Τι μάθαμε κατά την πρώτη ημέρα της δίκης του Ντόναλντ Τραμπ

Ο Ντόναλντ Τραμπ/ Φωτογραφία AP

Η πρώτη ποινική δίκη στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών ενός νυν ή πρώην Προέδρου είναι γεγονός.

Ο Ντόναλντ Τραμπ πέρασε τη Δευτέρα το πρωί –τοπική ώρα– τις πύλες του δικαστηρίου της Νέας Υόρκης για να δικαστεί για 34 κακουργήματα, που αφορούν κατά κύριο λόγο πλαστογραφία επιχειρηματικών εγγράφων για την παραπλάνηση των εκλογέων.

Δίπλα του κάθισαν οι τρεις δικηγόροι του, ενώ ο πρώην Πρόεδρος – όταν δεν κοιμόταν στην καρέκλα, καθώς συνέβη και αυτό για αρκετά λεπτά – τους παρακολουθούσε να διαπραγματεύονται ποια στοιχεία θα γίνουν δεκτά από το δικαστήριο, ενώ συχνά τους έδινε και σημειώματα.

Ο «πονοκέφαλος» της επιλογής ενόρκων

Ένα δύσκολο κομμάτι της διαδικασίας είναι η επιλογή των 12 ενόρκων, ειδικά σε μία περιοχή που ο Τραμπ –παρότι εκεί ζούσε– δεν είναι και το πιο αγαπητό πρόσωπο. Σε αυτό το κομμάτι της Νέας Υόρκης, το 80% είχε ψηφίσει τη Χίλαρι Κλίντον και στις επόμενες εκλογές, τον Τζο Μπάιντεν.

Ήδη από τους 96 Νεοϋορκέζους που εμφανίστηκαν, οι 50 απορρίφθηκαν αμέσως, καθώς δήλωσαν ότι δεν μπορούν να είναι δίκαιοι και αμεόληπτοι. Εδώ δε θα πρέπει να παραβλέψουμε το γεγονός ότι πολλοί στις ΗΠΑ προσπαθούν να αποφύγουν τα καθήκοντα του ενόρκου – όπως συμβαίνει εδώ με την εφορευτική επιτροπή στις εκλογές – και να χάσουν οκτώ εβδομάδες δουλειάς…

Παρόλα αυτά, η δυσκολία του να βρεθούν ένορκοι για τη δίκη ενός προσώπου για το οποίο όλος ο πλανήτης έχει άποψη –θετική ή αρνητική– είναι ένας σημαντικός παράγοντας. Ειδικοί επισημαίνουν ότι έως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία –που θα πάρει μία με δύο εβδομάδες– οι ένορκοι θα βρεθούν. Όπως λένε, και σε άλλες υποθέσεις, έχουν υπάρξει ένορκοι που έχουν δηλώσει ότι δεν είναι βέβαοι ότι θα είναι αμερόληπτοι, όμως μετά από ερωτήσεις των δικαστών –αν π.χ. μπορούν απλώς να ακολουθήσουν τις οδηγίες του δικαστηρίου– παρέμειναν στο σώμα των ενόρκων.

Επιμένουν οι δικηγόροι του Τραμπ να καθυστερήσει η διαδικασία

Ένα πράγμα ακόμα που μάθαμε –αν και ήταν απολύτως αναμενόμενο– είναι ότι οι δικηγόροι του Τραμπ προσπαθούν και θα συνεχίσουν να προσπαθούν να καθυστερήσουν τη διαδικασία. Άλλωστε αυτή είναι η στρατηγική τους σε όλες τις δίκες του Τραμπ: Να καθυστερήσουν έως τις Προεδρικές εκλογές του επόμενου Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με πηγές του CNN, ακόμα και όταν τελικά ξεκινήσει η δίκη –που αναμένεται να κρατήσει 6 με 8 εβδομάδες– οι δικηγόροι σκοπεύουν να καταθέτουν καθημερινά πολλές ενστάσεις για να καθυστερούν τη διαδικασία.

Η προσπάθεια για καθυστέρηση φάνηκε και στη δικαδικασία επιλογής των ενόρκων, καθώς οι δικηγόροι του Τραμπ ζήτησαν διπλάσιο χρόνο να τους κάνουν ερωτήσεις από το συνηθισμένο –αίτημα που έγινε δεκτό από την έδρα.
Ένα άλλο πράγμα που μάθαμε είναι ότι ο εισαγγελέας ζήτησε να επιβληθεί πρόστιμο 3.000 δολαρίων στον Τραμπ, επειδή παραβίασε την εντολή να μη μιλάει δημόσια για την υπόθεση. Η εντολή δόθηκε ώστε να μην εκφοβίζει –όπως συνηθίζει φυσικά– μάρτυρες. Το πρόστιμο αφορά τρεις αναρτήσεις του στα κοινωνικά δίκτυα –1.000 δολάρια για κάθε ανάρτηση.

Και, τέλος, δεν έγινε δεκτή ως αποδεικτικό στοιχεία η κασέτα, γνωστή ως «Access Hollywood». Οι ένορκοι στη δίκη δε θα τη δουν, όμως η πρωταγωνίστρια της κασέτας, Karen McDougal, ηθοποιός και μοντέλο που φέρεται να είχε σχέση με τον Τραμπ θα καταθέσει.

Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία, American Media, φέρεται να πλήρωσε την Karen McDougal 150.000 δολάρια για λογαριασμό του Τραμπ πέντε μήνες πριν τις εκλογές του 2016 ώστε να μην αποκαλύψει τη σχέση της μαζί του.

Πράγμα που σημαίνει ότι οι δικηγόροι του πρώην Προέδρου πέτυχαν μία νίκη –να μην δείξουν την κασέτα– αλλά και υπέστησαν μία ήττα –να καταθέσει η ηθοποιός και η εισαγγελία να αποδείξει ότι ο Τραμπ συνηθίζει να πληρώνει διάφορες γυναίκες για να μη μιλούν για τις παράνομες σχέσεις που είχαν μαζί του…

ΣΧΕΤΙΚΑ