Γάζα

Ο πόλεμος στη Γάζα και η Ευρώπη

Η Χαμάς, η Χεζμπολάχ και οι ευρωπαϊκές οργανώσεις που βρίσκονται κοντά τους έχουν χρησιμοποιήσει τον πόλεμο στη Γάζα για προπαγάνδα, στρατολόγηση και συγκέντρωση χρημάτων, δηλώνουν Γερμανοί αξιωματούχοι των υπηρεσιών ασφαλείας. Οι δωρεές από ιδιώτες στην Ευρώπη προς τη Χαμάς και τη Χεζμπολάχ έχουν «εκτοξευθεί» μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, η οποία σύμφωνα με το Ισραήλ σκότωσε περίπου 1.200 ανθρώπους, σύμφωνα με τους αξιωματούχους. Οι ομάδες έχουν επίσης εντείνει τις διαδικτυακές τους δραστηριότητες και έχουν ενθαρρύνει τις διαμαρτυρίες κατά του πολέμου στη Γάζα σε όλες τις ευρωπαϊκές πόλεις.

Τόσο η Χαμάς όσο και η Χεζμπολάχ έχουν χρησιμοποιήσει μέχρι στιγμής την Ευρώπη ως κέντρο συγκέντρωσης κεφαλαίων και ως καταφύγιο για τους πράκτορες τους. Όμως οι πρόσφατες επιδρομές κατά της Χαμάς υποδηλώνουν ότι οι ομάδες αυτές στρέφονται τώρα στη σχεδίαση δολοφονιών και σαμποτάζ στην Ευρώπη και κυρίως σε εβραϊκούς και ισραηλινούς στόχους, σύμφωνα με αξιωματούχους από διάφορες χώρες.

Την ίδια στιγμή, η υπόθεση των υπόπτων από το Τατζικιστάν εγείρει ανησυχίες ότι τρομοκρατικές ομάδες, συμπεριλαμβανομένου του Ιράν και των πληρεξουσίων του, χρησιμοποιούν και πάλι τις εισροές προσφύγων στην Ευρώπη για να διεισδύσουν στην περιοχή. Οι περισσότεροι από τους τρομοκράτες του Ισλαμικού Κράτους που χτύπησαν το Παρίσι το 2015 έφτασαν από τη Συρία και το Ιράκ προσποιούμενοι τους πρόσφυγες, ενώ περισσότεροι από ένα εκατομμύριο αιτούντες άσυλο υπέβαλαν αίτηση για άσυλο στην Ε.Ε. πέρυσι, ο μεγαλύτερος αριθμός από τότε.

Τον περασμένο Νοέμβριο, οι γερμανικές αρχές πραγματοποίησαν έφοδο στο Ισλαμικό Κέντρο του Αμβούργου και σε άλλες οργανώσεις στην πόλη, με την υποψία ότι υποστήριζαν τη Χεζμπολάχ, την οποία η χώρα θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση.

Το κέντρο, το οποίο διαχειρίζεται το τζαμί Ιμάμ Αλί που βρίσκεται σε μια αριστοκρατική παραλίμνια συνοικία της πόλης της βόρειας Γερμανίας, είναι μία από τις «σημαντικότερες αντιπροσωπείες του Ιράν στη Γερμανία και σημαντική πηγή προπαγάνδας για το Ιράν στην Ευρώπη», σύμφωνα με έκθεση των γερμανικών εσωτερικών μυστικών υπηρεσιών που δημοσιεύθηκε πέρυσι. Το κέντρο δεν ανταποκρίθηκε σε αίτημα για σχολιασμό. Σε ανακοίνωσή του πέρυσι ανέφερε ότι συνεργάζεται με τους ερευνητές και εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι υποψίες τους θα απορριφθούν.

Το Ιράν έχει ιστορικό στοχοποίησης αντιφρονούντων και εσωτερικών αντιπάλων στο εξωτερικό. Όμως πιο πρόσφατα, η Τεχεράνη έχει επίσης βάλει στο στόχαστρο τους Εβραίους στην ηπειρωτική χώρα. Τον Δεκέμβριο, ένας Γερμανο-Ιρανός καταδικάστηκε από γερμανικό δικαστήριο σε σχεδόν τρία χρόνια φυλάκισης, επειδή επιχείρησε να ανατινάξει μια συναγωγή στην πόλη Μπόχουμ εκ μέρους της ιρανικής κυβέρνησης τον Νοέμβριο του 2022.

