Ο Μπιλ Γκέιτς συνεχίζει να κινεί τα νήματα στη Microsoft, παρότι έχει φύγει εδώ και χρόνια

Φώτο: Shutterstock

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Business Insider, ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας κινεί τα νήματα πίσω από την επανάσταση της Microsoft στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης.

Το 2017, λίγο πριν η Microsoft ξεκινήσει συνεργασία με μία σχετικά άγνωστη νεοφυή επιχείρηση, την OpenAI, ο Μπιλ Γκέιτς έστειλε ένα μέμο στο διευθύνοντα σύμβουλο, Σατια Ναντέλλα, και μία μικρή ομάδα ανώτερων στελεχών της εταιρείας.

Σε αυτό προέβλεπε μία νέα τάξη πραγμάτων που θα ερχόταν από αυτό που ο ίδιος αποκαλούσε «πράκτορες τεχνητής νοημοσύνης» - ψηφιακούς προσωπικούς βοηθούς που θα προέβλεπαν κάθε μας θέληση ή ανάγκη. Οι πράκτορες αυτοί θα ήταν πολύ πιο ισχυροί από τη Siri και την Alexa, με τεράστιες γνώσεις και υπερφυσική διαίσθηση.

Τότε, αυτοί που διάβασαν το μέμο του συνιδρυτή της Microsoft το θεώρησαν πολύ προχωρημένο και «εξαιρετικά φουτουριστικό». Μάλιστα, δεν είναι λίγοι αυτοί που κορόιδευαν τη Microsoft και τις προηγούμενες προσπάθειές της να φτιάξει αυτούς τους «πράτορες τεχνητής νοημοσύνης», είτε επρόκειται για τον αποτυχημένο βοηθό του, Office, Clippy, έως το ρατσιστικό chatbot, Tay.

Ελάχιστοι ήταν αυτοί που πίστευαν ότι η επόμενη γενιά αυτών των πρακτόρων θα μεταμόρφωνε τη Microsoft. Σήμερα, όμως, είναι σαφές ότι η μυστική αλληλογραφία του Γκέιτς προέβλεψε το Copilot, το εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης που βοήθησε την εταιρεία να γίνει η πολυτιμότερη εισηγμένη επιχείρηση στον πλανήτη.

Με τη βοήθεια μία βερσιόν του GPT της OpenAI, το Copilot βγήκε πέρυσι στην αγορά ως ένα εργαλείο των προϊόντων της Microsoft που βοηθά τους χρήστες με την προετοιμασία παρουσιάσεων ή την περίληψη συναντήσεων.

Όλα αυτά δεν είναι τυχαία: δημόσια, ο Γκέιτς έχει αποχωρήσει σχεδόν οριστικά από τη Microsoft από το 2021 μετά τις κατηγορίες για ανάρμοστη συμπεριφορά σε γυναίκες εργαζομένους.

Με τις ευλογίες του Γκέιτς οι επενδύσεις στο AI

Όμως, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Business Insider, ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας κινεί τα νήματα πίσω από την επανάσταση της Microsoft στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης. Νυν και πρώην υπάλληλοι αποκαλύπτουν ότι ο Γκέιτς ασχολείται διαρκώς με τη λειτουργία της επιχείρησης – συμβουλεύει για θέματα στρατηγικής, ελέγχει τ απροϊόντα, προσλαμβάνει ανώτατα στελέχη και, ταυτόχρονα, συντηρεί την κρίσιμη σχέση με τον Σαμ Άλτμαν, συνιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο της OpenAI.

Παρότι ο Ναντέλα είναι το δημόσιο πρόσωπο της μεγάλης επιτυχίας της Microsoft στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, ο Μπιλ Γκέιτς είναι αυτός που κινεί τα νήματα από το παρασκήνιο. «Η διοίκηση πάντα προστρέχει στον Γκέιτς για συμβουλές», λέει ανώτατο στέλεχος.

Όταν ο Ναντέλλα ανέλαβε τα ηνία της εταιρείας πριν από μία δεκαετία από τον Στηβ Μπάλλμερ, όλοι θεωρούσαν τη Microsoft ένα δεινόσαυρο της τεχνολογίας. Όμως, ο Ναντέλλα, που εργαζόταν στην εταιρεία από το 1992, στράφηκε στο πρώην αφεντικό του για βοήθεια. Και ζήτησε από τον Μπιλ Γκέιτς να ξοδεύει το 30% ως τεχνικός σύμβουλος, εν μέρει για να δίνει κίνητρο στους εργαζομένους. «Όταν ξέρουν ότι προετοιμάζονται για κάτι που θα δει ο Μπιλ Γκέιτς, κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν», είχε πει.

Το 2020 όταν ο Γκέιτς αποχώρησε από το διοικητικό συμβούλιο, ο Ναντέλλα τον αποθέωσε. Ένα χρόνο μετά όμως πήρε – φαινομενικά – αποστάσεις καθώς ο Γκέιτς έπαιρνε διαζύγιο και η Wall Street Journal αποκάλυπτε ότι αναγκάστηκε να αποχωρήσει, επειδή είχε σχέση με μία υφιστάμενή του.

Τότε πολλές γυναίκες εργαζόμενες στη Microsoft είχαν βγει και έλεγαν ότι ο Γκέιτς τις καλούσε να βγουν μαζί του, ενώ έγιναν γνωστές και οι σχέσεις του με τον καταδικασμένο σεξουαλικό παραβάτη, Τζέφρι Έπστιν, που αργότερα αυτοκτόνησε στη φυλακή.

Όμως, η αλήθεια είναι ότι ο Ναντέλλα συνέχισε να συνεργάζεται μυστικά με τον Μπιλ Γκέιτς, ζητώντας τις συμβουλές και τη γνώση του έως ότου τελικά η Microsoft να είναι σήμερα από δεινόσαυρος ένας από τους σημαντικότεροους παίκτες στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης παγκοσμίως.

ΣΧΕΤΙΚΑ