Κυρανάκης: «Νέες ψηφιακές λύσεις για τη μείωση της γραφειοκρατίας και τη βελτίωση διαχείρισης των ακινήτων»

NEWSROOM
Κυρανακης-Ακίνητα

Τι είπε ο υφ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης για το αυτόματο ηλεκτρονικό ενέχυρο που θα λειτουργήσει μέχρι το τέλος του έτους

Τις νέες δράσεις του υπουργείου για τη μείωση της γραφειοκρατίας και την αποτελεσματικότερη διαχείριση των ακινήτων ανακοίνωσε ο Κ. Κυρανάκης υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης μιλώντας στο συνέδριο για τη διαχείριση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας Hellenic Public Property conferenceπου διοργάνωσε η Boussias events σε συνεργασία με την Πρωτοβουλία ΚΑΠΠΑ.

«Η πλατφόρμα που θα λειτουργήσει θα παρέχει τη δυνατότητα σε επίπεδο χωρικό και χρονολογικό να δίνει μια πραγματική εικόνα για τις τιμές συναλλαγής των ακινήτων» ανέφερε ο κ. Κυρανάκης εξηγώντας πως η πλατφόρμα θα λειτουργεί σαν ένας δείκτης τιμών. «Οι υπηρεσίες της πλατφόρμας θα δίνουν σε βάθος χρόνου ανά έτος, μέσους όρους τιμών ανά τετραγωνικό με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά τα οποία θα επιλέγει ο χρήστης. Θεωρούμε ότι αυτή είναι μια κίνηση η οποία θα βάλει σε τάξη την τιμολογιακή πολιτική σε επίπεδο συναλλαγών ακινήτων και θα δώσουν μια πολύ καλή αίσθηση και στο Δημόσιο και στους ιδιώτες για το πως μπορούν να διαχειριστούν καλύτερα το ακίνητό τους» τόνισε ο κ. Κυρανάκης.

Στη συνέχεια ο κ. Κυρανάκης αναφέρθηκε στο θεσμό της εγγύησης.  «Ο θεσμός θα επιτρέψει σε επενδυτές, οι οποίοι βλέπουν το ακίνητό τους θα πάρει πολύ χρόνο ώστε να «τακτοποιηθεί», για να μπορέσουν να ολοκληρώσουν μια μεταβίβαση να μπορέσουν να δεσμεύουν τα χρήματά τους με έναν εγγυητή κι αυτά να απελευθερωθούν αυτόματα από το ψηφιακό εργαλείο που θα δημιουργήσουμε» ανέφερε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Τέλος ο κ. Κυρανάκης από το βήμα του συνεδρίου αναφέρθηκε στο αυτόματο ηλεκτρονικό ενέχυρο. Σύμφωνα με όσα υποστήριξε το νέο ψηφιακό εργαλείο θα λειτουργήσει μέχρι το τέλος του έτους. «Φιλοδοξούμε το ηλεκτρονικό ενέχυρο να μας απελευθερώσει από την ατελείωτη χαρτούρα που έχουν οι τράπεζες με τους δικηγόρους τους». Σύμφωνα με αυτά που είπε ο κ. Κυρανάκης η νέα υπηρεσία θα ορίζει με ψηφιακό τρόπο. «Οιτράπεζες πλέον θα ορίζουν τον δικό τους εκπρόσωπο, ο οποίος θα εκτελεί συναλλαγές με το Κτηματολόγιο ψηφιακά, θα μπορεί να επικοινωνεί με τις υπηρεσίες μας και θα υποβάλλει τα δικαιολογητικά, χωρίς να απαιτείται καμία απολύτως παρουσία» εξήγησε ο κ. Κυρανάκης κι ανέφερε πως, το νομοσχέδιο θα κατατεθεί μετά τις ευρωεκλογές από το υπουργείο Δικαιοσύνης σε συνεργασία με το Κτηματολόγιο.

ΣΧΕΤΙΚΑ