Η μάχη του Πεκίνου για την επικράτηση στην τεχνολογία χάθηκε…

Κίνα/ Φωτογραφία AP

Στο Πεκίνο είναι έξαλλοι: Η Κινεζική κυβέρνηση ξέρει πολύ καλά ότι χάνει τη μάχη για το μέλλον της τεχνολογίας. Μία μάχη που θα μπορούσε να αλλάξει οριστικά την παγκόσμια θέση της Κίνας.

Οι ημιαγωγοί είναι οι «μικροσκοπικοί εγκέφαλοι» που κινητοποιούν τον κόσμο της τεχνολογίας, από αυτοκίνητα και κινητά έως μαχητικά αεροπλάνα και προχωρημένα πυραυλικά συστήματα. Είναι τόσο περίπλοκοι που καμία χώρα δεν μπορεί να παράξει ένα τσιπ από μόνη της.

Για χρόνια, αυτό θεωρούνταν καλό, καθώς οι κυβερνήσεις γνώριζαν ότι η τεχνολογία δεν είναι ένα μοναχικό παιχνίδι και ότι η πρόοδος ισχύει για όλον τον κόσμο. Η παραδοχή αυτή ενέχει και τον εξής κίνδυνο: οποιαδήποτε επίθεση στην παγκόσμια αλυσίδα ημιαγωγών μπορεί να παραλύσει ολόκληρο τον κόσμο.

Ωστόσο, όλα αυτά άλλαξαν όταν ξέσπασε ο τεχνολογικός ψυχρός πόλεμος ανάμεσα στην Κίνα και τις ΗΠΑ/ και σε αυτόν τον πόλεμο, οι ημιαγωγοί είναι το όπλο.

Τα τελευταία χρόνια, η Κίνα ξόδεψε δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια για να ανταγωνιστεί τις μεγάλες εταιρείες κατασκευής ημιαγωγών σε μία μάχη που εντάθηκε σημαντικά κατά την προεδρία του Σι Ζινπίνγκ.

Όμως, η ανάπτυξη σταμάτησε. Μία από τις κατασκευάστριες εταιρείες ημιαγωγών της χώρας, η Tsinghua Unigroup, χρεοκόπησε. Οι επικεφαλής της βρίσκονται στη δίνη μία δικαστικής μάχης αντιμέτωποι με κατηγορίες διαφθοράς. Και οι ΗΠΑ μπλοκάρουν την πρόσβαση της Κίνας στις τεχνολογίες που αποτελούν τη βάση της κατασκευής τσιπ.

Το Πεκίνο γνωρίζει πολύ καλά ότι ο έλεγχος της παραγωγής των εξελιγμένων μικροτσίπ δε θα προσφέρει μόνο οικονομικά κέρδη, αλλά θα αυξήσει και τη γεωπολιτική επιρροή του Πεκίνου.

Οι ΗΠΑ, από την πλευρά τους, γνωρίζουν ότι αν επιτρέψουν στην Κίνα να ελέγξει την παραγωγή προηγμένων μικροτσίπ, τότε θα της παραχωρήσουν ένα σημαντικό εργαλείο στην προσπάθειά της να εξελιχθεί ως η μεγαλύτερη υπερδύναμη στον πλανήτη.

Η μεγαλύτερη εταιρεία ημιαγωγών της Κίνας, η Semiconductor Manufacturing International Corporation, ισχυρίζεται όρι μπορεί να κατασκευάζει τσιπ μεγέθους 7 nm, νούμερο το οποίο οι αναλυτές αμφισβητούν. Από την άλλη, η Samsung και η TSMC έχουν επιτύχει αυτόν το στόχο εδώ και τουλάχιστον τέσσερα χρόνια.

Όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί, είναι αδύνατο να γίνει κάτι επαναστατικό στην τεχνολογία των ημιαγωγών, χωρίς στήριξη από αμερικανικές βιομηχανίες ή από εταιρείες χωρών της Ανατολικής Ασίας, οι οποίες συνεργάζονται με τις ΗΠΑ.

Βέβαια, το ερώτημα είναι γιατί η Κίνα έχει ανάγκη τα τσιπ. Η απάντηση είναι σχετικά απλή. Η Κίνα είναι μία τεράστια οικονομία, αλλά δεν είναι πλούσια. Το κατά κεφαλήν εισόδημα είναι αρκετά χαμηλό. Και η κυβέρνηση προσπαθεί εδώ και μία δεκαετία να αυξήσει το ΑΕΠ με την ανάπτυξη έργων υποδομής που χρηματοδοτήθηκαν με τεράστιο δανεισμό, αφήνοντας τη χώρα με αμέτρητες καταχρεωμένες εταιρείες – ζόμπι και πόλεις – φαντάσματα.

Για να αποφύγει να πέσει στην παγίδα του μεσαίου εισοδήματος, η Κίνα πρέπει να αποκτήσει εταιρείες με υψηλή αξία. Με άλλα λόγια χρειάζεται τεράστιες επικερδής επιχειρήσεις όπως ο χρεωμένος πολίτης χρειάζεται αύξηση στο εισόδημά του.

Από το 2012 που ο Σι έγινε Πρόεδρος της Κίνας, η κυβέρνηση έχει ξοδέψει πάνω από 100 δισεκατομμύρια δολάρια στην ανάπτυξη ημιαγωγών. Όμως, τα αποτελέσματα είναι πενιχρά.

Το πενταετές σχέδιο του Σι Ζινπίνγκ προβλέπει ότι έως το 2025, η τοπική βιομηχανία θα καλύπτει το 70% των αναγκών της χώρας σε ημιαγωγούς. Τοπικά μέσα υποστηρίζουν ότι αυτή τη στιγμή η Κίνα καλύπτει το 30% των αναγκών της από την τοπική βιομηχανία, όμως οι ειδικοί εκτιμούν ότι το ποσοστό αυτό δεν ξεπερνά το 16% και, ενδεχομένως, να είναι και αρκετά χαμηλότερο.

ΣΧΕΤΙΚΑ