Τηλεοπτική «πειρατεία»: Μια «επιχείρηση» με ετήσια έσοδα 2 δισ. δολάρια και κόστος στην παγκόσμια οικονομία 71 δισ.

Φωτογραφία: Shutterstock

Πλέον η πειρατεία εξελίχθηκε και έχει προσθέσει στο ρεπερτόριο της και παράνομες υπηρεσίες streaming.

Από τότε που το παραδοσιακό Hollywood μπήκε στα «χωράφια» του Netflix αγωνίζεται να βγάλει κέρδος από το streaming. Πλατφόρμες όπως το Disney +, το Peacock και Paramount + χάνουν δισεκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο προκαλώντας ανησυχίες στη Wall Street ότι οι υπηρεσίες streaming δεν θα γίνουν ποτέ τόσο κερδοφόρες όσο ήταν η καλωδιακή τηλεόραση.

Μπορεί οι πλατφόρμες που στηρίζονται από εταιρείες-κολοσσούς να δυσκολεύονται αρκετά αλλά υπάρχουν κάποιοι άλλοι που κερδίζουν εκατομμύρια. Πρόκειται για κάποιους «πειρατές» που με τη χρήση λογισμικού καταφέρνουν να αντιγράψουν ένα τηλεοπτικό πρόγραμμα ή μια ταινία από τις νόμιμες πλατφόρμες και στη συνέχεια ανεβάζουν το περιεχόμενο στις δικές τους, παράνομες, ιστοσελίδες. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Bloomberg αποκομίζουν περίπου 2 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως από διαφημίσεις και συνδρομές.

Πειρατεία στο ίντερνετ

Μεγάλη «τρύπα» στην αμερικανική οικονομία

Χωρίς κανένα κόστος για την παραγωγή περιεχομένου, οι ιστοσελίδες streaming έχουν καταφέρει να έχουν περιθώρια κέρδους που προσεγγίζουν το 90%, σύμφωνα με την Motion Picture Association (MPA), μια εμπορική ομάδα που εκπροσωπεί τα στούντιο του Hollywood και εργάζεται για την πάταξη χιλιάδων πλατφορμών που λειτουργούν παράνομα στις ΗΠΑ.

Η έλευση επιχειρήσεων όπως το Netflix βοήθησε ως ένα βαθμό στον περιορισμό της ψηφιακής πειρατείας, η οποία βασίζονταν σε μεγάλο βαθμό στο ανέβασμα και κατέβασμα αρχείων. Πλέον η πειρατεία εξελίχθηκε και έχει προσθέσει στο ρεπερτόριο της και παράνομες υπηρεσίες streaming. Υπολογίζεται ότι αυτή η «επιχείρηση» κοστίζει στις ΗΠΑ 30 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως και περίπου 250.000 θέσεις εργασίας, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις. Ο αντίκτυπος σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχεται σε περίπου 71 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως.

Στις ΗΠΑ, οι οποίες αριθμούν σχεδόν 130 σάιτ με συνδρομή για πρόσβαση σε πειρατικό περιεχόμενο, η MPA εκτιμά ότι τα τρία κορυφαία έχουν μαζί περίπου 2 εκατομμύρια χρήστες που πληρώνουν 5 έως 10 δολάρια για να έχουν πρόσβαση σε ταινίες, σειρές και ζωντανά αθλητικά γεγονότα. Οι αναλυτές λένε ότι ο αριθμός των συνδρομητών μπορεί να εκτοξευθεί καθώς το κόστος των συνδρομών στις νόμιμες πλατφόρμες αυξάνεται διαρκώς και σε μερισμένες περιπτώσεις φτάνει μέχρι και τα 20 δολάρια το μήνα.

«Μερικές από αυτές τις πειρατικές ιστοσελίδες έχουν περισσότερες ημερήσιες επισκέψεις από σελίδες με νόμιμο περιερχόμενο που βρίσκονται στην πρώτη δεκάδα», ανέφερε η Karyn Temple γενική σύμβουλος της MPA.

Ορισμένες σελίδες είναι προσβάσιμες μόνο με ειδική πρόσκληση στο Dark Web. Ωστόσο οι περισσότερες είναι κανονικά σάιτ που μπορεί κάποιος να βρει εύκολα με μια αναζήτηση στο Google ή μέσω κάποια διαφήμισης στο Facebook και στο TikTok.

Αυτές οι σελίδες τροφοδοτούνται οικονομικά από διαφημίσεις και από τις συνδρομές που πληρώνουν οι χρήστες σε ορισμένες περιπτώσεις. Κάποιες από αυτές δεν προσφέρουν το περιεχόμενο δωρεάν αλλά έχουν μια ιδιαίτερα χαμηλή τιμή για μια βιβλιοθήκη σειρών και ταινιών που προσφέρει σχεδόν τα πάντα.

Οι πληρωμές των συνδρομών πραγματοποιούνται μέσω πιστωτικών καρτών και Paypal ή με κρυπτονομίσματα. Η χρήση του PayPal είναι δίκοπο μαχαίρι για αυτές τις σελίδες καθώς το έχουν σαν επιλογή να προσελκύσουν κόσμο με την ασφάλεια των πληρωμών, αλλά την ίδια ώρα είναι πιο εύκολο να εντοπιστούν από την MPA που προχωράει στις απαραίτητες ενέργειες για το κλείσιμό τους.

