Μπέλγκοροντ: Η ρωσική πόλη στην οποία έφθασε ο πόλεμος της Ουκρανίας

NEWSROOM
Μπέλγκοροντ
Η πόλη Μπέλγκοροντ της Ρωσίας σε χάρτη / Φωτογραφία: Shutterstock

Για τους κατοίκους του Μπέλγκοροντ, η καθημερινότητά τους αναστατώνεται συχνά και τα σημάδια του πολέμου είναι εμφανή.

Οι σειρήνες που προειδοποιούν για επικείμενη αεροπορική επίθεση ηχούν σχεδόν καθημερινά στην πόλη Μπέλγκοροντ της νότιας Ρωσίας, θυμίζοντας στους κατοίκους, που σπεύδουν να προστατευθούν, ότι ο πόλεμος που μαίνεται στη γειτονική Ουκρανία αποτελεί πραγματικότητα και γι’ αυτούς.

Συγκριτικά με την καταστροφή στο μεγαλύτερο μέρος της Ουκρανίας, τα ρωσικά εδάφη είναι σε μεγάλο βαθμό ανεπηρέαστα.

Το Μπέλγκοροντ, που βρίσκεται σε απόσταση 40 χλμ βόρεια των συνόρων, είναι η βασική εξαίρεση, μια υπενθύμιση ότι δεν μπορούν όλοι οι πολίτες να προστατευτούν από τη σύγκρουση.

Καθώς οι Ρώσοι άρχισαν να ψηφίζουν νωρίς σήμερα για τις προεδρικές εκλογές που διεξάγονται σε διάστημα τριών ημερών, ο συναγερμός για επικείμενη πυραυλική επίθεση ανάγκασε τους εκλογικούς αξιωματούχους να αναζητήσουν καταφύγιο σε εκλογικό κέντρο στο Μπέλγκοροντ και η ψηφοφορία ανεστάλη προσωρινά, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Ο Βλαντίμιρ Σελεζνιόφ, συνταξιούχος που έζησε την πυραυλική επίθεση στην οδό Πλεχάνοφ στις 15 Φεβρουαρίου στην οποία επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν, δήλωσε ότι είναι δύσκολο να συνηθίσει κανείς τον κίνδυνο.

«Φυσικά, η κατάσταση είναι δύσκολη, αλλά ζούμε κοντά στα σύνορα. Θα ήταν υπερβολικό να πούμε ότι συνηθίσαμε σε αυτό», δήλωσε στο Reuters, το οποίο επισκέφθηκε την πόλη, στην οποία σπάνια έχουν πρόσβαση διεθνή μέσα ενημέρωσης.

«Εξυπακούεται, φυσικά, ότι θα κερδίσουμε, θα κυριαρχήσουμε, αλλά ο κόσμος ανησυχεί».

Σε μια παλιά πόλη-οχυρό, που τώρα έχει μετατραπεί σε μια σύγχρονη πόλη 300.000 κατοίκων και για άλλη μια φορά βρίσκεται στη ρωσική γραμμή του μετώπου, δεκάδες άμαχοι έχουν σκοτωθεί σε πλήγματα με drones και σε βομβαρδισμούς από την Ουκρανία από τον Φεβρουάριο του 2022.

Το Κίεβο αρνείται ότι στοχοθετεί αμάχους όπως κάνει η Μόσχα, παρά το γεγονός ότι η Ρωσία έχει εξαπολύσει drones και πυραύλους κατά της Ουκρανίας που έχουν στοιχίσει τη ζωή σε χιλιάδες αμάχους και έχουν προκαλέσει ζημιές εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Στο χειρότερο περιστατικό μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο με απώλειες ανθρώπινων ζωών από πυρά ξένου εχθρού στο διεθνώς αναγνωρισμένο έδαφος της Ρωσίας, 25 άνθρωποι σκοτώθηκαν και πάνω από 100 τραυματίστηκαν σε πυραυλικές επιθέσεις στο Μπέλγκοροντ στις 30 Δεκεμβρίου πέρυσι.

Ωστόσο, ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, που είναι βέβαιο ότι θα αναδειχθεί και πάλι νικητής στις εκλογές στις 15-17 Μαρτίου, παραμένει δημοφιλής στο Μπέλγκοροντ, όπως και σε όλη τη Ρωσία, γεγονός που αποτυπώνει το πώς ο πόλεμος έχει παγιώσει τη στήριξη στο πρόσωπό του.

Ο ίδιος κάνει λόγο για «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» και την εντάσσει στην μακρόχρονη μάχη με μια παρακμάζουσα Δύση που εξευτέλισε τη Ρωσία μετά την πτώση του τείχους του Βερολίνου το 1989. Η Ουκρανία και οι δυτικοί της σύμμαχοι υποστηρίζουν ότι η εισβολή ήταν μια επιθετική και παράνομη αρπαγή γης.

Φωτογραφία: AP
Φωτογραφία: AP

Κατάσταση πολέμου

Για τους κατοίκους του Μπέλγκοροντ, η καθημερινότητά τους αναστατώνεται συχνά και τα σημάδια του πολέμου είναι εμφανή.

