ΗΠΑ: Κατηγορίες σε βάρος δύο Ρώσων για χρήση κακόβουλου λογισμικού της συμμορίας Lockbit

NEWSROOM
ΗΠΑ: Κατηγορίες σε βάρος δύο Ρώσων για χρήση κακόβουλου λογισμικού της συμμορίας Lockbit
Φώτο: Shutterstock

Το κατηγορητήριο που απαγγέλθηκε στο Νιου Τζέρσεϊ κατηγορεί τους Αρτούρ Σουνγκάτοφ και Ιβάν Κοντράτιεφ, επίσης γνωστούς ως Bassterlord.

Κατηγορίες σε βάρος δύο Ρώσων υπηκόων για την χρήση του κακόβουλου λογισμικού (ransomware) της διαβόητης συμμορίας ηλεκτρονικού εγκλήματος Lockbit εναντίον εταιρειών και ομάδων σε όλον τον κόσμο, απήγγειλαν σήμερα Τρίτη οι ΗΠΑ, όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης.

Το κατηγορητήριο δημοσιοποιήθηκε καθώς αξιωματούχοι των υπηρεσιών ασφαλείας από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλες χώρες συναντήθηκαν στο Λονδίνο, όπου ανακοίνωσαν την εξάρθρωση της διαβόητης συμμορίας Lockbit, η οποία έχει στοχεύσει περισσότερα από 2.000 θύματα σε όλον τον κόσμο, αποσπώντας περισσότερα από 120 εκατομμύρια δολάρια σε καταβολές λύτρων και απαιτώντας αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια, ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης.

Η διεύθυνση δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος του Ηνωμένου Βασιλείου, σε συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, το FBI και άλλες υπηρεσίες επιβολής του νόμου έθεσαν υπό τον έλεγχό τους ιστότοπους που χρησιμοποιούσε η Lockbit έπειτα από μια πρωτοφανή διεθνή επιχείρηση.

«Συνεργαζόμενοι με εταίρους μας στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε όλον τον κόσμο, έχουμε καταστρέψει τώρα την διαδικτυακή ραχοκοκαλιά της συμμορίας Lockbit», δήλωσε η υφυπουργός Δικαιοσύνης Λίζα Μονακό. «Αλλά η δουλειά μας δεν σταματάει εδώ: μαζί με τους εταίρους μας αντιστρέφουμε τους όρους για την Lockbit, παρέχοντας κλειδιά αποκρυπτογράφησης, ξεκλειδώνοντας τα δεδομένα των θυμάτων και καταδιώκοντας τις εγκληματικές θυγατρικές της Lockbit σε όλον τον κόσμο».

Το κατηγορητήριο που απαγγέλθηκε στο Νιου Τζέρσεϊ κατηγορεί τους Αρτούρ Σουνγκάτοφ και Ιβάν Κοντράτιεφ, επίσης γνωστούς ως Bassterlord, ότι χρησιμοποίησαν το κακόβουλο λογισμικό της Lockbit για να στοχεύσουν θύματα σε κατασκευαστικές, εφοδιαστικές, ασφαλιστικές και άλλες εταιρείες σε πέντε πολιτείες και το Πουέρτο Ρίκο, καθώς και σε βιομηχανίες ημιαγωγών και άλλων κλάδων σε όλον τον κόσμο.

Επιπλέον σε βάρος του Κοντράτιεφ απαγγέλθηκαν επιπλέον κατηγορίες που σχετίζονται με την χρήση κακόβουλου λογισμικού που έκανε το 2020 στην Καλιφόρνια, ανακοίνωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