Τεχνητή Νοημοσύνη: Εκτός από εργαζόμενους απειλεί και στελέχη - Ποια από αυτά επηρεάζονται περισσότερο

Οι θέσεις εργασίας απειλούνται από την τεχνητή νοημοσύνη / Φωτογραφία: Shutterstock

Καθώς η υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης αυξάνεται, είναι πιθανό να αναδιαμορφώσει τις διοικητικές ιεραρχίες.

Η Τεχνητή Νοημοσύνη αρχίζει να απειλεί τις θέσεις εργασίας. Ο κατάλογος των απολύσεων υπαλλήλων αυξάνεται σχεδόν καθημερινά και περιλαμβάνει περικοπές θέσεων εργασίας στην Google, τη Duolingo και την UPS τις τελευταίες εβδομάδες.

Ενώ ο συνολικός αριθμός των θέσεων εργασίας που χάνονται άμεσα από τη τεχνητή νοημοσύνη παραμένει χαμηλός, ορισμένες από αυτές τις εταιρείες έχουν συνδέσει τις απολύσεις με νέες τεχνολογίες που αυξάνουν την παραγωγικότητα, όπως η μηχανική μάθηση και άλλες εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης.

Ο ρόλος της τεχνητής νοημοσύνης

Σύμφωνα με συμβούλους και στελέχη εταιρειών, η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε σύντομα να περικόψει ένα πολύ μεγαλύτερο ποσοστό θέσεων εργασίας υπαλλήλων, συμπεριλαμβανομένων των μεσαίων και υψηλόβαθμων στελεχών.

Σε αντίθεση με τα προηγούμενα κύματα της τεχνολογίας αυτοματοποίησης, η τεχνητή νοημοσύνη δεν επιταχύνει απλώς τις εργασίες ρουτίνας ή δεν κάνει προβλέψεις αναγνωρίζοντας μοτίβα δεδομένων, σύμφωνα με την Wall Street Journal. Έχει τη δύναμη να δημιουργεί περιεχόμενο και να συνθέτει ιδέες - στην ουσία, το είδος της εργασίας που εκατομμύρια άνθρωποι κάνουν τώρα πίσω από τους υπολογιστές.

Πολλά στελέχη επιχειρήσεων προβλέπουν ότι η ταχέως εξελισσόμενη τεχνολογία θα αναβαθμίσει ή θα αντικαταστήσει τις εργασίες που γίνονται τώρα σε βιομηχανίες που κυμαίνονται από την τεχνολογία έως τα χημικά.

Ορισμένες από τις περικοπές θέσεων εργασίας που πραγματοποιούνται ήδη είναι άμεσο αποτέλεσμα των αλλαγών που προέρχονται από την τεχνητή νοημοσύνη.

Εν τω μεταξύ, διευθυντικά στελέχη υποστηρίζουν ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να επηρεάσει τον μελλοντικό αριθμό των εργαζομένων. Στη χημική εταιρεία Chemours, τα στελέχη προβλέπουν ότι δεν θα χρειάζεται να προσλαμβάνουν τόσους πολλούς ανθρώπους στο μέλλον.

Φωτογραφία: Shutterstock
Φωτογραφία: Shutterstock

Οι περικοπές θέσεων εργασίας αυξάνονται

Από τον περασμένο Μάιο, οι εταιρείες έχουν αποδώσει περισσότερες από 4.600 περικοπές θέσεων εργασίας στην τεχνητή νοημοσύνη, ιδίως στα μέσα ενημέρωσης και την τεχνολογία.

Ο πλήρης απολογισμός των περικοπών θέσεων εργασίας που σχετίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη είναι πιθανότατα υψηλότερος, δεδομένου ότι πολλές εταιρείες δεν έχουν συνδέσει ρητά τις περικοπές με την υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης στις ανακοινώσεις απολύσεων.

Εν τω μεταξύ, ο αριθμός των επαγγελματιών που χρησιμοποιούν πλέον την τεχνητή νοημπσύνη στην καθημερινή τους εργασιακή ζωή έχει αυξηθεί κατακόρυφα.

Η πλειονότητα περισσότερων από 15.000 εργαζομένων σε τομείς που κυμαίνονται από τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες έως την ανάλυση μάρκετινγκ και τις επαγγελματικές υπηρεσίες δήλωσαν ότι χρησιμοποιούν την τεχνολογία τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα στα τέλη του 2023, μια σημαντική αύξηση από τον Μάιο, σύμφωνα με το Oliver Wyman Forum, τον ερευνητικό βραχίονα του ομίλου συμβούλων διαχείρισης Oliver Wyman, ο οποίος διεξήγαγε την έρευνα.

