Το 2024 αναμένεται να ανακάμψει η παγκόσμια αγορά smartphones

Φώτο: Shutterstock

Στο κομμάτι του προϋπολογισμού, που αναμένεται να ενισχυθεί κατά 11% το 2024 αφότου συρρικνώθηκε το 2023.

Οι παγκόσμιες αποστολές έξυπνων κινητών αναμένεται να ανακάμψουν φέτος κατά 3%, καθώς η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού αναθερμαίνει τη ζήτηση στις αναδυόμενες αγορές και η ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης προσελκύει αγοραστές για υψηλής ποιότητας συσκευές.

Σύμφωνα με έρευνα της Counterpoint Research, που επικαλείται το πρακτορείο, Reuters, οι παγκόσμιες αποστολές είχαν υποχωρήσει κατά περισσότερο από 4% πέρυσι, καθώς οι καταναλωτές περιόρισαν τις αγορές τους εν μέσω της αβεβαιότητας για την παγκόσμια οικονομία.

Αναδυόμενες αγορές όπως η Ινδία, η Μέση Ανατολή και η Αφρική θεωρούνται βασικός μοχλός ανάπτυξης για την αγορά έξυπνων κινητών τηλεφώνων, ειδικά όσον αφορά τον προϋπολογισμό και την οικονομία.

Στο κομμάτι του προϋπολογισμού, που αναμένεται να ενισχυθεί κατά 11% το 2024 αφότου συρρικνώθηκε το 2023, θα οδηγήσει σε αυξημένη ζήτηση επίσης στην Καραϊβική και τις περιοχές της Λατινικής Αμερικής.

Το κομμάτι αυτό αφορά τηλέφωνα με τιμές που κυμαίνονται από 150 έως 249 δολάρια, τα οποία αναμένεται να πάνε καλύτερα σε επίπεδο πωλήσεων, καθώς αποκλιμακώθηκε ο πληθωρισμός σε περιοχές όπως η Αφρική, ενώ ταυτόχρονα σταθεροποιήθηκαν τα τοπικά νομίσματα.

Αυτό θα ευνοήσει εταιρείες όπως η Oppo, η Vivo και η Xiaomi.

Η Counterpoint Research αναμένει ακόμα καλύτερες επιδόσεις στα ακριβά κινητά, δηλαδή σε αυτά που κοστίζουν από 600 έως 799 δολάρια. Οι πωλήσεις τους αναμένεται να ενισχυθούν κατά 17%, ενώ η εισαγωγή της τεχνητής νοημοσύνης και η δημοφιλία των αναδιπλούμενων συσκευών θα δώσουν ακόμα μεγαλύτερη ώθηση στη συγκεκριμένη premium αγορά.

Οι μεγάλη κερδισμένη σε αυτή την κατηγορία αναμένεται να είναι η αμερικανική, Apple, ενώ από κοντά θα ακολουθήσει και η αντίπαλη Κινεζική, Huawei.

Η σταθερή ζήτηση για iPhone, ειδικά στις αναδυόμενες αγορές αναμένεται να ευνοήσει φυσικά την Apple, ενώ η Huawei εκτιμάται ότι θα συνεχίσει να διαθέτει ισχυρή παρουσία στην Κίνα, ειδικά μετά τη διάθεση στην αγορά του 5G Kirin chipset.

Ο ανταγωνισμός από τη Huawei οδήγησε σε πτώση των πωλήσεων iPhone στην Κίνα κατά 24% τις πρώτες έξι εβδομάδες του 2024.

ΣΧΕΤΙΚΑ