Oxfam: Οι μεγάλες αμερικανικές εταιρείες τροφοδοτούν τις οικονομικές ανισότητες

Εργαζόμενοι σε γραφείο / Φωτογραφία shutterstock

Οι εταιρείες απαντούν ότι χρησιμοποιούν τις επαναγορές μετοχών για την αποτελεσματική διανομή του πλεονάζοντος κεφαλαίου.

Οι μεγάλες αμερικανικές εταιρείες βγάζουν περισσότερα κέρδη από ποτέ και αυτό που κάνουν είναι να τα δίνουν πίσω στους μετόχους τους. Μία αιτία που ο δείκτης S&P 500 του αμερικανικού χρηματιστηρίου έχει ενισχυθεί κατά τουλάχιστον 10% από τις αρχές της χρονιάς είναι επειδή οι επενδυτές αναμένουν φέτος μεγαλύτερα μερίσματα.

Οι πληρωμές μερισμάτων από τις εταιρείες που απαρτίζουν το δείκτη, S&P 500, χτύπησαν ιστορικό ρεκόρ το 2023, το οποίο αναμένεται να σπάσει εκ νέου το 2024.

Οι 200 μεγαλύτερες εταιρείες που διαπραγματεύονται στα Χρηματιστήρια των Ηνωμένων Πολιτειών είδαν τα συνολικά τους κέρδη να αυξάνονται στο 1,25 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2022 αυξημένα κατά 63% σε σύγκριση με τέσσερα χρόνια νωρίτερα, το 2018.

Περίπου το 90% των κερδών, δηλαδή τα 1,1 τρισεκατομμύρια δολάρια αυτών των κερδών επέστρεψαν στους μετόχους μέσω επαναγορών μετοχών ή διανομής μερισμάτων, σύμφωνα με έρευνα της μη κυβερνητικής οργάνωσης, Oxfam International.

Από την ίδια έρευνα προκύπτει ότι μόνο 10 από τις 200 εταιρείες έχουν κάνει δημόσιες δηλώσεις υπέρ της αύξησης των μισθών των εργαζομένων.

Αντιθέτως, οι μισθοί των διευθυνόντων συμβούλων έχουν αυξηθεί κατά τουλάχιστον 30% κατά μέσο όρο για τις εν λόγω εταιρείες από το 2018. Για κάποιες από αυτές τις εταιρείες η αναλογία του μισθού του διευθύνοντος συμβούλου προς το μέσο εργαζόμενο της επιχείρησης είναι πάνω από 1.500 προς ένα!

Οι επικριτές αυτής της πρακτικής λένε ότι οι εταιρείες δίνουν τη δυνατότητα σε εξαιρετικά πλούσια στελέχη να χειραγωγούν τις αγορές ενώ διοχετεύουν τα εταιρικά κέρδη στους εαυτούς τους αντί για τους εργαζόμενους.

Η αποτροπή ή ο περιορισμός των επαναγορών μετοχών, υποστηρίζουν, θα απελευθέρωνε τη ρευστότητα της επιχείρησης ώστε να επενδύσουν περισσότερο στην ανάπτυξη της εταιρείας και την αύξηση των μισθών.

Από την πλευρά τους, οι εταιρείες απαντούν ότι χρησιμοποιούν τις επαναγορές μετοχών για την αποτελεσματική διανομή του πλεονάζοντος κεφαλαίου.

Ο περιορισμός των αγορών μετοχών, τονίζουν, θα μπορούσε να μειώσει τη ρευστότητα στα χρηματιστήρια και να βλάψει τις τιμές των μετοχών. Τα στελέχη χρησιμοποιούν συνήθως τις εν λόγω αγορές για να μειώσουν τον αριθμό των μετοχών στην αγορά, αυξάνοντας έτσι τη ζήτηση για τη μετοχή και τα κέρδη ανά μετοχή.

Από την έρευνα προκύπτουν και άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία, όπως για παράδειγμα το γεγονός ότι οι πιο χαμηλόμισθοι εργαζόμενοι στην παραγωγή είναι αλλοδαποί ή γυναίκες.

Συγκεκριμένα, πάνω από το 50% είναι αλλοδαποί και σχεδόν το 60% είναι γυναίκες. Αντιθέτως, στα στελέχη περίπου το 70% είναι λευκοί και το 78% είναι άντρες.

ΣΧΕΤΙΚΑ