Ξέπλυμα χρήματος, ναρκωτικά και παιδική πορνογραφία

To MPA λέει ότι τους τελευταίους μήνες ρωσικά κυκλώματα προσεγγίζουν και πληρώνουν κόσμο να μπαίνει σε κινηματογράφους με κάμερες προκειμένου να βιντεοσκοπήσει δυτικές ταινίες. Στη συνέχεια το υλικό ανεβαίνει στο διαδίκτυο και φέρει υδατογράφημα και λινκς που οδηγούν σε παράνομα διαδικτυακά καζίνο. «Οι άνθρωποι που κλέβουν τις ταινίες και τις τηλεοπτικές εκπομπές μας και λειτουργούν ιστοσελίδες πειρατείας δεν είναι "καλά παιδιά"», δήλωσε ο Charlie Rivkin, CEO του MPA, ο οποίος προσθέτει ότι ορισμένοι από τους διαχειριστές ασχολούνται επίσης με την διακίνηση ναρκωτικών, την παιδική πορνογραφία, την πορνεία και το ξέπλυμα χρήματος. «Πρόκειται για οργανωμένο έγκλημα», δήλωσε.

Ο Rivkin, πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στη Γαλλία, εντάχθηκε στο MPA το 2017, πέντε χρόνια μετά την αποτυχημένη προσπάθεια της οργάνωσης να φτάσει σε μια συμφωνία μεταξύ του Hollywood και της Silicon Valley προκειμένου όλοι μαζί να ζητήσουν από το Κογκρέσο μια ψήφιση νομοθεσίας με στόχο την αναχαίτιση της πειρατείας. Οι εταιρείες όπως η Google και η Yahoo δήλωσαν ότι μια τέτοια κίνηση θα έδινε στην κυβέρνηση υπερβολική εξουσία στο να κλείνει ιστοσελίδες.

Το 2017 το MPA δημιούργησε τη «Συμμαχία για τη Δημιουργικότητα και την Ψυχαγωγία» (ACE), μια ομάδα επιβολής της νομοθεσίας που αποτελείται από περίπου 100 ντετέκτιβ για να βοηθήσουν τις τοπικές αρχές να συλλάβουν τους πειρατές του Streaming. Επικεφαλής της είναι ο Jan van Voorn, βετεράνος της Interpol και του σώματος πεζοναυτών, όπου βοήθησε στην καταπολέμηση της διακίνησης ναρκωτικών. Η ACE υποστηρίζει ότι έχει βοηθήσει στο να μειωθούν οι παράνομες ιστοσελίδες σε 126 από περισσότερες από 1.400 που ήταν το 2018 στη Βόρεια Αμερική. Μεγάλο ρόλο σε αυτό έπαιξε η μετατροπή του αδικήματος από πλημμέλημα σε κακούργημα.

Σε διεθνές επίπεδο η πειρατεία αυξήθηκε κατά 39% για τις ταινίες και 9% για τηλεοπτικές σειρές το 2022. Αιχμή του δόρατος αποτέλεσαν το Top Gun Maverick της Paramount στις ταινίες, και το House Of Dragon του HBO στις σειρές, σύμφωνα με έκθεση της εταιρείας παρακολούθησης δεδομένων, Muso. Σύμφωνα με την ίδια έκθεση οι επισκέψεις σε παράνομες ιστοσελίδες streaming έφτασαν τον αριθμό ρεκόρ των 215 δισεκατομμυρίων μέσα στο 2022. Η εταιρεία αναμένει μεγαλύτερη άνοδο εξαιτίας των ανατιμήσεων και της απαγόρευσης της κοινής χρήσης κωδικών από τις νόμιμες πλατφόρμες.

Streaming σε Smart Tv

Τα «Red Flags» των παράνομων ιστοσελίδων

Ο πιο εύκολος τρόπος για να καταλάβει κάποιος ότι μια πλατφόρμα προσφέρει παράνομα το περιεχόμενο της είναι η τιμή που ζητάει από τους χρήστες. Για παράδειγμα αν μια πλατφόρμα ζητάει 5 δολάρια το μήνα, λιγότερο από το ένα τρίτο μιας βασικής συνδρομής στο Netflix (στις ΗΠΑ), και προσφέρει πρόσβαση σε άπειρο περιεχόμενο, τότε σίγουρα είναι πειρατική. Κάτι άλλο που μπορεί να προδώσει μια τέτοια ιστοσελίδα είναι το γεγονός ότι, σκοπίμως, δεν υπάρχει καμία πληροφορία για το ποιος είναι ο ιδιοκτήτης ή το που βρίσκονται τα γραφεία της.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμα και αν η MPA εντοπίσει μια πειρατική πλατφόρμα, το θέμα δεν παίρνει άμεσα τη νομική οδό. Αρχικά θα σταλεί μια προειδοποίηση στους διαχειριστές της πλατφόρμας προκειμένου να σταματήσουν τη λειτουργία της. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, η MPA αναλαμβάνει δράση και διακόπτει τη δυνατότητα πληρωμών και κλείνει άμεσα όλους τους λογαριασμούς στα Social Media. Αν οι διαχειριστές συνεχίσουν τη δράση τους, τότε η υπόθεση παίρνει τον δρόμο της δικαιοσύνης.

Η εταιρεία συμβούλων Parks Associates προβλέπει ότι οι συνολικές απώλειες των νόμιμων αμερικανικών υπηρεσιών streaming από την πειρατεία από το 2022 μέχρι και τα επόμενα δυο χρόνια θα φτάσουν τα 113 δισεκατομμύρια δολάρια.

Με πληροφορίες από το Bloomberg

ΣΧΕΤΙΚΑ