Σαρώνει η τεχνητή νοημοσύνη – H αξία της Nvidia ξεπέρασε της Apple

Το λογότυπο της Nvidia στις κεντρικές εγκαταστάσεις στις ΗΠΑ / Φωτογραφία: Shutterstock

Τον περασμένο Φεβρουάριο, η αξία της Nvidia διαμορφωνόταν «μόλις» στα 2 τρισεκατομμύρια ευρώ.

Η αξία της Nvidia ξεπέρασε τα τρία τρισεκατομμύρια δολάρια, γεγονός που σημαίνει ότι η αξία του κολοσσού των ημιαγωγών ξεπέρασε ακόμα και την αξία της Apple, καταλαμβάνοντας τη δεύτερη θέση στις πολυτιμότερες εταιρείες του πλανήτη με βάση τη χρηματιστηριακή τους αξία.

Ειδικά, την Τετάρτη, η μετοχή της εταιρείας στη Wall Street ενισχύθηκε κατά 5% στα 1.224 δολάρια.

Η μετοχή της Nvidia έχει καταγράψει εντυπωσιακή άνοδο από τις αρχές της χρονιάς, επειδή οι επενδυτές ποντάρουν στο γεγονός ότι η εταιρεία θα καταφέρει να είναι από τους μεγάλους νικητές στην ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης.

Πλέον, η χρηματιστηριακή της αξία είναι δεύτερη μετά τη Microsoft, άλλον έναν πολύ σημαντικό παίκτη στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης χάρη στις επενδύσεις που έκανε στην κατασκευάστρια του Chat GPT, την OpenAI.

Τον περασμένο Φεβρουάριο, η αξία της Nvidia διαμορφωνόταν «μόλις» στα 2 τρισεκατομμύρια ευρώ. Έκτοτε η εταιρεία ξεκίνησε ένα μεγάλο πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών δίνοντας νέα ώθηση στην τιμή της.

Στη συνέχεια, εξέδωσε νέες μετοχές σε αναλογία ένα προς δέκα, γεγονός που θα αυξήσει εκ νέου τις μετοχές που διαπραγματεύονται και θα μειώσει την τιμή τους. Αυτό, όμως, λένε, οι ειδικοί απλά θα ανανεώσει το ενδιαφέρον για την τιμή της μετοχής, που εκτιμάται ότι θα συνεχίσει την ανοδική της πορεία.

«Κλειδί» για την τεχνητή νοημοσύνη η Nvidia

Η Nvidia ιδρύθηκε το 1993 και έγινε γνωστή για την κατασκευή ημιαγωγών για υπολογιστές για γραφικά, ειδικά για τα παιχνίδια.

Πολύ πριν την επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης, άρχισε να προσθέτει χαρακτηριστικά στα τσιπάκια της, τα οποία βοηθούν τις μηχανές να μαθαίνουν – και όλα βοήθησαν στη ραγδαία άνοδο της τιμής της μετοχής και, κατά συνέπεια, της αξίας της εταιρείας.

Πλέον, η Nvidia θεωρείται εταιρεία – κλειδί για το πώς θα εξελιχθεί η τεχνολογία της τεχνητής νοημοσύνης που επεκτείνεται στον επιχειρηματικό κόσμοκαι θεωρείται από πολλούς «η επόμενη βιομηχανική επανάσταση».

Η εκρηκτική άνοδος της εταιρείας φαίνεται και από τις πωλήσεις της που έφτασαν τα 26 δισεκατομμύρια δολάρια κατά το τρίμηνο που ολοκληρώθηκε στις 28 Απριλίου – νούμερο τριπλάσιο σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα της προηγούμενης χρονιάς και αυξημένο κατά 18% από το προηγούμενο τρίμηνο.

Η αλήθεια είναι ότι η αισιοδοξία για την εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης βρίσκεται πίσω από το ράλι των μετοχών την προηγούμενη χρονιά, που έστειλε τους δείκτες, S&P 500 και Nasdaq της αμερικανικής αγοράς σε ιστορικά υψηλά.

Η Apple, από την άλλη, φάνηκε να χάνει το τρένο της ανάπτυξης και οι πωλήσεις κινήθηκαν σταθεροποιητικά. Ωστόσο, τις πιο πρόσφατες εβδομάδες, οι μετοχές της έχουν ενισχυθεί, καθώς υπάρχει αισιοδοξία για το πώς η κολοσσιαία τεχνολογική εταιρεία θα ενσωματώσει την τεχνητή νοημοσύνη στα προϊόντα της.

ΣΧΕΤΙΚΑ