Έλον Μασκ και Τεχνητή Νοημοσύνη στις κορυφαίες απειλές για τη φήμη των brands -Τι αποκαλύπτει νέα έρευνα

NEWSROOM
Έλον Μασκ
Φωτογραφία: Shutterstock

O Έλον Μασκ και η Τεχνητή νοημοσύνη είναι οι δύο μεγαλύτεροι κίνδυνοι για το «Brand name» επιχειρήσεων, σύμφωνα με παγκόσμια έρευνα.

Η σύνδεση με τον πολυεκατομμυριούχο σύμβουλο της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ, Έλον Μασκ, και η κακή χρήση της τεχνητής νοημοσύνης είναι από τους πιο σίγουρους τρόπους με τους οποίους οι εταιρείες μπορούν να βλάψουν το εμπορικό τους σήμα, κοινώς το «brand name» τους, σύμφωνα με μια νέα έρευνα που συμμετείχαν περισσότεροι από 100 κορυφαία στελέχη στον τομέα των δημοσίων σχέσεων.

Τα ευρήματα αυτά προκύπτουν από μια εκτίμηση που διενεργήθηκε από το Global Risk Advisory Council, του οποίου προήδρευσε η επικεφαλής της αμερικανικής διοίκησης μικρών επιχειρήσεων επί προεδρίας Τζο Μπάιντεν, Ιζαμπέλ Γκούζμαν.

Σε δήλωσή του, ο Μπρετ Μπρούεν του Global Situation Room, της εταιρείας δημοσίων σχέσεων με έδρα την Ουάσιγκτον που ανέθεσε την έρευνα, δήλωσε ότι ο «δείκτης κινδύνου φήμης» του συμβουλίου περιέχει μια «ξεκάθαρη προειδοποίηση» για τους διευθύνοντες συμβούλου των επιχειρήσεων, μεταδίδει η Guardian.

Σε κίνδυνο όποιος εμπλέκεται με τον Μασκ

«Σχεδόν το 30% μιας ομάδας 117 μελών που προέρχονται από 17 διαφορετικές χώρες και 58 βιομηχανίες - μεταξύ των οποίων πρώην αρχηγοί κρατών και αξιωματούχοι των ΗΠΑ -ανέφεραν ότι η ευθυγράμμιση με τον Μασκ ή η στοχοποίησή του δημιουργούσε την ισχυρότερη δυνατή πιθανότητα να τεθεί υπό αυξημένο έλεγχο».

Ο Μασκ, ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, δώρισε μέρος της περιουσίας του για την επιτυχή πορεία του Τραμπ για μια δεύτερη προεδρία τον Νοέμβριο.

Αφού ο Τραμπ επέστρεψε στο Οβάλ Γραφείο τον Ιανουάριο, ο Μασκ επέβλεψε τις αιφνίδιες περικοπές του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού και του προσωπικού που επιβλέπονται από το λεγόμενο «τμήμα κυβερνητικής αποτελεσματικότητας» (DOGE) του προέδρου, δίνοντάς του αυτό που η Γκουζμάν περιέγραψε ως «αμφιλεγόμενη πανταχού παρούσα στο τοπίο των μέσων ενημέρωσης».

Η παρατήρηση αυτή συνάδει με ορισμένες δημοσκοπήσεις της κοινής γνώμης που υποδηλώνουν έντονη αποδοκιμασία του έργου που έχει κάνει ο Μασκ για τον Τραμπ. Μια δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Quinnipiac που δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο και η οποία έδειξε ότι το 60% των ψηφοφόρων βλέπει με κακό μάτι τον τρόπο με τον οποίο ο επιχειρηματίας και το DOGE «αντιμετωπίζουν τους εργαζόμενους που απασχολούνται από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση». Η μετοχή της Tesla κατρακύλησε εν μέσω των αντιδράσεων. Και στη συνέχεια υπήρξαν αναφορές ότι ο Μασκ θα απομακρυνθεί σταδιακά από την εξέχουσα θέση του εντός της κυβέρνησης Τραμπ.

«Ο αντίκτυπος της σύνδεσης με σημαίνοντα πρόσωπα στο σημερινό έντονα διχασμένο περιβάλλον δεν μπορεί να υποτιμηθεί, ειδικά με έναν βαθιά πολωτικό ηγέτη όπως ο … Μασκ», έγραψε η Γκούζμαν σε μια περίληψη των ευρημάτων της έρευνας.

Ο κίνδυνος της Τεχνητής Νοημοσύνης

Ωστόσο, μια ακόμη μεγάλη απειλή για τα brand name επιχειρήσεων ήταν η εμπλοκή τους με τη «δημιουργία deepfakes, παραπληροφόρηση, μεροληπτική λήψη αποφάσεων ή ανήθικες εφαρμογές που προκαλούν ζημιά ή χειραγωγούν τη δημόσια γνώμη», σύμφωνα με την έρευνα. Η προσέλκυση αυτού του είδους της κάλυψης φέρεται να θεωρήθηκε «ως η πιο πιθανή για να κερδίσουν αρνητική προσοχή οι διαδικτυακές ειδήσεις», προστίθεται στην έρευνα.

Ένα ανώνυμο μέλος του συμβουλίου φέρεται να δήλωσε: «Η έρευνα για το διαδίκτυο είναι πολύ σημαντική. Η τεχνητή νοημοσύνη, εάν δεν γίνει κατανοητή ή δεν τεθεί υπό σωστή διαχείριση στις εταιρείες, μπορεί να έχει απίστευτα αρνητικά αποτελέσματα που μπορεί να μην είναι αναστρέψιμα».

Ένας από τους εμπειρογνώμονες της ομάδας σημείωσε ότι οι οργανισμοί στις μέρες μας πρέπει να θεωρούν τις πολιτικές ΑΙ εξίσου τυπικές και ουσιαστικές με κάθε άλλη πτυχή της λειτουργίας μιας επιχείρησης.

Η ανατροπή των πρωτοβουλιών για την ποικιλομορφία, την ισότητα και την ένταξη (DEI) με στόχο «τη διασφάλιση δίκαιης μεταχείρισης και πλήρους συμμετοχής για όλα τα άτομα» χαρακτηρίστηκε ως ο τρίτος κορυφαίος κίνδυνος των εμπορικών σημάτων.

Η κυβέρνηση Τραμπ έχει προχωρήσει πολύ επιθετικά στην κατάργηση τέτοιων μέτρων εντός της κυβέρνησης, του στρατού και πέραν αυτού, συμπεριλαμβανομένου του Χάρβαρντ, όπου ο Λευκός Οίκος πρόσφατα διέκοψε περισσότερα από 2 δισ. δολάρια σε ομοσπονδιακή χρηματοδότηση της έρευνας, αφού το πανεπιστήμιο αρνήθηκε να τερματίσει τα προγράμματα συμπερίληψης τα οποία ο Αμερικανός πρόεδρος πολεμά ως μέρος της Woke ατζέντας.

ΣΧΕΤΙΚΑ