Λάμβανε εξαψήφιο μισθό, αλλά τα παράτησε όλα -Αυτός ο 29χρονος εξηγεί πως βρέθηκε από τους υπολογιστές... στα ζυμάρια

NEWSROOM
Ο Γιάκομπ Κούπερ από το Μπρούκλιν
Ο Γιάκομπ Κούπερ από το Μπρούκλιν / Φωτογραφία: Instagram

Ο Γιάκομπ Κούπερ από το Μπρούκλιν είναι μόλις 29 ετών, αλλά η επαγγελματική του πορεία έχει ήδη αλλάξει ριζικά. Μέχρι πρόσφατα εργαζόταν στην τεχνολογία, με ετήσιο εισόδημα 120.000 δολαρίων ως συνιδρυτής και τεχνικός διευθυντής (CTO) μιας εταιρείας τεχνητής νοημοσύνης.

Το 2024 όμως, έπειτα από χρόνια έντονου άγχους και επαγγελματικής εξουθένωσης, αποφάσισε να αφήσει πίσω του την ασφαλή καριέρα του για να ξεκινήσει κάτι δικό του και πιο δημιουργικό.

Στροφή... καριέρας

Η έμπνευση ήρθε τυχαία: ο Κούπερ θυμήθηκε τα Bagel Bites που αγαπούσε ως παιδί και σκέφτηκε πως θα μπορούσε να τα αναβαθμίσει. Άρχισε να πειραματίζεται στην κουζίνα του με συνταγές για πίτσα bagels, χρησιμοποιώντας βιβλία μαγειρικής, φόρουμ του Reddit και δεκάδες διαδικτυακά βίντεο. Έπειτα από αμέτρητες δοκιμές -περισσότερα από 40.000 bagels, όπως υπολογίζει ο ίδιος- βρήκε τη συνταγή που τον ικανοποιούσε.

bagel

Τον Ιανουάριο του 2025 ίδρυσε επίσημα την επιχείρησή του, την Pizzabagel.nyc, με αρχική επένδυση από προσωπικές αποταμιεύσεις και χρήματα που εξασφάλισε πουλώντας μέρος των μετοχών του στην πρώην εταιρεία του. Η επιχείρηση δραστηριοποιείται σε pop-up εκδηλώσεις, αγορές παραγωγών και catering, προσφέροντας έξι γεύσεις —από κλασικό τυρί και πεπερόνι έως ρικότα, buffalo dip και πικάντικη βότκα.

Οι πωλήσεις φαίνεται να τον δικαιώνουν

Η ανταπόκριση του κοινού ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Μέσα στους πρώτους μήνες η Pizzabagel.nyc άρχισε να αυξάνει σταθερά τις πωλήσεις της, φτάνοντας τον Ιούλιο περίπου τα 10.000 δολάρια και τον Σεπτέμβριο τα 20.000 δολάρια, ποσό που κάλυψε πλήρως τα μηνιαία έξοδα της επιχείρησης. Ο Κούπερ επανεπένδυσε το κέρδος των 5.000 δολαρίων πίσω στην εταιρεία, συνεχίζοντας χωρίς να λαμβάνει μισθό.

επιχειρηματική ιδέα

Παρότι εργάζεται έως και 90 ώρες την εβδομάδα, ο Κούπερ λέει πως δεν αισθάνεται εξουθένωση, το αντίθετο μάλιστα. «Αν και δουλεύω όσο σκληρά όσο ποτέ, κάθε φορά που κάποιος δοκιμάζει τα bagels και επιστρέφει για περισσότερα, νιώθω ότι άξιζε ο κόπος», λέει.

Ο καιρός αποτελεί τον μεγαλύτερο αστάθμητο παράγοντα, αφού μια βροχερή μέρα μπορεί να μειώσει τις πωλήσεις στο μισό. Παρ’ όλα αυτά, ο Κούπερ παραμένει αισιόδοξος και ήδη σχεδιάζει την επόμενη φάση της επιχείρησής του: να μπει στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, ιδανικά πριν από τα 30ά του γενέθλια.

«Δεν προσπαθώ να εξαναγκάσω την επιχείρηση να πετύχει», λέει. «Αν βλέπω ότι υπάρχει ενδιαφέρον και προοπτική, θα συνεχίσω. Αν όχι, ξέρω ότι μπορώ πάντα να επιστρέψω στην τεχνολογία».

Πηγή: CNBC

ΣΧΕΤΙΚΑ