Μπιλ Γκέιτς: Τα 3 επαγγέλματα που θα επιβιώσουν από την Τεχνητή Νοημοσύνη -Και αυτοί είναι οι λόγοι

NEWSROOM
Μπιλ Γκέιτς
Φωτογραφία: Shutterstock

Η άνοδος της Tεχνητής Nοημοσύνης δεν αποτελεί πλέον ένα φουτουριστικό φαντασίωμα. συμβαίνει τώρα και αναδιαμορφώνει τις βιομηχανίες με έναν άνευ προηγουμένου ρυθμό.

Ενώ κάποιοι τη βλέπουν ως ένα επαναστατικό εργαλείο, άλλοι φοβούνται την επικείμενη καταστροφή λόγω μαζικής απώλειας θέσεων εργασίας. Και σύμφωνα με τον δισεκατομμυριούχο της τεχνολογίας, Μπιλ Γκέιτς, αυτοί οι φόβοι ίσως να μην είναι εντελώς αβάσιμοι. Ο Γκέιτς έχει προειδοποιήσει ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη θα καταστήσει πολλές θέσεις εργασίας απαρχαιωμένες τα επόμενα χρόνια, αυτοματοποιώντας ρόλους σε πολλούς τομείς. Ωστόσο, εν μέσω της αβεβαιότητας, έχει εντοπίσει τρία επαγγέλματα που πιθανότατα θα επιβιώσουν από την επανάσταση της Τεχνητής Νοημοσύνης — τουλάχιστον προς το παρόν.

Τα 3 επαγγέλματα που δεν μπορεί -ακόμη- να αντικαταστήσει η Τεχνητή Νοημοσύνη

1.Προγραμματιστές: Οι αρχιτέκτονες της Τεχνητής Νοημοσύνης
Ειρωνικά, οι ίδιοι οι άνθρωποι που δημιουργούν και βελτιστοποιούν τα συστήματα Τεχνητής Νοημοσύνης είναι αυτοί που θα διατηρήσουν για περισσότερο χρόνο τις θέσεις τους. Ο προγραμματισμός απαιτεί πολύπλοκη σκέψη, δημιουργικότητα και την ικανότητα να επιλύονται προβλήματα — στοιχεία που η AI δεν μπορεί ακόμη να αναπαράγει πλήρως.

Διαβάστε επίσης: Ο Μπιλ Γκέιτς αποκάλυψε τι κρύβεται πίσω από την επιτυχία του -Η εξομολόγηση για τα παιδικά του χρόνια

2. Ειδικοί στην ενέργεια: Ο τομέας της ενέργειας είναι υπερβολικά ευρύς και περίπλοκος για να τον διαχειριστεί μόνο του ένα σύστημα Τεχνητής Νοημοσύνης. Είτε πρόκειται για το πετρέλαιο, την πυρηνική ενέργεια ή τις ανανεώσιμες πηγές, οι ειδικοί του κλάδου είναι απαραίτητοι για να διαχειριστούν κανονιστικά πλαίσια, να σχεδιάσουν βιώσιμες λύσεις και να αντιμετωπίσουν τη μη προβλέψιμη φύση της παγκόσμιας ζήτησης ενέργειας.

Ο Γκέιτς υποστηρίζει ότι, ενώ η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να συνεισφέρει στην ανάλυση και την αποδοτικότητα, η ανθρώπινη εξειδίκευση είναι αναντικατάστατη στη λήψη αποφάσεων και στη διαχείριση κρίσεων. Προς το παρόν, οι επαγγελματίες του τομέα της ενέργειας παραμένουν απαραίτητοι.

3. Βιολόγοι: Οι βιολόγοι -ιδιαίτερα στον τομέα της ιατρικής έρευνας και της επιστημονικής ανακάλυψης- βασίζονται στη δημιουργικότητα, τη διαίσθηση και την κριτική σκέψη· χαρακτηριστικά που η Τεχνητή Νοημοσύνη εξακολουθεί να δυσκολεύεται να αναπαράγει.

Παρόλο που η AI μπορεί να αναλύει τεράστιες ποσότητες δεδομένων και να συμβάλλει στη διάγνωση ασθενειών, της λείπει η ικανότητα να διατυπώνει επαναστατικές υποθέσεις ή να κάνει διαισθητικά άλματα στην έρευνα — διαδικασίες που είναι συχνά κρίσιμες για την επιστημονική πρόοδο. Οι επιστήμονες χρειάζονται φαντασία, επιμονή και την ικανότητα να αμφισβητούν τα υπάρχοντα μοντέλα, κάτι που δεν μπορεί να προσφέρει ένα λογισμικό.

ΣΧΕΤΙΚΑ