Πάνω από 30 εκατ. πήρε το 2023 ο παραιτηθείς διευθύνων σύμβουλος της Boeing

NEWSROOM
Ο CEO της Boeing,  Ντέιβ Καλούν
Ο CEO της Boeing, Ντέιβ Καλούν / Φωτογραφία ASSOCIATED PRESS

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Fortune, ο Καλούν θα μπορούσε να φύγει με 24 εκατομμύρια δολάρια, με τη δυνατότητα να βάλει στην τσέπη του έως και 45,5 εκατ. δολάρια, αν η τιμή της μετοχής της Boeing ενισχυθεί κατά 37%

Ένα τεράστιο πακέτο μετοχών έλαβε ως αποζημίωση ο Ντέιβ Καλούν, διευθύνων σύμβουλος της Boeing, επιπλέον του μισθού του που ξεπέρασε το ένα εκατομμύριο δολάρια, παρά το γεγονός ότι είναι επικεφαλής μίας εταιρείας που αντιμετωπίζει τεράστιες ζημίες και προβλήματα ασφάλειας.

Το συνολικό πακέτο αποζημίωσης του Καλούν για το 2023 ήταν 32,8 εκατομμύρια δολάρια αυξημένο κατά 45% από τα 22,6 εκατομμύρια δολάρια που έλαβε για το 2022. Και θα μπορούσε να είναι πολύ περισσότερα, καθώς αρνήθηκε να αποδεχτεί το ετήσιο μπόνους ύψους 2,8 εκατομμυρίων δολαρίων – αυτό έγινε μετά από αίτημα του ίδιου στο διοικητικό συμβούλιο στον απόηχο του ατυχήματος με το Boeing 737 Max σε πτήση της Alaska Airlines τον περασμένο Ιανουάριο.

Η αλήθεια είναι ότι τα αποτελέσματα της Boeing το 2023 ήταν καλύτερα σε σχέση με τα δύο πρώτα χρόνια της ηγεσίας του Καλούν στην ταραγμένη κατασκευάστρια αεροπλάνων. Η εταιρεία συνέχισε να καταγράφει ζημίες, τάση που ξεκίνησε το 2013, όμως ο Καλούν κατάφερε να μειώσει της ζημίες κατά 60% καταγράφοντας λειτουργικές απώλειες 1,8 δισεκατομμυρίου δολαρίων.

Κατά τη διάρκεια της περυσινής χρονιάς, η μετοχή της Boeing ενισχύθηκε κατά 37%, ενώ οι νέες παραγγελίες εμπορικών αεροσκαφών κατέγραψαν ρεκόρ τον περασμένο Δεκέμβριο, με αποτέλεσμα να χτυπήσει ρεκόρ πωλήσεων, σε μία στιγμή που οι αεροπορικές εταιρείες έκαναν νέες παραγγελίες εν όψει της θερινής περιόδου.

Όμως, μετά την 5η Ιανουαρίου και την πόρτα του αεροσκάφους που αποκολλήθηκε εν ώρα πτήσης, η φήμη της Boeing για την ασφάλεια και την ποιότητα έπεσε στα τάρταρα.

Αργότερα ήρθε η ανακοίνωση της παραίτησης του Καλούν που θα τεθεί σε ισχύ στο τέλος του χρόνου. Όταν θα αποχωρεί από την εταιρεία, θα είναι 67 ετών και θα λάβει αρκετά εκατομμύρια δολάρια. Το ακριβές ποσό της αποζημίωσης του δεν έχει ακόμα ξεκαθαριστεί, καθώς εξαρτάται και από την πορεία της μετοχής της Boeing. Εκπρόσωπος της εταιρείας δήλωσε ότι οι λεπτομέρειες θα γίνουν γνωστές στις επίσημες ανακοινώσεις της εταιρείας μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Ποσά που «ζαλίζουν»

Αυτό όμως που γνωρίζουμε, σύμφωνα με δημοσίευμα του αμερικανικού δικτύου, CNN, είναι ότι ο Καλούν έλαβε τα προηγούμενα τρία χρόνια 63 εκατομμύρια ευρώ. Σε αυτά περιλαμβάνεται ο βασικός μισθός του 1,4 εκατομμυρίου δολαρίων συν τα πακέτα μετοχών.

Το δίκτυο πάντως εκτιμά ότι ο Καλούν θα φύγει από την Boeing με τουλάχιστον 15 εκατομμύρια δολάρια σε μετοχές και χρήματα. Σε αυτά δεν περιλαμβάνονται τα options που θα δώσουν περαιτέρω ώθηση στα μελλοντικά του κέρδη.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Fortune, ο Καλούν θα μπορούσε να φύγει με 24 εκατομμύρια δολάρια, με τη δυνατότητα να βάλει στην τσέπη του έως και 45,5 εκατ. δολάρια, αν η τιμή της μετοχής της Boeing ενισχυθεί κατά 37%. Πράγμα που σημαίνει ότι ο Καλούν θα πρέπει να διαλέξει προσεκτικά το διάδοχό του ώστε να τα πάει καλά στη θέση του και να ανέβει η μετοχή.

Ο προκάτοχός του, Ντένις Μίλενμπεργκ, απολύθηκε για την κακή του αντίδραση στα δύο θανατηφόρα αεροπορικά δυστυχήματα που κόστισαν τη ζωή σε 346 ανθρώπους και παρότι δεν του έδωσαν αποζημίωση, έφυγε από την εταιρεία με μετοχές αξίας 80 εκατομμυρίων δολαρίων και άλλα περιουσιακά στοιχεία.

ΣΧΕΤΙΚΑ