Έρευνα για ακτινοβολία σε κινητά Apple και Samsung

Η Ομοσπονδιακή Αρχή Τηλεπικοινωνιών των Ηνωμένων Πολιτειών ανακοίνωσε ότι ξεκινά έρευνα για κάποια έξυπνα τηλέφωνα της Apple και της Samsung, τα οποία φέρεται να εκπέμπουν μεγαλύτερες ποσότητες ακτινοβολίας σε σχέση με τα επιτρεπόμενα όρια της αρχής.

Την είδηση μετέδωσε αρχικά η εφημερίδα, Chicago Tribune, τονίζοντας ότι υπό έλεγχο βρίσκονται τα μοντέλα της Apple, iPhone 7 και iPhone 8, καθώς και τα μοντέλα της Samsung, Galaxy S8, Galaxy S9 και Galaxy J3, τα οποία βρέθηκε να εκπέμπουν ακτινοβολια μεγαλύτερη από τα επιτρεπόμενα όρια των αμερικανικών αρχών.

Τα υψηλά επίπεδα ακτινοβολιας μετρήθηκαν σε τεστ που έγινε με τα συγκεκριμένα τηλέφωνα σε απόσταση 2 χιλιοστών από το ανθρώπινο σώμα – ουσιαστικά δηλαδή όταν ένας χρήστης κρατάει ένα τηλέφωνο στο αυτί του ή όταν έχει το έξυπνο κινητό του στην τσέπη του. Η Chicago Tribune σημειώνει ότι οι δοκιμές έγιναν σε 11 τηλέφωνα μεταξύ των εκατοντάδων που είναι διαθέσιμα στην αγορά.

Οι κίνδυνοι για την υγεία σε σχέση με τη ακτινοβολία που απελευθερώνουν τα έξυπνα τηλέφωνα δεν είναι ακόμα γνωστοί ούτε έχει επιβεβαιωθεί αν υπάρχουν. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι τα μικρά παιδιά και οι έφηβοι είναι πιο εκτεθειμένοι στην ακτινοβολία από τα κινητά σε σχέση με τους ανθρώπους σε μεγαλύτερες ηλικίες, την ώρα που η χρήση τους είναι πάρα πολύ κοινή σχεδόν σε όλες τις ηλικίες.

Απαντώντας, εκπρόσωπος της Apple δήλωσε στην Chicago Tribune ότι τα αποτελέσματα του τεχνολογικού κολοσσού από τις δοκιμές είναι διαφορετικά. Από την πλευρά της και η Samsung απάντησε ότι «οι συσκευές της Samsung που πωλούνται στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι συμβατές με τις απαιτήσεις της Ομοσπονδιακής Αρχής Τηλεπικοινωνιών. Οι συσκευές μας έχουν ελεγχθεί με τα ίδια πρωτόκολλα που χρησιμοποιούνται από τη συγκεκριμένη βιομηχανία σε ολόκληρη τη χώρα».

Οι αρμόδιες αρχές δεν έκαναν κάποια ανακοίνωση, όμως το εργαστήριο που διεξήγαγε την έρευνα για λογαριασμό της εφημερίδας, Chicago Tribune, είναι πιστοποιημένο από τις αρμόδιες αμερικανικές υπηρεσίες.

ΣΧΕΤΙΚΑ