Θετική η πρώτη αποτίμηση της εθνικής συμμετοχής στην διεθνή έκθεση τεχνολογίας MWC

NEWSROOM
MWC
Φώτο - MWC 2024

Η 11η συνεχόμενη συμμετοχή της χώρας στην κορυφαία έκθεση της Βαρκελώνης χαρακτηρίστηκε και από την υψηλόβαθμη παρουσία στελεχών της κυβέρνησης

Η Ελλάδα της καινοτομίας τόσο στον ιδιωτικό τομέα όσο και στο Δημόσιο τομέα που πρωτοπορεί στη διαδικασία ψηφιακού μετασχηματισμού σε κάθε κλάδο της, αναδείχθηκε στο Mobile World Congress, στην Βαρκελώνη, την μεγαλύτερη έκθεση ψηφιακών τεχνολογιών και των καινοτόμων εφαρμογών στο κόσμο, με την συμμετοχή περισσότερων από 2.500 εκθετών και άνω των 100.000 επισκεπτών από 200 περίπου χώρες του κόσμου. Σε αναμονή των απολογιστικών στοιχείων, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις η ελληνική συμμετοχή, με εθνικό περίπτερο, ήταν από τις πιο επιτυχημένες των τελευταίων ετών με πολύ μεγάλο αριθμό επισκεπτών να εκφράζουν το ενδιαφέρον τους για την αναβαθμισμένη παρουσία της χώρας μας.

Η 11η συνεχόμενη συμμετοχή της χώρας στην κορυφαία έκθεση της Βαρκελώνης χαρακτηρίστηκε και από την υψηλόβαθμη παρουσία στελεχών της κυβέρνησης, της Αυτοδιοίκησης, Επιμελητηρίων φορέων και οργανισμών. Ειδικότερα στα εγκαίνια του ελληνικού περιπτέρου παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Δημήτρης Παπαστεργίου, υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης, υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ο Περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς, ο Γεώργιος Πιτσιλής Διοικητής ΑΑΔΕ και ο γενικός γραμματείας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων Κωνσταντίνος Καράντζαλος. Επίσης, η Μαρίνα Εφραίμογλου, πρόεδρος του ΕΒΕΑ, ο Τάσος Τζήκας πρόεδρος της ΔΕΘ - HELEXPO ΑΕ και ο πρόεδρος του ΣΕΚΕΕ Μάνος Μακρομάλλης κα.

Κοινό σημείο των παρεμβάσεων τους στο εγχώριο και διεθνές ακροατήριο ήταν η πρόοδος που έχει σημειωθεί τα τελευταία χρόνια στο ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας με κεντρικό στόχο την εξυπηρέτηση των πολιτών και των επιχειρήσεων. Όπως τόνισαν η προσπάθεια θα συνεχιστεί με μεγαλύτερη ένταση σε συνεργασία με το καινοτόμο ελληνικό επιχειρείν.

Στο επίκεντρο όμως της ελληνικής συμμετοχής βρέθηκε φέτος η μεγάλη πρόοδος που έχει σημειώσει η χώρα μας στο ψηφιακό της μετασχηματισμό στο Δημόσιο Τομέα. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο πλαίσιο του MWC στο περίπτερο του παγκόσμιου τηλεπικοινωνιακού και τεχνολογικού κολοσσού της Telekom διοργανώθηκε συζήτηση για το παράδειγμα ψηφιακού μετασχηματισμού του δημοσίου τομέα στην Ελλάδα με την συμμετοχή του υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κωνσταντίνου Κυρανάκη, της Dominique Leroy, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Telekom, υπεύθυνη για την Ευρώπη και του Γρηγόρη Χριστόπουλου, Chief Commercial Officer Business Segment Ομίλου ΟΤΕ. Η κα Leroy μίλησε για τη εντυπωσιακή πρόοδο της χώρας, που αποτελεί παράδειγμα στην Ευρώπη και έκανε ειδική αναφορά στις υπηρεσίες του gov.gr, αλλά και στον ψηφιακό βοηθό mAIgov, που βασίζεται στην Τεχνητή Νοημοσύνη (AI). Ο υφυπουργός έκανε ξεχωριστή αναφορά στην περαιτέρω ενίσχυση της εικόνας της χώρας προς τη διεθνή κοινότητα, σημειώνοντας ότι επιτεύγματα στο τομέα της ψηφιακής μετάβασης, όπως οι πρωτοβουλίες της ΗΔΙΚΑ στην Υγεία, προβλήθηκαν στο booth της Telekom, που επισκέπτονται χιλιάδες επαγγελματίες και στελέχη από ολόκληρο τον κόσμο. Επίσης ανέφερε ότι θα γίνει ακόμη ένα σημαντικό βήμα για την περαιτέρω μείωση του χρόνου καταχώρησης των ακινήτων στο Κτηματολόγιο, προαναγγέλλοντας τη χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης για τον νομικό έλεγχο των συμβολαίων.

