Ο Έλον Μασκ αποκαλύπτει: Αυτοί είναι οι εξυπνότεροι άνθρωποι που έχω γνωρίσει -Δισεκατομμυριούχοι και οι δύο
Σε πρόσφατη συνέντευξή του στο podcast «Verdict with Ted Cruz», ο Έλον Μασκ κλήθηκε να απαντήσει σε ένα ασυνήθιστο ερώτημα: ποιος είναι ο πιο έξυπνος άνθρωπος που έχει γνωρίσει;
Ο επικεφαλής της Tesla και της SpaceX δεν αρκέστηκε σε ένα όνομα, αλλά αναφέρθηκε σε δύο ισχυρούς παράγοντες της τεχνολογικής βιομηχανίας. Και οι δύο δισεκατομμυριούχοι. Πρόκειται για τους Λάρι Έλισον (ιδρυτής της αμερικανικής εταιρείας λογισμικού Oracle) καιΛάρι Πέιτζ (πρώην διευθύνων σύμβουλος της Google).
«Ο Λάρι Έλισον είναι εξαιρετικά έξυπνος. Είναι σίγουρα ένας από τους πιο ευφυείς ανθρώπους», ανέφερε χαρακτηριστικά. Όσον αφορά τον Πέιτζ, πρόσθεσε: «Υπάρχουν πολλοί που είναι πολύ έξυπνοι – και ο Λάρι είναι ένας από αυτούς». Παράλληλα, έκανε και σύντομη αναφορά στον Τζεφ Μπέζος, αναγνωρίζοντας ότι έχει καταφέρει «πολλά δύσκολα και σημαντικά πράγματα».
Διαβάστε επίσης: Μια άγνωστη ιστορία για τους πέντε πλουσιότερους ανθρώπους του πλανήτη -Αυτό είναι το μότο της ζωής τους
Επένδυση εμπιστοσύνης από τον Λάρι Έλισον
Η αναφορά στον ιδρυτή της Oracle, Λάρι Έλισον, συνοδεύεται από συγκεκριμένη επιχειρηματική ιστορία. Το 2018, σε μια περίοδο όπου η Tesla αντιμετώπιζε σοβαρές προκλήσεις λόγω του επίμαχου tweet του Μασκ για πιθανή ιδιωτικοποίηση της εταιρείας, ο Έλισον προχώρησε σε επένδυση ύψους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων, αγοράζοντας μετοχές της Tesla και συμμετέχοντας στο διοικητικό συμβούλιο. Πρόκειται για μια κίνηση υψηλού ρίσκου, η οποία όμως ενίσχυσε την αξιοπιστία της Tesla σε μια στιγμή αβεβαιότητας και έστειλε σαφές σήμα στήριξης προς τον Μασκ.
Η ιδεολογική ρήξη με τον Λάρι Πέιτζ
Από την άλλη, η σχέση του Μασκ με τον Λάρι Πέιτζ, συνιδρυτή της Google, είχε αρχικά θετικό χαρακτήρα. Οι δύο τους διατηρούσαν φιλικές σχέσεις και συχνές επαφές, με κοινό ενδιαφέρον για την τεχνολογική πρόοδο και τη μελλοντική πορεία της ανθρωπότητας.
Ωστόσο, διαφορετικές προσεγγίσεις στην τεχνητή νοημοσύνη οδήγησαν σε απομάκρυνση. Ο Μασκ υποστήριξε την ανάγκη για ρυθμιστικό πλαίσιο, σε αντίθεση με τη στάση του Πέιτζ, την οποία χαρακτήρισε «επιπόλαιη». Το ρήγμα αυτό αποτέλεσε καταλυτικό παράγοντα για την ίδρυση της OpenAI ως εναλλακτικής προσέγγισης απέναντι στο DeepMind της Google.
Παρά την απομάκρυνση, παραμένει χαρακτηριστική μια δήλωση του Πέιτζ το 2014, όταν είχε πει ότι, αν του συνέβαινε κάτι, θα ήθελε η περιουσία του να περάσει στον Έλον Μασκ, λόγω της δέσμευσής του σε έργα με μακροπρόθεσμο αντίκτυπο.