Στρατιώτες περπατούν στους δρόμους και μπλοκ από μπετόν έχουν τοποθετηθεί στις στάσεις των λεωφορείων για να προστατεύουν τον κόσμο από ενδεχόμενες εκρήξεις.

Τα δημοτικά κάνουν τηλεκπαίδευση ενώ τα δευτεροβάθμια σχολεία λειτουργούν με ένα υβριδικό μοντέλο εκπαίδευσης εξ αποστάσεως και διά ζώσης, περίπου όπως κάνουν πολλά ουκρανικά σχολεία.

Τα λεωφορεία σταματούν να κινούνται όταν ηχούν οι σειρήνες και οι επιβάτες είναι αναγκασμένοι να κατέβουν και να περπατήσουν. Τα ψώνια μπορεί να αποδειχθούν δύσκολο εγχείρημα και τα ραντεβού συχνά ακυρώνονται. Χιλιάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν τη γύρω περιοχή για να γλιτώσουν από τον πόλεμο.

Ομάδες εθελοντών αμάχων στο Μπέλγκοροντ στηρίζουν τους στρατιώτες, ένα φαινόμενο που είναι συνηθισμένο σε όλη τη Ρωσία και την Ουκρανία.

Η Γκαλίνα, που συγκεντρώνει καθημερινά είδη υγιεινής και σκαπτικά εργαλεία και τα στέλνει στον στρατό, δήλωσε ότι βοηθά στην προσπάθεια να δοθεί τέλος στη σύγκρουση.

Απηχώντας κουβέντες που χρησιμοποιεί το Κρεμλίνο για να χαρακτηρίσει την ηγεσία του Κιέβου, μίλησε για την ανάγκη «αποναζιστικοποίησης» της Ουκρανίας και τερματισμό του «φασισμού» εκεί. Η Ουκρανία και οι σύμμαχοί της απορρίπτουν τη ρητορική αυτή ως ‘ανοησίες’, σημειώνοντας ότι ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είναι εβραϊκής καταγωγής.

«Δεν υπάρχουν άλλες επιλογές», δήλωσε η Γκαλίνα, που δεν θέλησε να δηλώσει το επώνυμό της, ενώ βρισκόταν σε αποθήκη με είδη που προορίζονται για τους στρατιώτες.

«Νομίζω ότι το έργο που ξεκίνησε (ο Πούτιν) σε ό,τι αφορά την ειδική στρατιωτική επιχείρηση, θα πρέπει ο ίδιος να το ολοκληρώσει», πρόσθεσε.

Διασυνοριακές επιθέσεις

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε σήμερα ότι οι δυνάμεις του απώθησαν ουκρανική προσπάθεια διασυνοριακής επίθεσης στην περιοχή Μπέλγκοροντ, μία ημέρα νωρίτερα.

Σε ανακοίνωση, το υπουργείο ανέφερε ότι η Ουκρανία είχε προσπαθήσει να αποβιβάσει 30 στρατιώτες με ελικόπτερα κοντά στο συνοριακό χωριό Κοζίνκα. Δήλωσε ότι απωθήθηκαν από Ρώσους στρατιώτες και συνοριοφύλακες.

Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν νωρίτερα ότι δύο ρωσικές συνοριακές επαρχίες, το Μπέλγκοροντ και το γειτονικό Κουρσκ, δέχονταν επίθεση από ένοπλες ομάδες Ρώσων, που είναι κατά του Κρεμλίνου και εδρεύουν στην Ουκρανία.

Η πόλη Σεμπέκινο, σε απόσταση περίπου 7 χλμ από τα σύνορα στην περιοχή Μπέλγκοροντ, βομβαρδίστηκε τον Μάιο και τον Ιούνιο πέρυσι από ένοπλους που είχαν διεισδύσει στην περιοχή. Μεγάλοι κρατήρες άνοιξαν στους δρόμους και κτίρια χτυπήθηκαν και υπέστησαν ζημίες.

Τότε ο περιφερειακός κυβερνήτης Βιατσεσλάφ Γκλάντοκφ είχε συνοδέψει περίπου 600 παιδιά από τις περιοχές Σεμπέκινο και Γκραϊβόροφ στις πόλεις Γιάροσλαβ και Καλούγκα, μακριά από τα ουκρανικά σύνορα.

Η συνταξιούχος Βαλεντίνα δήλωσε ότι επίσης εγκατέλειψε προσωρινά το Σεμπέκινο πέρυσι το καλοκαίρι, καθώς η κόρη της την έπεισε να το κάνει, πριν επιστρέψει. Η ίδια δήλωσε πως ελπίζει ότι ο πόλεμος θα τελειώσει σύντομα και θα επιστρέψουν όσοι έφυγαν από την πόλη.

«Όλοι θέλουν να γυρίσουν σπίτι τους», δήλωσε, προσθέτοντας ότι σκοπεύει να ψηφίσει τον Πούτιν. «Εκείνος πρέπει να τελειώσει αυτόν τον πόλεμο».

ΣΧΕΤΙΚΑ