Βρετανία: Πρίγκιπας Χάρι, Έλτον Τζον και Ελίζαμπεθ Χάρλεϊ μηνύουν μέσα ενημέρωσης για τηλεφωνικές υποκλοπές

NEWSROOM
Βρετανία: Πρίγκιπας Χάρι, Έλτον Τζον και Ελίζαμπεθ Χάρλεϊ μηνύουν μέσα ενημέρωσης για τηλεφωνικές υποκλοπές
AP Images

Ο πρίγκιπας Χάρι έχει ασκήσει αρκετές αγωγές εναντίον βρετανικών μέσων ενημέρωσης.

Τέσσερις εν ενεργεία εκδότες βρετανικών εφημερίδων και μια σειρά άλλων υψηλόβαθμων στελεχών του Τύπου κατονομάζονται σε αγωγή για παραβίαση της ιδιωτικής ζωής που κατατέθηκε από τον πρίγκιπα Χάρι και άλλα δημόσια πρόσωπα κατά του εκδότη της Daily Mail και της Mail on Sunday.

Ο Χάρι, ο μικρότερος γιος του βασιλιά Καρόλου, είναι ένας από τους επτά ενάγοντες που μηνύουν τον όμιλο Associated Newspapers, με κατηγορίες μεταξύ άλλων για υποκλοπή τηλεφωνημάτων και άλλων σοβαρών παραβιάσεων της ιδιωτικής ζωής, παραπτώματα που χρονολογούνται εδώ και 30 χρόνια.

Ο ίδιος και οι άλλοι ενάγοντες, μεταξύ των οποίων ο τραγουδιστής Elton John και οι ηθοποιοί Elizabeth Hurley και Sadie Frost, έχουν κατονομάσει περίπου 70 νυν και πρώην εργαζόμενους της Associated Newspapers, τους οποίους κατηγορούν για συμμετοχή στο παρελθόν σε παράνομη συλλογή πληροφοριών.

Οι Victoria Newton και Tony Gallagher, σημερινοί εκδότες των εφημερίδων του Rupert Murdoch, Sun και Times αντίστοιχα, κατονομάζονται, όπως και ο εκδότης των Sunday Times, Ben Taylor, και της Mail on Sunday, David Dillon.

Οι περιορισμοί στην ταυτοποίησή τους άρθηκαν όταν η Associated Newspapers κατέθεσε τη γραπτή υπεράσπισή της στο Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου, η οποία δημοσιοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη.

Ο εκδότης αρνείται την παράνομη συλλογή πληροφοριών, μέσω τηλεφωνικών υποκλοπών, χρήσης κοριών ή διαρρήξεων, ή την ανάθεση οποιασδήποτε παράνομης πράξης.

Στην υπεράσπισή του, χαρακτήρισε τους ισχυρισμούς «προσβολή για … τους σκληρά εργαζόμενους επαγγελματίες δημοσιογράφους», των οποίων η φήμη και η ακεραιότητα έχουν «αδίκως συκοφαντηθεί».

«Οι εν λόγω ιστορίες, πολλές από τις οποίες δημοσιεύθηκαν πριν από 20 ή περισσότερα χρόνια και δεν αποτέλεσαν αντικείμενο οποιασδήποτε καταγγελίας εκείνη την εποχή, ήταν προϊόν υπεύθυνης δημοσιογραφίας που βασίστηκε σε νόμιμες πηγές», δήλωσε εκπρόσωπος της Associated.

Η News UK, θυγατρική της News Corp του Murdoch, αρνήθηκε να σχολιάσει.

Αρκετοί όμιλοι εμπλέκονται στην υπόθεση

Ο Νιούτον, συντάκτης της Daily Mail για τη σόουμπιζ στις αρχές της δεκαετίας του 2000, κατονομάζεται επίσης σε ξεχωριστή, μακροχρόνια δικαστική διαμάχη εναντίον της News Group Newspapers (NGN), του εκδότη της Sun και της News of the World, η οποία έκλεισε το 2011.

Το σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών εμφανίστηκε πριν από μια δεκαετία και πυροδότησε δημόσια έρευνα για τη δεοντολογία του Τύπου και αρκετές ποινικές δίκες.

Ο Χάρι έχει ασκήσει αρκετές αγωγές εναντίον βρετανικών μέσων ενημέρωσης στο πλαίσιο της «αποστολής» του να εκκαθαρίσει στελέχη και συντάκτες τους οποίους κατηγορεί ότι διαδίδουν ψέματα και εισβάλλουν στις ζωές των ανθρώπων.

Ο πρίγκιπας κατηγορεί τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης για τον θάνατο της μητέρας του πριγκίπισσας Νταϊάνα σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα το 1997 και έχει κατηγορήσει τις βρετανικές εφημερίδες για εχθρικές και ρατσιστικές επιθέσεις εναντίον της Αμερικανίδας συζύγου του Μέγκαν, τις οποίες ανέφεραν ως λόγο στην απόφασή τους να εγκαταλείψουν τα βασιλικά καθήκοντα και να μετακομίσουν στην Καλιφόρνια τον Μάρτιο του 2020.

Τον Φεβρουάριο, ο Χάρι αποδέχτηκε μια σημαντική αποζημίωση για να διευθετήσει την υπόθεσή του κατά της Mirror Group Newspapers (MGN) -εκδότριας των εφημερίδων Daily Mirror, Sunday Mirror και Sunday People- έχοντας γίνει το πρώτο μέλος της βασιλικής οικογένειας που δίνει κατάθεση εδώ και 130 χρόνια.

Θα μπορούσε να επιστρέψει στο εδώλιο του μάρτυρα το επόμενο έτος, εάν η αγωγή του κατά της NGN οδηγηθεί σε δίκη.

ΣΧΕΤΙΚΑ