Την εθνική συμμετοχή συνδιοργάνωσε η Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου (Enterprise Greece), σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Καινοτόμων Εφαρμογών Ελλάδος (ΣΕΚΕΕ) και το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης Η εθνική αποστολή είχε την υποστήριξη και την ενεργή συμμετοχή φορέων όπως της Περιφέρειας Αττικής και του Περιφερειακού Αναπτυξιακού Ταμείου, της Eurobank και του EGG, του Κέντρου Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας «ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ», του Εθνικού Μητρώου Νεοφυών Επιχειρήσεων «Elevate Greece», του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητήριου Αθηνών (ΕΒΕΑ) και της Θερμοκοιτίδας Επιχειρήσεων Αθήνας (ΘΕΑ), της HELEXPO BEYOND, του NBG Seeds της Εθνικής Τράπεζας, του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, του Ευρωπαϊκού Κόμβου Καινοτομίας για την Ψηφιακή Διακυβέρνηση GR digiGOV-innoHUB, καθώς και του επενδυτικό ταμείου Phaistos 5G Ventures.

Οι ελληνικές εταιρείες, που συμμετείχαν στην MWC είχαν την ευκαιρία να διερευνήσουν τις δυνατότητες σύναψης συμφωνιών και συνεργασιών, ενώ ουσιαστικά ήταν τα αποτελέσματα και στον τομέα της δικτύωσης. Στην MWC συμμετείχαν επίσης με περίπτερο για 17η συνεχόμενη χρονιά η Intrakom Telekom, η Adaptit και η Pandas.

Στο επίκεντρο η Τεχνητή Νοημοσύνη

Γενικότερα στην φετινή έκθεση της MCW η Τεχνητή Νοημοσύνη βρέθηκε στο επίκεντρο της παρουσίας του συνόλου σχεδόν των 2.500 εκθετών από κάθε κλάδο της οικονομίας, της Υγείας, του Τουρισμού, των Τηλεπικοινωνιών, του Πολιτισμού, της Ψυχαγωγίας κλπ. Διεθνείς τεχνολογικοί κολοσσοί και όχι μόνον, όπως μεταξύ άλλων η Huawei με το μεγαλύτερη σε μέγεθος περίπτερο της έκθεσης, αντίστοιχο με ολόκληρο εκθεσιακό χώρο μιας συνηθισμένης έκθεσης, η Google, η Amazon, η Samsung, η Xiaomi, η Honor, η Ericsson, η Cisco, η Lenovo, η ΕΥ, παρουσίασαν όλες τις τεχνολογικές λύσεις που δημιουργούν το νέο έξυπνο διασυνδεδεμένο κόσμου που γεννιέται με επίκεντρο της Τεχνητή Νοημοσύνη. Στο επίκεντρο του νέου διασυνδεδεμένου έξυπνου κόσμου βρέθηκαν για μια ακόμη χρονιά τα smart phones με τους συνδρομητές κινητής τηλεφωνίας να ξεπερνούν τα 5,5 δις. σε διεθνές επίπεδο. Με τις νέες τεχνολογίες που είναι πλέον ενσωματωμένες τα έξυπνα κινητά τηλέφωνα εξελίσσονται στο ψηφιακό βοηθό του κάθε χρήστη, που μπορεί μέσω της συσκευής να διεκπεραιώνει ένα εντυπωσιακό σε μέγεθος καθημερινών υποχρεώσεων και συναλλαγών.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