Το 2017, δικαστήριο του Βερολίνου καταδίκασε έναν Πακιστανό φοιτητή σε περισσότερα από τέσσερα χρόνια φυλάκισης για κατασκοπεία του πρώην προέδρου της Γερμανοϊσραηλινής Εταιρείας για λογαριασμό της ιρανικής κυβέρνησης, με σκοπό την προετοιμασία μιας πιθανής δολοφονίας.

Στο στόχαστρο και η Σουηδία

Σε μια συνωμοσία που αποτράπηκε στα τέλη του 2021, αλλά αναφέρθηκε μόλις τον περασμένο μήνα από το Radio Sweden, η Τεχεράνη έστειλε δύο πράκτορες που εμφανίζονταν ως παντρεμένο ζευγάρι προσφύγων στη Σουηδία, όπου σχεδίασαν τη δολοφονία τριών επιφανών Εβραίων ηγετών, σύμφωνα με τις σουηδικές αρχές.

Οι στόχοι ήταν η Saskia Pantell, πρώην επικεφαλής της Σιωνιστικής Ομοσπονδίας, ο Aron Verständig, πρόεδρος των Σουηδικών Εβραϊκών Κοινοτήτων, και ένα τρίτο πρόσωπο το όνομα του οποίου δεν έγινε γνωστό.

Οι ύποπτοι που ονομάζονται Mahdi Ramezani και Fereshteh Sanaefarid, έφτασαν στη Σουηδία προσποιούμενοι τους Αφγανούς πρόσφυγες το 2015 και εξασφάλισαν άσυλο δύο χρόνια αργότερα, σύμφωνα με Σουηδούς αξιωματούχους. Οι αρχές πιστεύουν ότι το ζευγάρι ήταν αδρανείς πράκτορες του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης, μιας ιρανικής στρατιωτικής ομάδας που έχει χαρακτηριστεί ως τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ και ότι τους ανατέθηκε η εκτέλεση των δολοφονιών το 2021. Ο Σουηδός εισαγγελέας δήλωσε ότι οι ύποπτοι αρνούνται τις κατηγορίες.

Λίγο μετά την ενεργοποίησή τους από τους επικεφαλής τους, οι σουηδικές υπηρεσίες ασφαλείας τους συνέλαβαν μετά από πληροφορία των μυστικών υπηρεσιών. Το ζεύγος πέρασε μήνες υπό κράτηση και απελάθηκε στο Ιράν το 2022, καθώς τα στοιχεία από τις μυστικές υπηρεσίες δεν έγιναν αποδεκτά από το δικαστήριο. Ένας αξιωματούχος της ιρανικής πρεσβείας που φέρεται να είχε επαφές με το ζευγάρι απελάθηκε από τη Σουηδία. Η πρεσβεία, η ιρανική αποστολή στα Ηνωμένα Έθνη και το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν δεν ανταποκρίθηκαν σε αίτημα της αμερικανικής εφημερίδας για σχολιασμό.

«Οι άνθρωποι που στοχοποίησαν θεωρούνται ότι εκπροσωπούν θεσμούς που συνδέονται με το Ισραήλ που το θεωρούν εχθρικό κράτος, παρόλο που εμείς ήμασταν απλώς Εβραίοι που ζούσαμε στη Σουηδία», δήλωσε η Pantell.

Η αστυνομία επικοινώνησε με την Pantell και τους άλλους ύποπτους στόχους το 2021 και εξήγησε πώς Ιρανοί δολοφόνοι σχεδίαζαν να τους σκοτώσουν. Στην Pantell είπαν ότι η ιρανική πρεσβεία τους βοήθησε να εντοπίσουν τις κινήσεις της.

«Ήταν πολύ δύσκολο να αντιμετωπίσω αυτή την κατάσταση για μένα και την οικογένειά μου, αλλά δεν θα αφήσω τον εαυτό μου να φοβηθεί και θα συνεχίσω να υπερασπίζομαι τους Σουηδούς Εβραίους», δήλωσε ο Verständig, ο άλλος φερόμενος ως στόχος.

Η Pantell, η οποία έκτοτε έχει μετακομίσει στο Ισραήλ, λέει ότι η Ευρώπη βιώνει μια έκρηξη αντισημιτισμού από τις 7 Οκτωβρίου.

«Εδώ ζούμε με συνεχείς συναγερμούς για αεροπορικές επιδρομές, αλλά δεν πρόκειται να επιστρέψουμε στη Σουηδία, επειδή αισθανόμαστε πιο ασφαλείς στο Ισραήλ ακόμη και σε ένα καταφύγιο», δηλώνει.

ΣΧΕΤΙΚΑ