Πόσα λεφτά βγάζει ο Ντόναλντ Τραμπ

AP Images

Με βάση στοιχεία από φορολογικές του δηλώσεις, ο Τραμπ έχει πολλές πηγές εισοδήματος.

Ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ έχασε την περασμένη Δευτέρα την προθεσμία για να καταθέσει μία επιταγή – ή ομόλογο – ύψους 454 εκατομμυρίων δολαρίων στο δικαστήριο της Νέας Υόρκης που του επέβαλε την ποινή, καθώς κρίθηκε ένοχος για απάτη και διάφορα άλλα αδικήματα. Η κατάθεση των χρημάτων αποτελούσε την προϋπόθεση για να μπορέσει ο Ντόναλντ Τραμπ να ασκήσει έφεση στην απόφαση.

Μετά από προσπάθειες εβδομάδων, οι δικηγόροι του δεν κατάφεραν να βρουν εταιρεία να εγγυηθεί τη φερεγγυότητα ενός ομολόγου, ωστόσο το δικαστήριο αποφάσισε τελικά να του δώσει νέα προθεσμία δέκα ημερών για να καταθέσει μέρος του ποσού – 175 εκατ. δολάρια.

Παρότι δεν είναι ασυνήθιστο να συμβαίνει κάτι τέτοιο, σίγουρα δείχνει ότι ο πρώην Πρόεδρος μάλλον δε διαθέτει τη ρευστότητα και τον πλούτο που ισχυρίζεται ότι διαθέτει – άλλωστε αυτή ήταν και η κατηγορία που τον βάρυνε: ότι δηλαδή αύξησε την αξία της περιουσίας του για να πάρει μεγαλύτερα δάνεια.

Το πάντα έγκυρο πρακτορείο Reuters επιχείρησε μία καταγραφή των εισοδημάτων του πρώην Προέδρου. Με βάση στοιχεία από φορολογικές του δηλώσεις, ο Τραμπ έχει πολλές πηγές εισοδήματος.

Το 2022, ο Τραμπ δήλωσε εισοδήματα τουλάχιστον 537 εκατ. δολαρίων από γήπεδα του γκολφ και ξενοδοχεία, 30,4 εκατ. από δικαιώματα, 26,5 εκατ. από διευθυντικές αμοιβές και 61,1 εκατ. δολάρια από μερίσματα σε κτήρια που έχει στην κατοχή του.

Επίσης, έβγαλε 6,2 εκατ. δολάρια από ομιλίες και 116.103 δολάρια από τη σύνταξή του από την Ένωση ηθοποιών και παρουσιαστών τηλεόρασης. Επιπλέον, δήλωσε 268,7 εκατομμύρια από κέρδη του ξενοδοχείου στην Ουάσιγκτον, συμπεριλαμβανομένης της πώλησης περιουσιακών στοιχείων και περίπου 1 εκατ. από την πώληση δύο ελικοπτέρων.

Ο Τραμπ έχει στην κατοχή του ξενοδοχεία, κτήρια με γραφεία, γήπεδα του γκολφ και άλλα ακίνητα. Οι φορολογικές του δηλώσεις λένε ότι τα περιουσιακά του στοιχεία τον Ιούνιο του 2021 άξιζαν 4,3 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ ο Τραμπ οφείλει συνολικά 439,2 εκατ. δολάρια σε δάνεια.

Όσον αφορά τα σημαντικότερα ακίνητά του, στις δηλώσεις αναφέρεται ότι τα γκολφ του αξίζουν 1,76 δισεκατομμύρια δολάρια, τα κτήρια στη Νέα Υόρκη, όπως ο Πύργος Τραμπ και το Trump Plaza αξίζουν 524,7 εκατ. και 33,4 εκατ. δολάρια αντίστοιχα και οι μετοχές του σε άλλα δύο κτήρια αξίζουν 645,6 εκατ. δολάρια.

Όμως, το δικαστήριο της Νέας Υόρκης αποφάσισε πριν από μερικές εβδομάδες ότι ο Τραμπ φούσκωσε την αξία κάποιων ακινήτων του τα προηγούμενα χρόνια, όπως για παράδειγμα το ακίνητο στην 40 Wall Street κατά τουλάχιστον 120 εκατ. το 2015, το ακίνητο στην Seven Springs κατά 147 εκατ. το 2014 και άλλα.

Ο δικαστής χαρακτήρισε την εκτιμώμενη, από τον Τραμπ, αξία του ριζόρτ στη Φλόρινα, Mar-a-Lago, «ψεύτικη» και έγραψε ότι είναι «πιθανώς ένα δισεκατομμύριο δολάρια ή περισσότερο» πάνω από την πραγματική του αξία.

Τώρα, όσον αφορά το κοινωνικό του δίκτυο, Truth Social, φέρεται να αξίζει περίπου 6 δισεκατομμύρια δολάρια, πράγμα που σημαίνει ότι οι μετοχές του πρώην Προέδρου εκτιμώνται σε περίπου 3,6 δισεκατομμύρια δολάρια.

ΣΧΕΤΙΚΑ