Σχεδόν τα δύο τρίτα των εν λόγω υπαλλήλων δήλωσαν ότι η παραγωγικότητά τους είχε βελτιωθεί ως αποτέλεσμα, σε σύγκριση με το 54% των εργατών που είχαν ενσωματώσει την τεχνητή νοημοσύνη στις εργασίες τους.

Από την Google έως την UPS

Η Google της Alphabet απέλυσε τον περασμένο μήνα εκατοντάδες υπαλλήλους σε επιχειρηματικούς τομείς, όπως τα εργαλεία εσωτερικού λογισμικού, καθώς συγκρατεί το κόστος και μεταφέρει περισσότερες επενδύσεις στην ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης. Η εταιρεία λογισμικού εκμάθησης γλωσσών Duolingo δήλωσε την ίδια εβδομάδα ότι μείωσε το 10% των συμβασιούχων της και ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα αντικαταστήσει μέρος της δημιουργίας περιεχομένου που χειρίζονταν.

Εταιρείες πέραν του τεχνολογικού τομέα έχουν ξεκινήσει παρόμοιες μεταβάσεις στην τεχνητή νοημοσύνη.

Η United Parcel Service ανέφερε ότι θα περικόψει 12.000 θέσεις εργασίας -κυρίως διοικητικού προσωπικού και ορισμένων συμβασιούχων- και ότι οι θέσεις αυτές δεν είναι πιθανό να αναπληρωθούν ακόμη και όταν η επιχείρηση αποστολής πακέτων ανακάμψει και πάλι.

Η εταιρεία έχει αυξήσει τη χρήση της μηχανικής μάθησης σε διαδικασίες όπως ο καθορισμός της χρέωσης των πελατών για τις αποστολές. Ως αποτέλεσμα, το τμήμα τιμολόγησης της εταιρείας χρειάζεται πλέον λιγότερους ανθρώπους.

Η χρήση της δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης και των σχετικών τεχνολογιών αλλάζει επίσης ορισμένες θέσεις εργασίας στην UPS «μειώνοντας τις επαναλαμβανόμενες εργασίες και το σωματικό στρες», δήλωσε ο εκπρόσωπος της εταιρείας, Glenn Zaccara.

Θα επηρεαστούν μεσαία και υψηλόβαθμα στελέχη

Καθώς η υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης αυξάνεται, είναι πιθανό να αναδιαμορφώσει τις διοικητικές ιεραρχίες, προβλέπει η μελέτη της Oliver Wyman. Οι χαμηλόβαθμοι εργαζόμενοι είναι πιθανό να σηκώσουν το αρχικό βάρος, καθώς περισσότερα από τα καθήκοντά τους αυτοματοποιούνται. Με τη σειρά τους, οι μελλοντικές εργασίες εισαγωγικού επιπέδου θα μοιάζουν περισσότερο με ρόλους πρώτου επιπέδου διοίκησης.

Το αλυσιδωτό αποτέλεσμα θα μπορούσε να επηρεάσει τα στρώματα της μεσαίας διοίκησης, που αποτελούν το εφαλτήριο για τους ανώτερους ηγετικούς ρόλους, σύμφωνα με την ανάλυση.

Πάνω από το ήμισυ των ανώτερων στελεχών που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ότι πιστεύουν ότι η δουλειά τους θα μπορούσε να αυτοματοποιηθεί από τη τεχνητή νοημοσύνη, σε σύγκριση με το 43% των μεσαίων στελεχών και το 38% των στελεχών πρώτης γραμμής.

Αναβάθμιση ρόλων

Παρόλα αυτά, ανώτερα επιχειρηματικά στελέχη οικονομία δηλώνουν ότι αναμένουν ότι η νέα τεχνολογία θα ενισχύσει και θα αναβαθμίσει ορισμένους ρόλους υπαλλήλων, δίνοντάς τους τα μέσα για να κάνουν πιο ουσιαστική δουλειά - τόσο για τις εταιρείες τους όσο και για την καριέρα τους.

Στην Prosus, έναν παγκόσμιο όμιλο τεχνολογικών επενδύσεων με έδρα την Ολλανδία, τα στελέχη λένε ότι αυτό συμβαίνει ήδη, καθώς η τεχνητή νοημοσύνη αυτοματοποιεί περισσότερα από τα καθήκοντα του εργατικού δυναμικού.

«Οι μηχανικοί, οι προγραμματιστές λογισμικού κ.ο.κ. μπορούν να κάνουν τη δουλειά δύο φορές πιο γρήγορα», δήλωσε ο Euro Beinat, παγκόσμιος επικεφαλής της Prosus για την τεχνητή νοημοσύνη και την επιστήμη των δεδομένων.

ΣΧΕΤΙΚΑ