Γιατί το Vision Pro πωλείται για 3.500 δολάρια και πόσο κοστίζει στην Apple

Το Apple Vision Pro / Φωτογραφία AP

Το κόστος κατασκευής δικαιολογεί την υψηλή τιμή πώλησης που έχει ορίσει η Apple.

Η τιμή των 3.499 δολαρίων για το Apple Vision Pro «χτυπάει» άσχημα στο μάτι και...στην τσέπη. Άλλωστε δεν είναι λίγοι αυτοί που το έχουν δοκιμάσει και προβάλουν σαν βασικό μειονέκτημα της συσκευής την υψηλή τιμή του.

Ωστόσο σχεδόν τα μισά χρήματα από αυτά που εισπράττει η Apple για κάθε Vision Pro καλύπτουν τα έξοδα του κόστους παραγωγής. Μια εκτίμηση των ερευνητών της Omdia που δημοσιεύθηκε στο CNBC, αναφέρει ότι τα εξαρτήματα του Vision Pro κοστίζουν περίπου 1.542 ανά συσκευή. Αυτό το ποσό αντιπροσωπεύει περίπου το 44% της τιμής του headset.

Το παραπάνω ποσό αφορά μόνο τα υλικά και την κατασκευή της συσκευής. Σε αυτό το ποσό θα πρέπει να προστεθεί το κόστος της έρευνας που έχει κάνει η εταιρεία όλα αυτά τα χρόνια, η ανάπτυξη του και φυσικά το μάρκετινγκ για την προώθησή του. Με λίγα λόγια το κόστος κατασκευής του Vision Pro ξεπερνάει την τιμή λιανικής πώλησης του Meta Quest Pro των 999 δολαρίων.

Τι κοστίζει περισσότερο

Η Omdia υπολογίζει ότι το πιο δαπανηρό εξάρτημα είναι οι δυο οθόνες micro OLED που κατασκευάζονται από τη Sony και κοστίζουν 228 δολάρια η μια. Με περίπου 3380 pixels ανά ίντσα, οι οθόνες είναι αναμφισβήτητα τα πιο σημαντικά μέρη, παρέχοντας την υψηλή ανάλυση και την ποιότητα που ήθελε η Apple για το προϊόν της. Μάλιστα οι οθόνες είναι ακριβότερες και από τα μικροτσιπ που χρησιμοποιεί η εταιρεία.

Στη δεύτερη θέση βρίσκονται οι ημιαγωγοί που χρησιμοποιούνται για να μπορεί να «τρέξει» σωστά το Vision Pro. Πρόκειται για ένα M2 chip καθώς και το προσαρμοσμένο R1 chip που διαχειρίζεται τους αισθητήρες.

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό το Vision Pro δεν είναι μια συσκευή που θα γίνει άμεσα κερδοφόρα. Στην Apple το γνωρίζουν αυτό και πιστεύουν ότι θα καταφέρουν να ρίξουν το κόστος στις επόμενες κυκλοφορίες, και αυτόματα θα μπορούν να παρουσιάσουν μια πιο ανταγωνιστική τιμή.

Με πληροφορίες από το CNBC

ΣΧΕΤΙΚΑ