TikTok: Η «ώρα της αλήθειας» για πώληση των δραστηριοτήτων στις ΗΠΑ πλησιάζει

NEWSROOM
TikTok
TikTok / Φωτογραφία shutterstock

Η ώρα της αλήθειας έφτασε για το TikTok στις ΗΠΑ, καθώς το Κογκρέσο επιταχύνει τις διαδικασίες για την έγκριση νομοσχεδίου με το οποίο αποσκοπεί να αναγκάσει τη μητρική ByteDance του κινεζικού μέσου κοινωνικής δικτύωσης, να εκχωρήσει τα ιδιοκτησιακά της δικαιώματα.

Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Μάικ Τζόνσον σχεδιάζει να συμπεριλάβει τη νομοθεσία για την εκποίηση του TikTok που έχει ήδη εγκριθεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων στο ταχέως εξελισσόμενο πακέτο βοήθειας για την Ουκρανία και το Ισραήλ, το οποίο το σώμα πρόκειται να εγκρίνει το Σάββατο

Η Γερουσία αναμένεται να υιοθετήσει γρήγορα το μέτρο, ενώ από τη μεριά του ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υποσχέθηκε χθες Τετάρτη να το υπογράψει αμέσως.

Εάν εντέλει καταστεί νόμος, το νομοσχέδιο θα επιφέρει σημαντικό πλήγμα στην εφαρμογή ανταλλαγής βίντεο που χρησιμοποιείται από 170 εκατομμύρια Αμερικανούς. Η θέσπισή του θα σηματοδοτούσε επίσης ένα σημαντικό πλήγμα στις έντονες προσπάθειες πίεσης της εταιρείας, ιδίως από τον διευθύνοντα σύμβουλο Shou Chew, ο οποίος τον περασμένο έκανε έναν γύρο επαφών στο Κογκρέσο, αποσκοπώντας να πείσει τη Γερουσία να μην εγκρίνει τη νομοθεσία.

Η γραμμή υπεράσπισης του TikTok

Το TikTok, σε ανάρτηση στο X το βράδυ της Τετάρτης, ανέφερε: «Είναι ατυχές το γεγονός ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων χρησιμοποιεί την κάλυψη της σημαντικής εξωτερικής και ανθρωπιστικής βοήθειας για να περάσει για άλλη μια φορά ένα νομοσχέδιο απαγόρευσης που θα καταπατήσει τα δικαιώματα ελεύθερης έκφρασης 170 εκατομμυρίων Αμερικανών, θα καταστρέψει 7 εκατομμύρια επιχειρήσεις και θα κλείσει μια πλατφόρμα».

Οι υποστηρικτές του νομοσχεδίου ισχυρίζονται ότι η κυβέρνηση της Κίνας χρησιμοποιεί το TikTok ως εργαλείο προπαγάνδας και θα μπορούσε να απαιτήσει από την ByteDance με έδρα το Πεκίνο να μοιραστεί τα δεδομένα των χρηστών των ΗΠΑ, κάτι που που η εταιρεία έχει προηγουμένως αρνηθεί. Η θέσπιση του νομοσχεδίου, ενέχει τον κίνδυνο να προκαλέσει μια νέα αντιπαράθεση με την Κίνα, οι ηγέτες της οποίας τάχθηκαν κατά της πώλησης όταν ο Μπάιντεν πίεσε προηγουμένως την ByteDance το πράξει.

Το κινεζικό μέσο κοινωνικής δικτύωσης έχει απορρίψει το επιχείρημα ορισμένων Αμερικανών βουλευτών ότι το μέτρο αυτό προσπαθεί να σώσει τη δημοφιλή εφαρμογή αναγκάζοντας την κινεζική μητρική εταιρεία να την πουλήσει. Το TikTok δεν έχει εξετάσει το ενδεχόμενο της εκποίησης και έχει δηλώσει ότι η ψήφιση αυτού του νομοσχεδίου θα είχε ως αποτέλεσμα την απαγόρευση της εφαρμογής στις ΗΠΑ.

Ακόμη και αν το νομοσχέδιο καταστεί νόμος, αναμένεται να αντιμετωπίσει ένα κύμα νομικών αμφισβητήσεων από το TikTok και τους υποστηρικτές του. Η εταιρεία σκοπεύει να εξαντλήσει όλες τις νομικές οδούς προτού εξετάσει οποιοδήποτε είδος αποεπένδυσης από την ByteDance, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα.

Απαραίτητες βελτιώσεις για να μην καταπέσει το νομοσχέδιο

Το νομοσχέδιο δίνει στην ByteDance σχεδόν ένα χρόνο για να αποεπενδύσει από το μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

Αυτή η μεγαλύτερη προθεσμία συγκαταλέγεται στις αλλαγές που πρότεινε η πρόεδρος της Επιτροπής Εμπορίου της Γερουσίας Μαρία Κάντγουελ από την πολιτεία της Ουάσινγκτον, η οποία είχε προτείνει βελτιώσεις στο νομοσχέδιο της Βουλής των Αντιπροσώπων, το οποίο όπως είπε, θα μπορούσαν να βοηθήσουν να διασφαλιστεί ότι δεν θα καταπέσει νομικά το νομοσχέδιο.

«Η παράταση της περιόδου εκποίησης είναι απαραίτητη για να διασφαλιστεί ότι υπάρχει αρκετός χρόνος για έναν νέο αγοραστή ώστε να επιτευχθεί μια συμφωνία. Υποστηρίζω αυτή την επικαιροποιημένη νομοθεσία», ανέφερε σε δήλωσή της.

Η νομοθεσία για το TikTok που ψηφίστηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων έχει την στήριξη των υποστηρικτών για την προστασία της ιδιωτικής ζωής των δεδομένων και της εθνικής ασφάλειας που ανησυχούν για τις σωρείες δεδομένων των Αμερικανών χρηστών που ενδεχομένως θα διατεθούν σε μια κινεζική εταιρεία.

Αρνητικοί οι Αμερικανοί

Ωστόσο, μια δημοσκόπηση της Pew Research Center τον περασμένο Δεκέμβριο, έδειξε ότι το 38% των Αμερικανών υποστηρίζει την απαγόρευση του TikTok, από 50% τον Μάρτιο του 2023. Και οι υπολογισμοί των Ρεπουμπλικανών έγιναν πιο δύσκολοι αφότου ο Ντόναλντ Τραμπ, ο πιθανός υποψήφιος του κόμματος για τις φετινές εκλογές, τάχθηκε κατά της απαγόρευσης που είχε υποστηρίξει κατά τη διάρκεια της προεδρίας του.

Από τη μεριά τους, εκείνοι που αντιτίθενται στην απαγόρευση υποστηρίζουν ότι το μέτρο που ψηφίστηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων εμποδίζει το δικαίωμα των Αμερικανών στην ελευθερία του λόγου και κινδυνεύει να βλάψει τον αυξανόμενο αριθμό επιχειρηματιών, ιδιοκτητών επιχειρήσεων και influencers που βασίζονται στην εφαρμογή για τα προς το ζην.

Υπάρχουν και κάποιοι όπως η Κάντγουελ, που εκφράζουν έναν σκεπτικισμό για τις δικαστικές προκλήσεις σχετικά με έναν νόμο που στοχοποιεί μια εταιρεία. Ο γερουσιαστής Ραντ Πολ, Ρεπουμπλικάνος από το Κεντάκι, έχει προβλέψει ότι θα το νομοσχέδιο αυτό θα καταπέσει.

ΣΧΕΤΙΚΑ