Τρία πράγματα θα καθορίσουν το νικητή των αμερικανικών εκλογών - Το σενάριο αλλαγής του Μπάιντεν

AP Images

Το μόνο βέβαιο είναι ότι η αβεβαιότητα αυτών των εκλογών ίσως είναι μεγαλύτερη από ποτέ.

Μετά την Σούπερ Τρίτη, αυτό που όλοι γνωρίζαμε, επιβεβαιώθηκε. Ντόναλντ Τραμπ και Τζο Μπάιντεν θα είναι για δεύτερη συνεχόμενη φορά οι μονομάχοι των Προεδρικών εκλογών στις Ηνωμένες Πολιτείες τον επόμενο Νοέμβριο. Θα είναι η πρώτη φορά που ένας πρώην Πρόεδρος βρίσκεται απέναντι στον τωρινό Πρόεδρο των ΗΠΑ από το 1912.

Και οι δύο υποψήφιοι είναι γνωστοί, ωστόσο τουλάχιστον το 12% των ψηφοφόρων δηλώνουν αναποφάσιστοι. Και αυτοί είναι που θα καθορίσουν το νικητή σε μία μάχη που θα δοθεί ψήφο – ψήφο, δεδομένου ότι σε όλες τις δημοσκοπήσεις η διαφορά μεταξύ των δύο υποψηφίων βρίσκεται στα όρια του στατιστικού λάθους.

Λίγες είναι οι Πολιτείες, στις οποίες θα δοθεί η μάχη. Λίγα είναι και τα μεγάλα θέματα: η οικονομία, τα σύνορα και οι αμβλώσεις. Όμως, υπάρχουν τρία πράγματα που θα καθορίσουν το αποτέλεσμα των κρίσιμων εκλογών.

Το πρώτο θα είναι ο ρόλος που θα παίξουν τα τρίτα κόμματα. Στην πολιτική ιστορία των ΗΠΑ, ελάχιστες φορές έχει παίξει ρόλο κάποιος ανεξάρτητος υποψήφιος. Ακόμα και στις φετινές εκλογές – με δύο υποψηφίους που δεν αρέσουν στο εκλογικό κόμμα – η κατάσταση δεν αναμένεται να διαφέρει πολύ.

Τρεις είναι οι ανεξάρτητοι υποψήφιοι. Μία περιβαλλοντολόγος, η Jill Stein, ένας αριστερός καθηγητής, ο Cornel West, που υποστηρίζει ότι ο Μπάιντεν και ο Τραμπ είναι ίδιοι και ο Robert Kennedy junior. Οι δύο πρώτοι δύσκολα θα κατέβουν σε όλες τις Πολιτείες και ακόμα πιο δύσκολο θα είναι να λάβουν αξιοσημείωτα ποσοστά.

Όμως ο Robert Kennedy junior είναι άλλη ιστορία, απλώς και μόνο εξ αιτίας του ονόματος του. Οι θέσεις του είναι για γέλια: υπήρξε μεταξύ άλλων ένας από τους πιο ένθερμους αντι-εμβολιαστές και οπαδός μίας σειράς θεωριών συνομωσίας, μεταξύ τους και ότι δεν υπάρχει κλιματική κρίση. Πολλοί θα πίστευαν ότι λόγω της ιστορίας της οικογένειας του θα τραβήξει ψηφοφόρους από τον Μπάιντεν, όμως η αλήθεια είναι ότι ο κ. Κένεντι είναι συμπαθής κυρίως σε Ρεπουμπλικάνους.

Η δεύτερη σημαντική παράμετρος είναι οι δίκες του Ντόναλντ Τραμπ. Μπορεί το Ανώτατο Δικαστήριο να αποφάσισε ότι οι Πολιτείες δεν μπορούν να τον αποκλείσουν από τα ψηφοδέλτια, όμως τα τελευταία χρόνια υπάρχουν εικασίες ότι μπορεί να πάει στη φυλακή πριν τις εκλογές ή αν κερδίσει, να χρειαστεί να κυβερνά από ένα κελί φυλακών. Φυσικά, κάτι τέτοιο δε θα συμβεί. Οι περισσότερες δίκες του δε θα έχουν τελεσιδικήσει πριν την 5η Νοεμβρίου. Η μόνη υπόθεση που μπορεί να έχει ολοκληρωθεί είναι η υπόθεση της πληρωμής της πορνοστάρ, Στόρμι Ντάνιελς.

Και παρά το γεγονός ότι υπάρχει ένα ποσοστό ψηφοφόρων του που λένε ότι δεν έχει καμία σημασία αν καταδικαστεί – καθώς πιστεύουν ότι είναι ένα «κυνήγι μαγισσών» εις βάρος του – υπάρχει και ένα πολύ σημαντικό ψηφοφόρων, που υποστηρίζουν ότι αν καταδικαστεί, τότε δε θα είναι κατάλληλος για το αξίωμα του Προέδρου.

Βέβαια, το τρίτο σημαντικό στοιχεία αυτής της προεκλογικής εκστρατείας είναι η ηλικία και των δύο «υποψηφίων». Μπάιντεν και Τραμπ είναι ο πιο ηλικιωμένος και ο δεύτερος πιο ηλικιωμένος υποψήφιος στην ιστορία, πράγμα που σημαίνει ότι αυξάνονται οι πιθανότητες ενός «γεγονότος με την υγεία τους» κατά τη διάρκεια της θητείας τους.

Παρά το γεγονός ότι η διαφορά στην ηλικία τους είναι πολύ μικρή και παρά το γεγονός ότι ο Τραμπ σε ομιλίες του έχει κάνει άπειρα λεκτικά ατοπήματα και λάθη, το πρόβλημα φαίνεται να επηρεάζει κυρίως τον Τζο Μπάιντεν.

Εδώ αναδύεται και ένα πιθανό σενάριο. Αν στο συνέδριο του Δημοκρατικού Κόμματος, όπου θα λάβει επίσημα το χρίσμα, ο Τζο Μπάιντεν συνεχίζει να υπολείπεται του Ντόναλντ Τραμπ στις αμφίρροπες Πολιτείες, τότε θα μπορούσε να υπάρξει αλλαγή της υποψηφιότητας. Αυτό σημαίνει ότι μόνο ο ίδιος ο Μπάιντεν θα μπορούσε να αποφασίσει να παραιτηθεί και να δώσει τη σκυτάλη στην Αντιπρόεδρο, Κάμαλα Χάρις.

Το σενάριο αυτό σαφέστατα και δεν είναι το πιθανότερο. Ο Μπάιντεν κέρδισε μία φορά τον Τραμπ, μπορεί να τον ξανακερδίσει. Το μόνο βέβαιο είναι ότι η αβεβαιότητα αυτών των εκλογών ίσως είναι μεγαλύτερη από ποτέ – τουλάχιστον στις τελευταίες αναμετρήσεις, που έρχονται στη μνήμη μας.

ΣΧΕΤΙΚΑ